glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu555 institut VUCIC666
stand-srbije airserbia Beldoks3 telefon1 mladen11 igor88

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vlada Republike Srpske traži osudu pretnji bošnjačkih političkih lidera      

izvor: agencije  foto:                                                                                         05.05..2018.

vlada rs3 

BANjALUKA- Vlada RS pripremila je za SB UN izveštaj za period od novembra prošle do aprila ove godine u kojem se traži osuda pretnji bošnjačkih političkih lidera nasiljem i oružanom agresijom, kao i da SDA blokira izvršenje odluke Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu, jer želi da zadrži mogućnost da Bošnjaci biraju ne samo bošnjačke, nego i hrvatske predstavnike.

U prvom delu izveštaja, koji u ime Srpske podnosi predsednik Republike generalnom sekretaru i zemljama članicama SB UN, naglašava se stav da Dejtonski mirovni sporazum mora biti sproveden u izvornom obliku, što se odnosi i na političku strukturu predviđenu Ustavom BiH.

Sporazumom je postavljena dugotrajna struktura održivog političkog sistema u BiH. Pretnje nasiljem i oružanom agresijom od bošnjačkih političkih lidera kao odgovor na politička neslaganja podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i moraju biti osuđene. Uprkos ovim pretnjama, Republika Srpska je opredijeljena za rešavanje sporova mirnim i ustavnim sredstvima”, navodi se u izveštaju.

U drugom delu izveštaja objašnjava se da su potpuno lažni politički motivisani navodi skorijeg datuma da se Republika Srpska militarizuje, saopšteno je iz Biroa vlade za odnose sa javnošću.

Nedavna nabavka pušaka za policiju Republike Srpske, neophodna za modernizaciju, bila je u potpunosti transparentna i realizovana uz dozvolu svih relevantnih agencija na nivou BiH. Slična nabavka izvršena je u Federaciji BiH bez ijedne kritike”, istaknuto je.

U izveštaju se dodaje da Republika Srpska ima prijateljske odnose sa Rusijom i zapadnim zemljama, ali nije agent nijedne strane države, te da vlasti Republike Srpske nisu povezane ni sa jednom paravojnom grupacijom, a njeni lideri isključuju nasilje kao način rešavanja neslaganja.

U trećem delu izveštaja naglašava se da građani BiH moraju imati mogućnost da biraju svoje lidere bez uplitanja stranih država.

Prema izveštajima američke vlade, SAD intenziviraju svoja dugogodišnja nastojanja da utiču na izbore u BiH posredstvom finansiranja medija. SAD treba da u potpunosti obelodane sredstva koja su dale medijima u BiH i prestanu da ta sredstva koriste s ciljem uticanja na izbore”, objašnjava se u izveštaju.

U četvrtom delu izveštaja govori se o nastojanjima vodeće bošnjačke stranke SDA da opstruiše izvršenje važnih sudskih odluka koje su od presudnog značaja za izbore.

U tekstu se objašnjava da SDA blokira izvršenje odluke Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu BiH zato što želi da zadrži mogućnost da Bošnjaci biraju ne samo bošnjačke, nego i hrvatske predstavnike.

Neophodno je da BiH donese zakon koji je nužan za izvršenje odluke i tako izbjegne ustavnu krizu. Eventualni pokušaj visokog predstavnika da ovo pitanje reši odlukom ne bi bio ni zakonit, niti mudar”, dodaje se u tekstu.

U petom delu izveštaja govori se o pretnji od džihadističkog terorizma u BiH, koja raste sa povratkom boraca sa ratišta na Bliskom istoku u BiH, koja ostaje sigurno utočište za radikalne islamiste.

U izveštaju se naglašava da BiH obezbeđuje takvo utočište još od kada je SDA pozvala mudžahedine u BiH tokom rata devedesetih godina prošlog veka.

Politike BiH i nerad bezbednosnog aparata BiH takođe su pomogli da se zemlja pretvori u utočište džihadista. Isto tako, povećano je i finansiranje i prisustvo vehabizma u BiH. Sve veća pretnja od džihadističkog terorizma u BiH izaziva ne samo bojazan građana Republike Srpske, nego i država članica Evropske unije”, istaknuto je u tekstu.

U šestom delu izveštaja ističe se čvrsta podrška Republike Srpske evropskim integracijama BiH, te se navodi da Srpska izražava zadovoljstvo što se mehanizam koordinacije za evropske integracije pokazao kao delotvoran uprkos tome što su se njegovom uvođenju protivili bošnjački politički lideri.

Republika Srpska realizuje Reformsku agendu za evropske integracije i sprovodi druge reforme s ciljem promovisanja ekonomskog rasta. Jedna od reformi potrebnih da bi BiH postala zemlja sa punim suverenitetom i članica EU je zamena stranih sudija Ustavnog suda BiH državljanima BiH, što podržava ne samo Republika Srpska, nego i hrvatski politički lideri u BiH”, dodaje se u 19. izveštaju u kojem Srpska izražava svoja viđenja o pitanjima u BiH, s ciljem razjašnjavanja svojih stavova članovima Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice.

U sedmom segmentu izveštaja, Srpska traži da međunarodna zajednica poštuje Dejtonski mirovni sporazum i suverenitet BiH, između ostalog i tako što će zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika.

 

 

Banjalučka sprega tajkuna i politike

SDS i SzP tvrde da ih vlast prisluškuje!

Opozicionari u jednoj koloni!

Sve bolesti zdravstva u BiH

Policija RS dobila savremeni kamp

Neriješena ubistva podrivaju bezbjednost Banjaluke

Za pobedu potrebno 300.000 glasova

Zdravstveni i penzijski sistem u RS pred kolapsom?

U trci Dodik, Pavić i Đokić!

Ko je RS oteo vojsku?

Dodik pravi Vojsku RS?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button