glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

trg zastave vojvodine dodik00
cg diplomate protest1 freedom house Narodna-skupstina david-Mattin matic66

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Rutenijum iznad Srbije bezopasan

izvor: evn       foto: vn                                                                             07.10.2017

rutenijum

U nekim delovima Evrope zabeležen porast radioaktivnosti u vazduhu. Broj čestica kod nas 30 puta manji od dozvoljenog

Nagli porast radioaktivnosti u vazduhu, koji je u petak detektovala nemačka Federalna kancelarija za zaštitu od radijacije (FORP), a koji je, navodno stigao iz Istočne Evrope i zabeležen je u Srbiji, nije opasan po zdravlje ljudi. Povišeni nivoi izotopa rutenijuma - 106 registrovani su 29. septembra u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj. Nakon što je pet meteoroloških stanica u Nemačkoj detektovalo tragove radioaktivnih čestica, FORP je saopštio da je izvor kontaminacije još nepoznat, ali da se najverovatnije radi o akcidentu koji je nastao negde u Istočnoj Evropi.

I stanice u Srbiji su registrovale povećanje nivoa ovog izotopa, a prema rečima direktora Agencije za zaštitu životne sredine Slađana Velinova, nema razloga za paniku.

- Radi se o bezopasnoj količini rutenijuma - 106, koja se ispituje na analizi - rekao je Velinov. To je 30 puta manji broj čestica od mere koja je dozvoljena. Ovo nije nikakva nuklearna priča, nema mesta panici, a to što dolazi iz Istočne Evrope je možda zato što je neka količina rutenijuma isparila iz farmaceutske fabrike. Da je u pitanju opasnost, tu bi bili prisutni i drugi elementi koje nismo uočili. Obavestili smo Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Štab za vanredne situacije.

Velinov ističe da stanovništvo ne treba da se plaši, jer ova neznatna brojka ne može da utiče na zdravlje.

Isto su potvrdili iz FORP, koji su u saopštenju naveli kako pretpostavljaju da izvor kontaminacije nije ljudska nesreća u nekoj nuklearnoj elektrani, jer se rutenijum koristi u lečenju i za pokretanje satelita, tako da je ovaj izotop najverovatnije "iscurio" iz neke farmaceutske laboratorije ili medicinskog centra za radiologiju.- Nove analize pokazuje da je izvor kontaminacije rutenijumom - 106 na istoku Evrope, na udaljenosti većoj od 1.000 kilometara od Nemačke - piše u saopštenju FORP. Oni navode da je u Srednjoj i Zapadnoj Evropi zabeležen nizak nivo radioaktivnih čestica, oko 17.000 puta niži od dozvoljenog i da nema opasnosti.

ŠTA JE RUTENIJUM - 106

Rutenijum je metal 8B grupe, a ime je dobio po latinskom nazivu za Rusiju. Ovaj element ne poseduje bitnije minerale i obično se javlja u rudama platine. Izotop rutenijum - 106 se koristi kod lečenja zračenjem očnog tumora i kao izvor energije za pokretanje satelita.

novosti.rs

 

Slušajmo potrošače, oni donose trendove!

Do banke ćelija još milion evra

Srpska kultura nedovoljno zastupljena na internetu

Saradnja nuklearnih naučnika Rusije i Srbije

U Petnici svetski stručnjaci za meteorsku astronomiju

Više od tri miliona građana Srbije svakodnevno koristi računar

CINS: Tone životinjskih leševa razbacane po Srbiji

Vantelesna oplodnja - šta je novo u zakonu?

Projekat solarne pustinjske kuće naših studenata u finalu u Dubaiju

IFC podržava izgradnju vetroparka u Alibunaru

U Srbiji zbog zagađenja vazduha prerano umre 5.400 ljudi godišnje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button