glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit eu parlament11 zica
zaliv9 novac radnici rusija spomenik migranti11 zvezda-unicaha

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava

izvor: agencije  foto:                                                                        21.06.2018

Internet11

Usvajanjem ovog zakona, platforme poput Fejsbuka i Gugla moraće da kupuju licence od medijskih firmi pre nego što naprave link za njihove priče.

Istovremeno, sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava.

 

Odobrenje nove Direktive o autorskim pravima u Odboru za pravne poslove Evropskog parlamenta predstavlja korak napred u prilagođavanju većih pravila o autorskim pravima Evropske unije na novu realnost i poslovne modele 21. veka“, rekao je autor izveštaja Aksel Vos.

Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržžišštu predložžila je Evropska komisija 2016. godine.

Nova direktiva uvodi nova pravila koja se odnose na prava izdavača, razmatra problem razlike u vrednostima koji se odnosi na činjenicu da internet platforme ne nose nikakvu pravnu odgovornost kada je reč o sadržajima zaštićenim autorskim pravima koji su korisnici „okačili“ na njihovu veb-lokaciju.

Bilo je puno lažnih glasina i pogrešnih tumačenja o ovome. Niko nije i niko neće ikada filtrirati internet! Mi se bavimo situacijom gde se sve više i više zloupotreba pojavljuje na internet platformama kojima je osnovna namenu da dele ono što  su učitali njihovi korisnici. Ove platforme tako ostvaruju znatan profit na osnovu radova koje su postavili korisnici i ne mogu jednostavno sakriti iza argumenta da su korisnici ti koji učitavaju sadržaj zaštićen autorskim pravima“, rekao je Vos.

On je naveo da će platforme univerziteta, naučne baze podataka i onlajn enciklopedije koje se ne bave sadržajem koji podleže zaštiti autorskih prava kao svojom osnovnom svrhom, biti oslobođene novih pravila.

Nova reforma autorskih prava odnosi se i na medijske izdavače, čiji sadržaj se koristi od agregatora vesti da bi se ostvario profit.

Podržavamo opciju da medijski izdavači treba da dobiju svoj deo od korišćenje njihovog sadršaja na internetu, pošto većina prihoda u ovom trenutku ide agregatorima vesti. Ono što je u pitanju je opstanak novinarstva i zaštita kvaliteta novinarskog rada“, zaključio je Aksel Vos.

On je dodao da je u 2013. godini oko 15.000 novinara izgubilo posao, jer izdavačkim medijima nije bilo nadoknađeno korišćenje njihovog proizvoda na internetu.

U Evropskom parlamentu navode da će nova Direktiva osigurati fer nadoknadu autorima i izvođačima za njihov rad.

Nova pravila bi trebalo da pojednostave prodaju autorskog sadržaja na teritoriji cele EU i harmonizuje pravila među zemljma članicama.

Novim pravilima osiguraće se nadoknade za direktno i indirektno korišćenje autorskih dela, a sindikati i druge organizacije koje zastupaju autore će imati mehanizam za rešavanje sporova u ovoj oblasti, navode u Evropskom parlamentu. Pošto je prošla Odbor za pravne poslove Direktiva o autorskim pravima naći će se na glasanju pred Evropskim parlamentom tokom 2019. godine.

 

 

Srbija ima „svemirsku“ šansu koju ne bi smela da propusti

Počelo istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije

Opremanje dve hiljade digitalnih učionica u Srbiji

Ljajić: EU nam otvorila vrata za roming, ali čekaćemo još

Simptomi zavisnosti Srbije od uglja koje mora da vidi i EBRD

Put prema digitalnom društvu

Koalicija 27: Problemi u svim oblastima zaštite životne sredine

EU pooštrava pravila privatnosti na internetu, Srbija treba da se uskladi

Moguće ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana

Porast onlajn kupovine u Srbiji

Prvi srpski tri-de štampač

Kako Uredba o generalnoj zaštiti podataka utiče na Srbiju?

Batut: U Srbiji najveća epidemija morbila u poslednjih 25 godina

WHO: Neodlučnost u vakcinisanju djece u Federaciji BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button