glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit eu parlament11 zica
zatvor djukic-dejanovic radnici rusija spomenik Internet11 mitar11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Za dve godine podrška EU opala za dvadeset odsto         

izvor: agencije  foto:                                                                                     22.06..2018.

bl2 

Banjaluka– Više od polovine građana bi volelo videti BiH u EU, ali istovremeno želja građana BiH da se pridruže evropskoj porodici država polako opada. Procenat onih koji bi glasali za članstvo sada iznosi 56,5 odsto, a strah od povećanja troškova života i poreza predstavlja najčešći razlog za protivljenje članstvu u EU.

Ispitanici misle da su dobre strane članstva u najvećoj meri unapređenje infrastrukture, sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i poštovanje zakona i propisa, pokazalo je istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.200 punoletnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom.

No, pre dve godine, to jest 2016. evropski put podržavalo je čak 76 odsto građana. Oba istraživanja sprovela je Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH, a informacija o poslednjem istraživanju razmatrana je pre neki dan i na Savetu ministara BiH.

Raspoloženje javnog mnjenja pokazalo je da je EU u samo dve godine izgubila na privlačnosti za čak dvadeset procenata. Podrška u Republici Srpskoj sada iznosi tek 30,3 odsto, u Federaciji BiH 70,6 odsto. Prošle godine za EU bilo je 56,4 odsto ispitanika u RS i 76,6 odsto u FBiH, što je na nivou BiH postotak od njih 69 odsto. Privlačnost Evrope minulih godina bledela je više u RS, ali procenti podrške opadaju i u drugom entitetu.

Refleksija je to rezigniranosti građana i prema politici generalno. Građani ne očekuju korak napred, neki su izgubili strpljenje, a mnogi odlaze u tu istu EU tražeći bolje uslove života, ne čekajući da EU dođe u BiH. Članstvo u EU, kao i evropski procesi, dosta su daleki i apstraktni za prosečnog građanina. U svakodnevici reforme su se svele na neku vrstu moranja, ne radi nas samih, već puta u EU. Političke partije su celi taj proces stavile na marginu”, prokomentarisala je rezultate istraživanja za naš list Tanja Topić, politička analitičarka.

No, da u BiH vlada poprilična zbrka oko pogleda ka svetu i svog mesta u njemu, pokazalo je jedno drugo istraživanje od sredine minule godine, takođe sprovedeno od strane DEI.

Alternativu EU videlo je tada 54,9 odsto anketiranih u FBiH, dok je u Srpskoj, neki drugi, neprecizirani, pravac izuzev evropskog, pronalazilo 46,7 odsto ispitanika. Godinu pre toga, to jest 2016. oko 64 odsto građana BiH nije videlo nikakvu alternativu članstvu u EU.

Prema nekim mišljenjima, razlog za pad podrške putu ka EU jeste mrcvarenje u procesu pridruživanja koja traju još od 2006. uz ocene da je u svim zemljama u pretpristupnom periodu ta podrška opadala ukoliko je javnost više obaveštena o tome šta zaista znači proces prilagođavanja i proces reformi.

Građani gube veru da će se nešto na tom planu desiti, a krivac za to se može tražiti u Evropskoj komisiji koliko i među onima u BiH koji bi trebalo da pokrenu reforme”, rekao je za „Evroblic” Igor Davidović, bivši glavni pregovarač BiH sa EU, dok je Ognjen Tadić, predsedavajući Doma naroda BiH, ubeđen da će se ta slika promeniti kada iz Sarajeva prestanu stizati zahtevi za preuređenje BiH uz pozivanje na Evropu i izjave na tom tragu od pojedinih evropskih zvaničnika. Drugi su politički predstavnici razloge nalazili u širenju straha kroz retoriku domaćih političara, uz ocene da bi procenat podrške rastao ako bi se kao imperativ postavila regionalna saradnja i evropske integracije.

Pad podrške u RS ne može se razdvojiti od percepcije građana o politici Brisela prema RS i celom srpskom narodu. Ne samo u pogledu Kosova već i ratnih zločina nad Srbima, te uslova i zahteva koji se pred nas postavljaju. Sve to izaziva ogorčenost građana”, kaže za naš list Darko Banjac, član Odbora za evropske integracije Skupštine RS.

Čula su se i mišljenja da istraživanja ipak treba uzimati s dozom rezerve, jer je javnost u RS proevropski orijentisana i potpuno svesna da Srpska pripada evropskom korupsu, svesna važnosti evropskih vrednosti. Pad popularnosti neki su objasnili skepsom da se nešto može u skorije vreme promeniti po pitanju članstva u EU.

 

 

Teorije zavjere umjesto predizborne kampanje

Dodik sa Vučićem o KiM, infrastrukturnim projektima…

Zajednička lista spas za sve Srbe

Ograničenja u istrazi

Dodik: Nećemo dozvoliti sabirne centre za migrante na teritoriji RS

U RS nema uslova za zbrinjavanje migranata

Bez istine nema ni pravde!

Dodik: Jugoslavija je bila velika greška za srpsko nacionalno pitanje

Da li je dovoljna Inckova zabrinutost zbog huškanja na rat?

Vlada Republike Srpske traži osudu pretnji bošnjačkih političkih lidera

Banjalučka sprega tajkuna i politike

SDS i SzP tvrde da ih vlast prisluškuje!

Opozicionari u jednoj koloni!

Sve bolesti zdravstva u BiH

Policija RS dobila savremeni kamp

Neriješena ubistva podrivaju bezbjednost Banjaluke

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button