glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina TREPCA migranti-4
Vlada-Srbije-na-Fejbuku Kina-Vukosavljevic leto kralj yu rukomet-srbija1 novak99999999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zajednička lista spas za sve Srbe         

izvor: novosti online  foto: vn                                                                                       11.06..2018.

parlament88 
Ukoliko se želi popraviti položaj Srba u Federaciji BiH neophodno je formirati zajedničku srpsku listu za predstojeće oktobarske izbore. Akcija oko formiranja jedinstvene srpske liste je već započela i održani su i prvi sastanci, kako predstavnika srpskih stranaka iz Federacije BiH tako i stranaka iz Republike Srpske.

Razjedinjenost i podele među Srbima u Federaciji BiH, ali i potezi gde stranke iz Federacije BiH, pre svih SDP, ali i druge na svoje liste stavljaju Srbe dovele su do toga da ovaj narod skoro pa da i nema prave predstavnike u Parlamentu FBiH ili na kantonalnim nivoima vlasti.

Zajednička srpska lista treba doneti ukrupnjavanje svih srpskih glasova i konačno da Srbi dobiju predstavnike u Parlamentu FBiH koji će da rade u korist Srba u Federaciji BiH, a ne u koristi partijskih šefova iz stranaka sa sedištem u FBiH.

Mile Marčeta, predsednik Zavičajnih socijaldemokrata, i delegat u Domu naroda FBiH, kaže da je zajednička lista odlično rešenje ukoliko se prevaziđu lični interesi pojedinaca.

- Do sada smo uvek imali političku neozbiljnost i nadobudnost pojedinaca zbog kojih se nije moglo postići jedinstvo Srba u Federaciji BiH. Ja bih sutra potpisao da bude zajednička srpska lista za izbore u Federaciji BiH ukoliko se postigne dogovor da se prevaziđu lični interesi. Zajednička lista bi bila velika pobeda i konačno bi svi srpski glasovi išli na pravo mesto - kaže Marčeta.

On kaže da očekuje maksimalnu ozbiljnost predstavnika Srba u Federaciji BiH, ali i svih stranaka iz Republike Srpske od vladajuće koalicije do opozicionih partija u rešavanju ovog veoma bitnog pitanja.

- Već za nekoliko dana imaćemo sastanke na ovu temu sa strankama iz Republike Srpske i tada će se znati da li smo na dobrom putu - ističe Marčeta.

U pregovore oko formiranja zajedničke srpske izborne liste u FBiH uključen je i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta. On smatra da strateški cilj svih srpskih političkih partija mora da bude opstanak Srba u Federaciji BiH i borba za njihova nacionalna i ljudska prava, zbog čega je od ključne važnosti da bude formirana koalicija svih srpskih stranaka pod nazivom "Srpska lista".

- Samo jedinstvenim nastupom svih srpskih partija na predstojećim izborima za skupštine kantona i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH moguće je da Srbi izaberu što više legitimnih i istinskih predstavnika u FBiH koji će se aktivno boriti za opstanak svog naroda i njegova prava - poručio je Linta u pisanoj izjavi za medije.

On je napomenuo da je ovakav stav izneo u sredu, 6. juna, u Banjaluci zajedno sa predstavnicima dela političkih partija iz Republike Srpske na radnom sastanku o temi dogovora oko učešća na opštim izborima 7. oktobra u Federaciji BiH.

PDP: PODRŠKA ZAJEDNIŠTVU

Predsednik PDP Branislav Borenović razgovarao je sa predsednikom Saveza Srba iz regiona i poslanikom u Narodnoj skupštini RS Miodragom Lintom povodom inicijative predsednicima političkih stranaka iz Republike Srpske za formiranjem zajedničke srpske liste u FBiH za predstojeće oktobarske izbore. Borenović je izrazio svoju podršku ovoj izuzetno korisnoj inicijativi.

novosti.rs

 

Ograničenja u istrazi

Dodik: Nećemo dozvoliti sabirne centre za migrante na teritoriji RS

U RS nema uslova za zbrinjavanje migranata

Bez istine nema ni pravde!

Dodik: Jugoslavija je bila velika greška za srpsko nacionalno pitanje

Da li je dovoljna Inckova zabrinutost zbog huškanja na rat?

Vlada Republike Srpske traži osudu pretnji bošnjačkih političkih lidera

Banjalučka sprega tajkuna i politike

SDS i SzP tvrde da ih vlast prisluškuje!

Opozicionari u jednoj koloni!

Sve bolesti zdravstva u BiH

Policija RS dobila savremeni kamp

Neriješena ubistva podrivaju bezbjednost Banjaluke

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button