glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel mmf5 skupstina rs 4
zastava eu todoric debata1 portal vakcina88 stimac6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Slovenački portal: Detalji krivične prijave protiv Todorića

izvor:  agencije            foto:                                                                                 09.11.2017

todoric22

ZAGREB - Slovenački portal Siol objavio je detalje kaznene prijave koju je zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo podiglo protiv Ivice Todorića, a iz kojih proizlazi da je vlasnik Agrokora nezakonito prisvojio 173 miliona evra dobiti.

Ta je dobit, prema istražiteljima, prisvojena između 2006. i 2017. godine.

Na predlog zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva sud je već osigurao Todorićevu imovinu u Hrvatskoj, piše Siol, a preneo je portal Indeks.hr.

Bivši prvi čovek Agrokora osumnjičen je za kaznena dela zloupotrebe vlasti u poslovanju, kršenje knjigovodstvenih obaveza i krivotvorenje dokumenata.

Portal Siol navodi da mu je zamrznuto 25 odsto udela u Kulmerovim dvorima, vili sa posedom na severu Zagreba, nekretnine u rodnom Ivanić Gradu, Kutini i Čazmi, udeo u hrvatskom poduzeću Agrokor Projekti, kojim Todorić još kontroliše vlasništvo nad Agrokorom, čija je nominalna vrednost 5,32 milijarde kuna (715 milijuna evra) i novac na računima u Adiko banci, Zagrebačkoj banci i Kreditnoj banci Zagreb.

Portal prenosi i niz nepravilnosti, novac koji je iz matičnog društva Grupe prenesen na povezane i nepovezane osobe prikazivan je u bilansu kao depozit, iako to nije bio.

Istovremeno, Agrokor je, takođe, lažno objavljivao podatke o obavezama prema dobavljačima, dohodak od dividendi, dobiti i ostalih kategorija u bilansu.

Sve je od investitora i javnosti skriveno uz pomoć revizora iz revizorske kompanije Bejker Tili Diskoriđa, koja je bilans i operativni izveštaj Grupe pripremala u suprotnosti sa međunarodnim računovodstvenim standardima.

Time je Todorić prekršio zakonsku obavezu zaštite tuđih imovinskih interesa i pri tome je dobio nezakonitu prednost dok je istovremeno izazvao „ogromnu materijalnu štetu”, navodi se u optužbi.

Portal Siol navodi da je Todorić, takođe, osumnjičen za nezakonite postupke u stotinama miliona evra vrednoj kupovini deonica Agrokora, koje su bile u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Uspeo ga je uneti u svoju imovinu bez korištenja vlastitih sredstava, uz pomoć Mihe Glavića, direktora AVT Internešenala, dugogodišnjeg dobavljača Agrokora.

On je za Todorića dogovorio izvore finansiranja od banaka, kojima je novac potom vraćen preko kompanija iz Agrokor grupe.

Time je Agrokor oštećen za stotinu miliona evra. AVT Internešenal, distributer robe široke potrošnje, završio je u predstečajnoj nagodbi prošli mesec.

U 2012. i 2013. godini, neposredno pre kupovine Merkatora, Todorić je dug Agrokora „zatvorio” različitim manevrima.

Investko, koji je 2013. godine osnovao Miroslav Blažev, deveti najveći vlasnik Konzuma, sklopio je ugovor o cesiji, koji je prema istražiteljima bio fiktivan.

Time je Todorić zapravo na Investko prebacio teret povrat ličnih dugova prema Hipo Alpe-Adria-Banci, koja je prethodno imala hipoteku na Kulmerovim sudovima.

Tim manevrom dobio je 16 miliona evra.

Valja napomenuti da se to dogodilo u vreme kada su austrijske vlasti već intenzivno istraživale kredite velikih klijenata Hipo Alpe-Adria-Banke, tako i Todorićeve.

Prijava otkriva zašto je Agrokor već dugo imao kompaniju Agrokor AG u Švajcarskoj.

Direktor je bio Todorić, koji je preko nje upravljao raznim izvozno-uvoznim poslovima, ostavljajući proviziju na svom računu.

Istovremeno, Todorić, kao prvi čovek Agrokora, potpisao je u ime Agrokora ugovor kojim je švajcarskoj kompaniji pozajmio skoro 44 miliona evra.

Deo tog novca završio je u Todorićevom džepu, jer su istražitelji pronašli podatke o povučenih gotovo šest miliona evra.

Tim novcem, koji je povlačio sa računa banaka UBS i Kredi Svis, Todorić je pokrivao razne troškove.

Za lične potrebe i potrebe drugih članova porodice potrošio je najmanje 1,6 miliona evra, milion funti i 200.000 dolara.

Istražitelji su otkrili nedostajanje značajnog dela poslovne dokumentacije švajcarske kompanije Agrokor AG, navodi slovenački portal. 

 

 

Todorić uhapšen u Londonu

Pljušte optužbe zbog 'Agrokora'

Todorić: Vratiću se u Hrvtasku čim prikupim dokaze/Raspisana međunarodna poternica za Ivicom Todorićem

Nobilo : Sudski postupak za Agrokor će trajati 20 godina

Tužilaštvo zatražilo pritvor za sve osumnjičene u slučaju Agrokor, Todorići i dalje u inostranstvu

Stižu nove izbjeglice, loši uvjeti za integraciju

FAZ: Hrvatska je svađalica u komšiluku

Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina zatvora

Hrvatska i Slovenija: Ukopavanje ili obnova dijaloga?

Hrvatska zabranjuje "Za dom spremni"?

Kitarović: Izmeštanjem HOS-ove ploče iz Jasenovca niko nije zadovoljan/ Vučić u Hrvatskoj do kraja godine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button