glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel skoplje_3 nato1
odalovic pupovac_6 skupstina11 festival-nauke partizan-zreb derbi-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

izvor:  agencije            foto:                                                                                 14.12.2017

ante-nobilo

ZAGREB - Hrvatskoj se može pripisati odgovornost za događaje u logorima u delu BiH, nakon presude haškog tribunala u slučaju Prlić i ostali, kaže poznati zagrebački advokat Ante Nobilo i dodaje da je o tome već razgovarao sa predstavnicima logoraša, ali da konkretni koraci još nisu preduzeti.

Nobilo je gostujući na N1 tv rekao da je sa predstavnicima logoraša načelno dogovorio da će zajedno krenuti u tom pravcu.

Smatram da se Hrvatskoj može pripisti odgovornost za ono što se događalo u logorima, ali je potrebno prethodno opsežno istraživanje međunarodnog prava i ostalih činjenica”, naveo je.

Naveo je i da je potrebno pročitati presudu u slučaju Prlić i ostali, koja je, kaže, veoma obimna.

Nakon toga će se, kako je najavio, ponovo naći sa predstavnicima logoraša i dogovoriti konkretne korake.

Nobilo se složio da se na osnovu presude ne može podići tužba protiv Hrvatske, ali je dodao da je presudom utvrđeno nešto što je nova činjenica u međunarodnom pravu, a to je da su predsednik države, ministar obrane i načelnik glavnog stožera sudelovali u udruženom zločinačkom pothvatu u ratu koji je bio međunarodni i smatram da se stvorio standard operativne kontrole koje međunarodno pravo traži da bi se zločini u jednoj državi mogli pripisati drugoj državi.

Tu bi činjenicu koristili u tužbama protiv Republike Hrvatske. Osnovno je pitanje može li se ono što se događalo u logorima u BiH pod upravom HVO-a pripisati Republici Hrvatskoj ili ne. Po mom mišljenju - da”, rekao je Nobilo.

Da bi država bila odgovorna mora imati operativnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine, a pošto je, podseća, tadašnji predsednik Franjo Tuđman bio u udruženom zločinačkom poduhvatu, taj je uslov ostvaren i može se zaključiti da je Hrvatska imala ne samo opštu kontrolu, nego i konkretnu operativnu kontrolu nad postupcima i osnivanju logora.

Upitan da li po istom osnovu postoji mogućnost da logoraši Hrvatske, koji su bili zatočeni u Srbiji, da pokrenu iste tužbe, Nobilo je odgovorio potvrdno i dodao da mu se čini da su neki logoraši iz Vukovara, već pokrenuli neke tužbe u Srbiji.

Svako ko je kršio međunarodno pravo mora da odgovara, kazao je Nobilo.

 

 

Mediji: Umro Slobodan Praljak nakon što je popio otrov u sudnici

Haški sud: Postojao udruženi zločinački poduhvat s Tuđmanom na čelu

Sabor se sprema da zakonom Srbiju proglasi za agresora

Sberbanka blokirala sve račune Todorićima u Londonu

Hrvatska nezadovoljna presudom Mladiću - nije utvrđeno učešće Srbije

Grabar Kitarović: Puno vode će proteći Dunavom dok Srbija i Hrvatska ne kažu da su prijatelji

Grabar-Kitarović: Nisam u sukobu s premijerom/Plenković: Ima problema, ali u Hrvatskoj nije vanredno stanje/Hrvatski Sabor izglasao poverenje Vladi

Slovenački portal: Detalji krivične prijave protiv Todorića

Todorić uhapšen u Londonu

Pljušte optužbe zbog 'Agrokora'

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button