glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel napad merkel000
izbori88 inicko izbori999 ferara66 karate lajovic3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik: Jugoslavija je bila velika greška za srpsko nacionalno pitanje      

izvor: politika  foto: politika                                                                                        09.05..2018.

besmrtni puk 
Banjaluka– Sa banjalučkog Trga Krajine, već drugu godinu zaredom, na 9. maj. krenuo je „Marš Besmrtnog puka”. U svečanoj koloni postrojenoj povodom Dana pobede nad fašizmom marširali su potomci učesnika Drugog svetskog rata, najviši zvaničnici Republike Srpske, kao i oni koji su se i sami borili protiv fašističkog i nacističkog okupatora.

Noseći u rukama fotografije članova svojih porodica – očeva, majki, dedova ili prijatelja – koji su se borili protiv fašizma, te zastave Jugoslavije, Republike Srpske, Srbije i Rusije, prošetali su se kako bi odali počast borcima palim za slobodu.

Nakon šetnje kroz glavnu banjalučku ulicu, pored Hrama Hrista Spasitelja, na Trgu palih boraca NOR-a položeni su venci na Spomenik žrtava fašizma. Pored zvaničnika RS vence su položili i ambasador Rusije u BiH, kao i generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci.

Uoči Dana pobede „Besmrtni puk” marširao je kroz Trebinje, a praznik pobede nad fašizmom obeležen je u gradovima širom Republike Srpske, kao i u BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik naveo je u obraćanju da je narod ovog kraja, a pre svega srpski narod, deo velike pobede u Drugom svetskom ratu. Rekao je kako treba primetiti da su se svi ustanci na teritoriji bivše Jugoslavije, a posebno u BiH i Hrvatskoj, desili tamo gde je većinski živelo srpsko stanovništvo, koje je podnelo i najveće stradanje.

Rekao je kako su se drugi narodi koji danas žive s nama na pobedničkoj strani pridružili pred sam kraj rata, uzevši „sve beneficije te pobede”h. „Za razliku od srpskog naroda, koji je u komunističkom sistemu ostao skrajnut za pravo na svoj nacionalni odraz i svoju državu”, ocenio je Dodik.

Podsetio je na to kako pravda nikada nije stigla zločince odgovorne za žrtve Jasenovca, Jadovnog, Paga, Šušnjara, Grabovice kod Bihaća, Stare Gradiške, Broda na Drini, Prebilovaca i mnogih drugih mesta gde su nas, kako je istakao, klali i bacali u jame.

„I zato su upravo oni čiji su preci to počinili pojurili da naš narod okvalifikuju za različite stvari”, rekao je Dodik.

Predsednik RS izneo je ocenu kako je Jugoslavija „bila velika greška za srpsko nacionalno pitanje”, rekavši kako nakon te greške „više nemamo prava na zablude”.

Naveo je kako statistika svedoči o tome da su Srbi popunjavali najveći broj partizanskih jedinica, što potvrđuje, kako kaže, i dokumentacija koju je glavni štab Hrvatske dostavio na Drugom zasedanju Avnoja. U tim dokumentima je, kaže Dodik, navedeno da su Srbi činili 73 odsto partizanskih jedinca tog štaba u Hrvatskoj.

„Podaci za BiH su još vidljiviji, ali ipak danas imamo situaciju da slovo o antifašizmu pokušavaju da drže oni čiji su roditelji učestvovali u fašističkim formacijama. No, to nije slučaj samo u BiH, jer svedočimo da je revizija istorije deo šireg plana, i to na mestima gde bi im bilo bolje da zaćute. Ogromna pogibija srpskog, ruskog i jevrejskog naroda najveća je u tom ratu”, istakao je on.

politika.rs

 

Da li je dovoljna Inckova zabrinutost zbog huškanja na rat?

Vlada Republike Srpske traži osudu pretnji bošnjačkih političkih lidera

Banjalučka sprega tajkuna i politike

SDS i SzP tvrde da ih vlast prisluškuje!

Opozicionari u jednoj koloni!

Sve bolesti zdravstva u BiH

Policija RS dobila savremeni kamp

Neriješena ubistva podrivaju bezbjednost Banjaluke

Za pobedu potrebno 300.000 glasova

Zdravstveni i penzijski sistem u RS pred kolapsom?

U trci Dodik, Pavić i Đokić!

Ko je RS oteo vojsku?

Dodik pravi Vojsku RS?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button