glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 mogerini skoplje1_3
ivanic1 zgrada_opstine granica sobajic srbija1111 Udovicic 11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Pejčinović: Hrvatska će odgovoriti svim raspoloživim sredstvima

izvor:  agencije            foto:                                                                                 02.01.2018

zaliv2

ZAGREB - Ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je da je granična linija sa Slovenijom utvrđena 1991. i da bi svaka promena nasilnim sredstvima bila kršenje međunarodnog prava na šta bi, kako je rekla, Hrvatska odgovorila svim raspoloživim sredstvima kako bi se zaštitila.

Granična linija je ona linija utvrđena '91. godine i prema tome na terenu se ništa nije desilo. Radi se nesporno o hrvatskoj teritoriji i nikakvi slovenački zakoni se ne mogu implementirati na teritoriji Hrvatske”, rekla je Pejčinović u emisiji „RTL Danas”.

To bi, kaže, značilo „promenu ili pokušaj promene nasilnim sredstvima na terenu, a to prema međunarodnom pravu svakako nije dozvoljeno”, kazala je.

Na pitanje kako bi Hrvatska odgovorila na to, ministarka je rekla da će se Hrvatska zaštititi svim sredstvima s kojima raspolaže.

Sve naše službe kontrolišu našu državnu teritoriju prema svojoj jurisdikciji, a policija (....) brani naše ribare”, kazala je.

Ocenila je da su slovenačke pretnje visokim novčanim kaznama za hrvatske ribare, koji ne budu poštovali granicu u Piranskom zalivu, „potpuno neprimerene, besmislene i nemoguće”.

Ona je podsetila na hrvatski poziv Sloveniji da otvoreno granično pitanje u Piranskom zalivu, koji Hrvati zovu Savudrijska vala, reši dijalogom, bez jednostranih poteza.

Pejčienovićeva je istakla da Hrvatska i dalje smatra da arbitražna odluka o granici sa Slovenijom ne može biti sprovedena jednostrano i ponovila zvaničnoj Ljubljani poziv da se vrati dijalogu.

Za četvrtak je najavila sastanak sa ribarima i nadležnim ministarstvima u Ministarstvu poljoprivrede na kojem bi, kako je rekla, ribare trebalo umiriti i raspraviti sva pitanja koja ih zabrinjavaju.

Mi verujemo da nema drugog rešenja nego da se vratimo za sto, da razgovaramo. Dijalog je jedini način da se ovo otvoreno granično pitanje reši”, kazala je i ponovila da je jednostrana primena arbitražne odluke protivna međunarodnom pravu.

Slovenačke pretnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima, koje bi mogle iznositi i do 40.000 evra, ocenila je „potpuno neprimerenim, besmislenim i nemogućim”.

Mislimo da u ovoj fazi nije dobro izazivati incidente. Mi nećemo preduzimati ništa jednostrano, molili smo i tražili od slovenačke strane da postupi isto. Nadamo se da će na tome ostati”, kazala je, napomenuvši da se još ništa nije dogodilo što bi se moglo proglasiti jednostranim incidentom.

Ministarka je izrazila nadu da će spor sa Slovenijom biti rešen do hrvatskog predsedanja EU 2020.

 

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

Hrvatska pozvala Sloveniju da ne poseže za jednostranim merama

Mediji: Umro Slobodan Praljak nakon što je popio otrov u sudnici

Haški sud: Postojao udruženi zločinački poduhvat s Tuđmanom na čelu

Sabor se sprema da zakonom Srbiju proglasi za agresora

Sberbanka blokirala sve račune Todorićima u Londonu

Hrvatska nezadovoljna presudom Mladiću - nije utvrđeno učešće Srbije

Grabar Kitarović: Puno vode će proteći Dunavom dok Srbija i Hrvatska ne kažu da su prijatelji

Grabar-Kitarović: Nisam u sukobu s premijerom/Plenković: Ima problema, ali u Hrvatskoj nije vanredno stanje/Hrvatski Sabor izglasao poverenje Vladi

Slovenački portal: Detalji krivične prijave protiv Todorića

Todorić uhapšen u Londonu

Pljušte optužbe zbog 'Agrokora'

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button