glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit eu protest888 zica
zaliv9 novac satelit liga-evrope migranti11 cz77

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sobranje Makedonije ratifikovalo dogovor s Grčkom     

izvor: agencije  foto:                                                                              20.06.2018  

parlament1

Sobranje Makedonije danas je većinom glasova ratifikovalo dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i strateškom partnerstvu dve zemlje.

Za ratifikaciju je glasalo svih 69 prisutnih poslanika, dok je opoziciona VMRO DPMNE bojkotovala sednicu, jer dogovor smatra kapitulantskim i štetnim za makedonske nacionalne interese.

Poslanici vladajuće koalicije SDSM i DUI i manjih albanskih opozicionih partija, koji su glasali za ratifikaciju, ishod glasanja pozdravili su aplauzom i uzajamnim čestitanjem.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je na početku sednice pozvao poslanike da ratifikuju dogovor koji "vodi zemlju napred" i "potvrdjuje makedonski identitet".

"Imamo dogovor s jasnim obeležjem našeg makedonskog identiteta, našeg makedonskog jezika, za vek vekova. Država će dobiti ime koje će prvi put priznati sve zemlje u svetu", rekao je Zaev.

Dogovorom o rešenju makedonsko-grčkog spora oko naziva Makedonije, previdjeno je da Vlada Grčke, pošto dobije dokument ratifikovan u makedonskom parlamentu, obavesti EU da daje podršku za početak pristupnih pregovora s Makedonijom, a NATO da podržava prijem Makedonije.

Po makedonskom ustavu, dogovor s Grčkom bi trebalo da potpiše predsednik Djordje Ivanov koji je više puta najavio da to neće uraditi, ali taj potpis na ratifikaciju nije neophodan da bi Grčka poslala obeveštenje u Brisel, u EU i NATO.

Zaev je rekao da je dogovor s Grčkom podržala cela medjunarodna zajednica i da Makedoniji otvara "sva vrata" evropskoj budućnosti, kao i da očekuje da dobije datum za početak pregovora na predstojećem Savetu EU.

Konačnu reč o dogovoru s Grčkom, rekao je Zaev, daće gradjani Makedonije na referendumu.

Dogovorom o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i o strateškom partnerstvu dve susedne zemlje predvidjeno je da Makedonija promeni naziv u "Severna Makedonija" i da to garantuje ustavnim izmenama do kraja godine. Tim dokumentom priznati su makedonski identitet, jezik i kultura, kao i oznake MK i MKD.

U Makedoniji bi o tom dokumentu gradjani, prema najavi Zaeva, trebalo da se izjasne na referendumu krajem septembra ili početkom oktobra, posle čega bi u slučaju da bude uspešan, sledile ustavne izmene, i tek posle toga bi Grčka sporazum ratifikovala u svoj skupštini.

Zaev: Poziv Makedoniji u NATO stavljen na dnevni red julskog samita

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je danas da je Severnoatlantski savet danas jednoglasno odlučio da tačku za poziv Makedoniji u NATO stavi na dnevni red julskog Samita.

"Time se ostvaruju vekovne aspiracije svih generacija pred nama i svih gradjana Makedonije", rekao Zaev.

Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltemberg u izjavi za francusku televiziju Frans 24 rekao da je moguće da Makedoniji bude poslat poziv za člantvo na samitu Alijanse 11. i 12. jula u Briselu, pošto su Skoplje i Atina postigli dogovor o sporu oko imena.

 

 

Daje li EU zeleno svetlo Makedoniji i Albaniji?

Republika Severna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja

Grčka i Makedonija potpisuju sporazum 17. juna/Tiha diplomatija ruši Ivanova

Zaev čvrsto veruje u dogovor sa Grčkom

Šta sadrži sporazum Grčke i Makedonije

Protesti protiv „trgovine imenom Makedonija”/Demonstracije protiv imena Makedonija u rodnom mestu Aleksandra Makedonskog

Ilindenska Makedonija, razgovori u Skoplju i Atini/Grčka opozicija odbacila ime "Ilindenska Makedonija"

DW: Da li Makedonija prestiže Srbiju na putu ka EU?

Sastanak čelnika Zapadnog Balkana i EU u Skoplju/Tusk u Skoplju: Oseća se promena poltičkog mentaliteta u Makedoniji

Mogerini: Dobre vesti – Makedonija se vratila na pravi put/Han: Rešenje za spor oko imena Makedonije moguće u bliskoj budućnosti

„Bild”: EU želi Albaniju i Makedoniju - da čovek ne poveruje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button