glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel parlament bih3 rusija-hag
todoric dodik00 konferencija BATE-Borisov-Zvezda raduljica_1 Partizan-young boys

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sabor se sprema da zakonom Srbiju proglasi za agresora

izvor:  agencije            foto:                                                                                 24.11.2017

branitelji-2

Rasprava o spornom predlogu zakona o pravima hrvatskih branitelja koji Srbiju, Srbe iz Hrvatske, ali Crnu Goru, JNA i paravojne jedinice iz Bosne i Hercegovine označava kao agresore na Hrvatsku počinje danas u Saboru. Ako zakon u predloženom obliku, koji je aklamacijom svih stranaka već prošao u Odboru za veterane, bude izglasan – neće samo otežati položaj Srba u Hrvatskoj, već će i dodatno narušiti komplikovane odnose Beograda i Zagreba.

Iako predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac jasno kaže da su ovakva zakonska rešenja neprihvatljiva za Srbe, jer ozakonjuju ratnu propagandu ne može da predvidi da li će između prve i druge rasprave u Saboru možda doći do izmene spornih članova.

Mi smo našim partnerima u vladi i u Saboru jasno rekli mišljenje o ovom zakonu, a danas ćemo videti kakva će se rasprava voditi i šta se realno može očekivati kada su u pitanju sporna mesta u ovom zakonu”, objašnjava Pupovac za „Politiku”. Najsporniji je stav „c” u prvom članu zakona, u kojem se konstatuje: „hrvatski  branitelji iz domovinskog rata su branili i odbranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora, Jugoslovenska narodna armija i paravojne jedinice iz Bosne i Hercegovine uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, organizovane i predvođene velikosrpskom politikom”.

Pupovac, ipak, očekuje da će posle prve rasprave  ponovo razgovarati sa predstavnicima hrvatske vlade. „Naravno, ako postoji dobra volja i politička spremnost, može se doći do nekog rešenja koje bi bilo bolje. Ali je u ovom trenutku teško proceniti šta možemo očekivati”, objašnjava lider  SDSS-a. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u novembru treba da poseti Zagreb, na nedavno završenoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku je rekao da ovaj zakon  ne doprinosi dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije.

Najsporniji je stav „c” u prvom članu zakona, u kojem se konstatuje: „hrvatski  branitelji iz domovinskog rata su branili i  odbranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora, Jugoslovenska narodna armija i paravojne jedinice iz Bosne i Hercegovine uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, organizovane i predvođene velikosrpskom politikom”

U intervjuu za zagrebački „Večernji list” Vučić je odgovarajući na pitanje zašto je kritikovao predlog novog hrvatskog zakona o braniteljima, kazao da kada se u njemu govori o velikosrpskoj agresiji, a rezultat je da je proterano 250.000 Srba sa svojih ognjišta i da su Srbi na tom prostoru imali više žrtava nego Hrvati, onda se zaboravlja da Srbi mogu da donesu 500 zakona o Jasenovcu i drugim stratištima. „Postavlja se pitanje kuda to vodi. Ja samo molim naše hrvatske prijatelje da se pre nego što donesu zakon, stave u naše cipele, kao što to mi radimo ovde. Ja nikada nisam tražio da dođem u Zagreb, a da neko mora da govori kakav je genocid počinjen u Jasenovcu, ili da neko dođe u Beograd i da mora o tome da govori. Naš je nedostatak u tome što se retko stavljamo u tuđi položaj ili cipele”,  naglasio je srpski predsednik.

Milorad Pupovac upozorava da će ukoliko zakon prođe u ovakvom obliku nesumnjivo imati loše posledice po međuetničke odnose u Hrvatskoj, ali i međudržavne odnose između Hrvatske i Srbije. Ali i loše odnose Hrvatske sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Povodom sve glasnijih pretnji vodećih hrvatskih stranaka da će blokirati put Srbije u EU sve dok ne isplati ratnu odštetu od 40 milijardi evra, Pupovac kaže da pre ispostavljanja takvog zahteva  postoji čitav niz pravno-političkih pitanja na koja treba dati odgovor: „Zahtev za ratnu odštetu  je mač sa dve oštrice. Kao što se dobro zna, ratnu štetu nije pretrpela samo jedna strana, već više, tako da bi to bilo opterećenje ne samo za jednu zemlju i jedan narod, već i za druge države i narode”.

Vučić je u intervjuu za „Večernji list” ocenio da Hrvatska može da pravi probleme Srbiji, ali da ne može da zaustavi njen evropski put. „Nema ništa od toga, čak i da Hrvatska hoće. Ona može da pravi probleme, ali ne može da zaustavi naš put u EU. Ali da budem iskren, ja verujem da ćemo imati podršku Hrvatske na tom putu”, rekao je Vučić u intervjuu zagrebačkom dnevnom listu, upitan boji li se da će Hrvatska insistiranjem na određenim pitanjima usporiti put Srbije prema EU.

Odnosi na najnižoj tački

Za Vučićevu poruku tamošnjoj javnosti da Srbi i Hrvati moraju da budu saveznici u budućnosti, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže da pozitivno utiče na atmosferu  uoči njegove posete Zagrebu i razgovora sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović. „Ako bi kojim slučajem zakon o pravima branitelja bio usvojen u predloženom obliku, sigurno bi mogao da utiče da poseta Zagrebu ne proizvede toliko očekivane pozitivne efekte”, ističe Popov koji se zalaže da se pre Vučićeve posete Hrvatskoj sastane neka od mešovitih komisija, recimo za granice ili nestala lica. „Odnosi Srbije i Hrvatske su na najnižoj tački od 2000. godine, uprkos nekim pozitivnim pokušajima, kao što je bilo u junu prošle godine kada su Vučić i Grabar Kitarović potpisivali Deklaraciju o poboljšanju odnosa. Zato treba dobro pripremiti posetu Zagrebu, kako bi se napokon odledili odnosi između dve susedne države”, kaže Aleksandar Popov.

 

 

Sberbanka blokirala sve račune Todorićima u Londonu

Hrvatska nezadovoljna presudom Mladiću - nije utvrđeno učešće Srbije

Grabar Kitarović: Puno vode će proteći Dunavom dok Srbija i Hrvatska ne kažu da su prijatelji

Grabar-Kitarović: Nisam u sukobu s premijerom/Plenković: Ima problema, ali u Hrvatskoj nije vanredno stanje/Hrvatski Sabor izglasao poverenje Vladi

Slovenački portal: Detalji krivične prijave protiv Todorića

Todorić uhapšen u Londonu

Pljušte optužbe zbog 'Agrokora'

Todorić: Vratiću se u Hrvtasku čim prikupim dokaze/Raspisana međunarodna poternica za Ivicom Todorićem

Nobilo : Sudski postupak za Agrokor će trajati 20 godina

Tužilaštvo zatražilo pritvor za sve osumnjičene u slučaju Agrokor, Todorići i dalje u inostranstvu

Stižu nove izbjeglice, loši uvjeti za integraciju

FAZ: Hrvatska je svađalica u komšiluku

Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina zatvora

Hrvatska i Slovenija: Ukopavanje ili obnova dijaloga?

Hrvatska zabranjuje "Za dom spremni"?

Kitarović: Izmeštanjem HOS-ove ploče iz Jasenovca niko nije zadovoljan/ Vučić u Hrvatskoj do kraja godine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button