glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit eu parlament11 zica
zaliv9 novac radnici rusija liga-evrope migranti11 cz77

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Moć braće Sokolović    

izvor: evn  foto:  vn                                                                                                      20.06.2018

spomenik

Danas se često kaže kako nema rata dok ne udari brat na brata, a spomenik koji će na Vidovdan biti otvoren u Andrićgradu, treba da svedoči upravo o suprotnom, o tome da susedi na ovom našem prostoru mogu da se međusobno pomažu. Vidovdanski dani ove godine će zato otpočeti otkrivanjem obeležja braći Sokolović - Mehmed-paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije - otkriva  naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, direktor Andrićgrada.

- Obnovu Pećke patrijaršije Sveti Makarije ne bi mogao da počne da nije imao pomoć Mehmed-paše Sokolovića, sa kojim je bio u krvnom srodstvu - nastavlja Kusturica. - Ideja ovog spomenika je da pokaže nešto potpuno suprotno od onoga što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka, često zloupotrebljavale velike sile, huškajući nas na ratove. Želeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primere.

Da podsetimo, upravo je turski vezir, koji je kao dečak zbog danka u krvi odveden u Carigrad, a poticao je iz iste porodice Sokolović, poreklom iz okoline Pive, pomogao srpskom patrijarahu da uspešno okonča dugogodišnju borbu da se u Peć vrati središte naše crkve, koje je dugo bilo na prostoru pod upravom Ohridske arhiepiskpije. Zahvaljujući moći bratstva Sokolovića, sultanovim beratom iz 1557. obnovljena je patrijaršija. Makarije je dobio iste povlastice kao i carigradski patrijarh, pa je postao duhovni i svetovni poglavar svoga naroda - etnarh ili miletbaša.

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći, uz obeležja Andriću i Njegošu, u ovom jedinstvenom višegradskom kulturnom centru, na ušću Rzava u Drinu, delo je vajara iz Smedereva Zorana Kuzmanovića, čija skulptura Gavrila Principa je postavljena u Beogradu.

- Od 28. juna, te dve ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed-paša i Sveti Makarije, stajaće na ulazu u Andrićgrad - dodaje sagovornik.

Na Vidivdanskoj svečanosti besediće akademik Matija Bećković, a spomenik će otvoriti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Tradicionalno biće održani i mnogobrojnih kulturni programi, pozorišni i muzički - od gudača do harmonike, zaključuje Kusturica.

NAUČNI SKUP

Ovogodišnji Vidovdanski dani, prema rečima Emira Kusturice, biće u znaku završetka Prvog svetskog rata. Tako će već 29. juna u Istorijskom institutu Andrićgrada, na seminaru posvećenom ovoj temi, učestvovati stručnjaci iz Amerike, Engleske i Rusije.

novosti.rs

 

Vesić: Narodni muzej se otvara 28. juna

Ijan Makjuan: Kiš je moja Srbija

Dva puta Frljić

Bogdan Diklić: Ja sam čovek iz drugog vremena

Pobede i pobednici u Noći muzeja

Kome su to zasmetala "Djeca Kozare" ?

Zašto je u Srbiji nemoguća predstava o Aleksandru Vučiću?

Srpskim stručnjacima evropska nagrada za kulturno nasleđe

Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta"

Holivudski glumci u filmu o Jasenovcu

Božidar Zečević: Od srpske dinastije napravili parodiju

Noć muzeja: Pobednički duh osvojiće Beograd

Ejbel Ferara: Za filmove je, kao i za život, potrebna strast

Ejbel Ferara otvorio Beldoks: Lepo je u Beogradu

Ejbel Ferara otvara 11. „Beldoks“

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button