glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel000 izbori na kosovu_s gre-mak
mile666 bombardovanje noc muzeja000 telefon7 rafa-novak DIKSON2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ograničenja u istrazi         

izvor: evn  foto: vn                                                                                       20.05..2018.

Zeljko-Karan 
Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS, pred Anketnim odborom Narodne skupštine Republike Srpske izjavio je da nigde u svom izveštaju i nalazu nije napisao da je David Dragičević nastradao takozvanom zadesnom smrću. Nigde, kako tvrdi, nije ustvrdio ni da je to bilo ubistvo ili samoubistvo, jer se to obdukcijom ne može utvrditi.

- Kao uzrok smrti navedeno je utapanje. Za mene kao patologa postoji samo nasilna ili prirodna smrt, ostalo utvrđuju istražni organi. Svaka smrt koja nije prirodna je nasilna, ali laici to ne razlikuju - rekao je Karan.

Naveo je da su njegove izjave sa konferencije za medije 26. marta izvučene iz konteksta. Priznao je da je to bilo prvi put da je učestvovao na takvoj konferenciji MUP. Došao je, kako kaže, na poziv načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darka Ilića, koji ga je zvao 20-30 minuta pre toga.

Na pitanje predsednika Anketnog odbora Branislava Borenovića, pojasnio je da potvrda o smrti, u kojoj je kao vreme smrti upisao 18. mart u 4.00, nije forenzički dokaz.

- Potvrda o smrti služi samo za matični ured i nije istražni dokument. U njemu je upisan poslednji operativni podatak kada je osoba bila živa. To nikako nije tačno vreme smrti, već birokratski papir. Da to vreme nije upisano u potvrdu o smrti, onaj ko to donese u matični ured bio bi vraćen iz ureda - rekao je Karan.

Pojasnio je da upravo iz tog razloga u obdukcionom nalazu, koji jeste dokaz, nije navedeno tačno vreme smrti.

- U takvim situacijama izuzetno se teško može utvrditi tačno vreme smrti. Ne može se znati tačan sat ni dan kada je smrt nastupila - izjavio je Karan.

Naveo je da je toksikološku analizu on lično radio na aparatu za skrining, te da je rezultat na marihuanu i LSD bio na donjoj granici.

- Taj nalaz nema dokaznu vrednost, to je skrining ili preliminarna analiza. Kada se na skriningu nešto nađe, onda bi to trebao biti signal nadležnom organu da to dostavi u forenzičku laboratoriju radi potpune analize - istakao je Karan.

On je pojasnio da ga niko iz Tužilaštva nije pitao da li su povrede glave koje su uočene na Davidovom telu mogle dovesti do gubitka svesti i potresa mozga.

- Osoba se može utopiti u besvesnom stanju lakše nego kada je svesna, jer nema mogućnost samopomoći - rekao je Karan.

Istakao je da, na Davidovom telu, zubi i vilica nisu polomljeni, što, kako kaže, potvrđuje foto-dokumentacija. Vodu iz pluća Davida Dragičevića nije uzimao, navodeći da bi to bilo besmisleno jer se, kako tvrdi, hemijski sastav vode iz Crkvene menja iz minuta u minut.

PODLEGLI JAVNOM PRITISKU

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminal MUP RS, pred Anketnim odborom NS RS ocenio je da su u slučaju smrti Davida Dragičevića MUP RS i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podlegli pod pritiskom javnosti.

- Na mene nije vršen nikakav pritisak. Žao mi je, ali ovde su institucije podlegle pritisku javnosti. MUP RS time što je predmet prebacio mojoj upravi, kao i Tužilaštvo koje je preduzimalo neke radnje, kao što je poligrafisanje, što nikada nisu radili - rekao je Ilić.

On kaže da je na predmetu radila PU Banjaluka, jer nije bilo indicija da se radi o krivičnom delu ubistva. Međutim, Uprava slučaj preuzima u ponedeljak 26. marta kada su ih na sastanku, u vrhu policije, obavestili da društvene mreže "gore", da se određena lica prozivaju za smrt Davida Dragičevića, da se poziva na njihov linč, i da postoji bojazan da bi moglo doći do većeg narušavanja bezbednosne situacije.

novosti.rs

 

Dodik: Nećemo dozvoliti sabirne centre za migrante na teritoriji RS

U RS nema uslova za zbrinjavanje migranata

Bez istine nema ni pravde!

Dodik: Jugoslavija je bila velika greška za srpsko nacionalno pitanje

Da li je dovoljna Inckova zabrinutost zbog huškanja na rat?

Vlada Republike Srpske traži osudu pretnji bošnjačkih političkih lidera

Banjalučka sprega tajkuna i politike

SDS i SzP tvrde da ih vlast prisluškuje!

Opozicionari u jednoj koloni!

Sve bolesti zdravstva u BiH

Policija RS dobila savremeni kamp

Neriješena ubistva podrivaju bezbjednost Banjaluke

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button