glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu bih radnicka klasa Madjarski carinik
1maj bihac srbi.hr seka 3d stampac online-kupovina

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Banjalučka sprega tajkuna i politike      

izvor: rse  foto: rfe                                                                                         02.05..2018.

banja luka 

Firma Grand trade, banjalučkog tajkuna Mile Radišića, kupila je preostalu imovinu Medicinske elektronike na posljednjoj licitaciji za milion i po eura. Radi se o istoj imovini u čiji posjed je Radišić pokušao doći manipulacijom akcijama Medicinske elektronike, zbog čega je odslužio kaznu od tri godine zatvora. Analitičari ističu da ovo pokazuje kako sprega tajkuna i politike nema prepreka u ostvarenju svojih ciljeva.

Nakon više od sedam godina u stečaju, Medicinska elektronika pala je u ruke kontroverznog banjalučkog biznismena Mile Radišića. Za 1,5 miliona evra, Radišićeva kompanija Grand trade kupila je ono što je on pokušavao godinama.

Radišić je krajem 2013. godine osuđen na tri godine zatvora pred Okružnim sudom u Banjaluci zbog toga što je u pokušaju da postane vlasnik Medicinske elektronike manipulisao cijenama akcija ovog preduzeća, čime je oštetio Republiku Srpsku za više od milion maraka.

Na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod Tunjice u Banjaluci javio se 18. novembra 2015. godine, i to nakon što je skoro devet mjeseci bio u bjekstvu, pretpostavlja se u Srbiji. Zatvorsku kaznu koja mu je trajala do 18. jula ove godine nije odslužio, jer je u oktobru prošle godine zbog dobrog vladanja pušten na prijevremenu slobodu, devet mjeseci prije isteka kazne.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH kaže da ovo pokazuje sav apsurd društva u kojem živimo

"Očigledno se i čekao trenutak da on (Mile Radišić) bude u mogućnosti da bude taj koji će kupiti jer tolike licitacije do sada nisu uspjele, toliko dugo je Medicinska elektronika bila u stečaju da bi joj se vrijednost na kraju skroz oborila i, eto, na kraju je ostvario namjeru na sve moguće načine, koristeći i legalna i nelegalna sredstva. Pitanje je i ko stoji stvarno iza Grand trade, da li samo on ili tu imaju još i neki dodatni ljudi koji imaju skriveno vlasništvo ili profit u cijeloj toj priči", komentariše Ivana Korajlić

Korajlić ističe da za spregu politike i kriminala nema granica.

"Dakle ako ste bliski na ovaj ili onaj način sa vrhom vlasti u Republici Srpskoj možete sve bez obzira na zakone, bez obzira na institucije bez obzira i na krivična djela i sve ostalo i apsolutno za vas ne postoje nikakve prepreke", smatra Korajlić.

Procijenjena vrijednost imovine Medicinske elektronike iznosi oko 4,8 miliona evra, a prodata je za tri puta manji iznos. Ekonomista Damir Miljević kaže da je ovo nastavak dosadašnje prakse kriminalnih licitacija.

"To je inače problem koji Zakon o stečaju, ne samo u Republici Srpskoj nego u cijeloj BiH, potencira, odnosno zakoni su tako napravljeni da se kompletna imovina preduzeća na kraju prodaje budzašto jer svi čekaju najmanju moguću cijenu. Umjesto da se dio te imovine ponovo stavi u funkciju kod nas svaki stečaj završava u principu bagatelnom prodajom imovine", pojašnjava Miljević

Za Banjalučane Dragana i Nemanju ova dešavanja nisu iznenađenje već potvrda korumpiranosti sistema:

Pomenuta parcela od oko 1.000 kvadratnih metara nalazi se pored parcele u takozvanom Picinom parku u vlasništvu Radišićevog Grand trejda, koju je kupio pod sumnjivim okolnostima i na kojoj je izgradio sporni poslovni objekat u koji je uloženo desetine miliona maraka, a zbog čega su 2013. godine mjesecima trajali protesti Banjalučana.

slobodnaevropa.org

 

SDS i SzP tvrde da ih vlast prisluškuje!

Opozicionari u jednoj koloni!

Sve bolesti zdravstva u BiH

Policija RS dobila savremeni kamp

Neriješena ubistva podrivaju bezbjednost Banjaluke

Za pobedu potrebno 300.000 glasova

Zdravstveni i penzijski sistem u RS pred kolapsom?

U trci Dodik, Pavić i Đokić!

Ko je RS oteo vojsku?

Dodik pravi Vojsku RS?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button