glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

novi dejton optuznice zvizdic4
registracija Brnabic1 granica maratonci2 sanu srbija999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hrvatska pozvala Sloveniju da ne poseže za jednostranim merama

izvor:  agencije            foto:                                                                                 14.12.2017

piranski zaliv

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Sloveniji pozivajući je da jednostrano ne primeni arbitražnu odluku o razgraničenju na moru i kopnu između dve države, koju Hrvatska ne priznaje. Povodom najave Slovenija da će od 29. decembra početi da primenjuje arbitražnu odluku, hrvatsko Ministarstvo je notom Ambasadi Slovenije u Zagrebu pozvalo njenu vladu da se uzdrži od jednostranih poteza i da povede "konstruktivan dijalog" o rešavanju pitanja granice i izbegavanju incidenata.

Diplomatskom notom Slovenija je 28. decembra pozvana da ostane "privržena mirnom rešavanju otvorenih pitanja", kao što i priliči dvema susednim državama, članicama EU i saveznicima u NATO, ali je ujedno i upozorena na neprihvatljivost preduzimanja jednostranih mera koje bi imale za cilj pokušaj promene stanja na terenu na štetu Hrvatske.

"Svaki takav potez bio bi neprihvatljiv, pri čemu bi mere koje bi uključivale pretnju silom ili primenu sile, prema Povelji UN, predstavljale tešku povredu međunarodnog prava", piše u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

U diplomatskoj noti se podseća da je "sprovođenje arbitražnih odluka u međudržavnim odnosima u potpunosti prepušteno dobrovoljnom sprovođenju i dogovoru među strankama u sporu" i da je Hrvatska bila "potpuno jasna u porukama da ne može prihvatiti navedenu odluku i neće je sprovesti".

Hrvatska je napustila arbitražni postupak na osnovu jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz 2015, pošto je otkriveno da je Slovenija prekršila međunarodno pravo i povredila odredbe Arbitražnog sporazuma. "Tim protivpravnim delovanjem nepopravljivo je kompromitovan arbitražni postupak i njegova verodostojnost", ukazuje se u saopštenju.

U noti se navodi spremnost Hrvatske da otvoreno pitanje granice reši neposrednim dogovorom sa Slovenijom, a posebno se naglašava da se od Slovenije očekuje da "ne poseže za primenom bilo kakvih jednostranih, pa i represivnih mera i sredstava u pokušaju sprovođenja arbitražne odluke".

Premijeri Slovenije i Hrvatske Miro Cerar i Andrej Plenković na nedavnom sastanku u Zagrebu nisu se dogovorili o rešavanju graničnog spora, ali su poručili da će izbegavati incidente i posle isticanja roka za primenu arbitražne odluke o razgraničenju na moru i kopnu.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije je krajem juna doneo presudu, a za Hrvatsku je posebno sporan deo koji se odnosi na razgraničenje na moru.

Sud je odlučio da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Sud je takođe presudio da granica u Istri sledi reku Dragonju i završava na sredini kanala Sv. Odorika, odnosno da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje ostaju u Hrvatskoj. Hrvatskoj takođe ostaje i Sveta Gera, gde je sporni vojni objekt kojeg je JNA napustila 1991, a potom ga je zauzela slovenačka vojska.

Hrvatska, za razliku od Slovenije, ne priznaje odluku, jer se odlukom Sabora 2015. povukla iz arbitraže pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. Hrvatska smatra da je time arbitražni proces nepovratno kompromitovan i traži bilateralno rešavanje spora, dok Slovenija traži od Hrvatske da poštuje odluku arbitražnog suda.

 

 

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

Mediji: Umro Slobodan Praljak nakon što je popio otrov u sudnici

Haški sud: Postojao udruženi zločinački poduhvat s Tuđmanom na čelu

Sabor se sprema da zakonom Srbiju proglasi za agresora

Sberbanka blokirala sve račune Todorićima u Londonu

Hrvatska nezadovoljna presudom Mladiću - nije utvrđeno učešće Srbije

Grabar Kitarović: Puno vode će proteći Dunavom dok Srbija i Hrvatska ne kažu da su prijatelji

Grabar-Kitarović: Nisam u sukobu s premijerom/Plenković: Ima problema, ali u Hrvatskoj nije vanredno stanje/Hrvatski Sabor izglasao poverenje Vladi

Slovenački portal: Detalji krivične prijave protiv Todorića

Todorić uhapšen u Londonu

Pljušte optužbe zbog 'Agrokora'

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button