glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ana333 freedom house dodik00
cg diplomate Narodna-skupstina ditman rutenijum david-Mattin matic66

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija uspešno sarađuje sa NATO, ali se to ne vidi u medijima  

izvor: euractiv  foto:                                                                                                                         07.10.2017.

nato- srbija 

Srbija uspešno sarađuje sa NATO na više nivoa, ali se ta saradnja "medijski marginalizuje" zbog negativnog stava većine građana prema Alijansi, ocenili su 6. oktobra učesnici tribine "Evroatlantske integracije u očima srpskih medija - mitovi i činjenice". Na skupu u organizaciji Atlantskog saveza Srbije novinar Milan Mišić ocenio je da su mediji u Srbiji, prvenstveno tabloidi, stvorili sliku po kojoj "NATO nasrće na Srbiju" koju "brane Rusija i njen predsednik Vladimir Putin".

"Medijski se promoviše da je Rusija najveći prijatelj Srbije, iako ogromna većina investicija dolazi sa Zapada. Ključni argument proruskog bloka je pozivanje na to da Rusija nije bombardovala Srbiju, da nije priznala nezavisnost Kosova", kazao je Mišić na skupu u Beogradu.

Po njegovim rečima, trauma NATO bombardovanja 1999. godine "prevaziđena" je u zvaničnoj praksi, a Srbija je višestruko institucionalizovala saradnju s tim vojno-političkim savezom, počevši od Partnerstva za mir, preko saradnje s Nacionalnom gardom Ohaja, do sporazuma IPAP i SOFA.

"Ljudi koji nas vode, shvataju značaj te saradnje, ali se ona medijski marginalizuje. Ulazak Srbije u NATO danas nije na dnevnom redu, ali pre ili kasnije, stići ćemo do 'Rubikona' - NATO", dodao je Mišić.

Šef Kancelarije za vezu NATO u Beogradu, brigadni general Ćezare Marineli ocenio je da su u svetu propagande i lažnih vesti koje stvaraju pogrešnu sliku, profesionalni novinari danas važniji nego ikad.

"Srbija nije imuna na ove izazove, kao što nije ni Italija iz koje dolazim. Razumem određeni emtovini naboj građana Srbije prema NATO, ali smatram i da istorija ne sme biti izgovor za obmanjivanje javnosti i neprofesionalno novinarstvo", ukazao je Marineli.

Direktor Radio-Beograda Milivoje Mihajlović ocenio je na skupu da mediji u Srbiji "u dobroj meri prave virtuelnu stvarnost koja se duboko razlikuje od realnih tokova".

"Sudeći po našim medijima, na tlu Srbije samo što nije počeo rat velikih svetskih sila. Izlaz iz takve situacije podrazumeva da se novinarska profesija vrati profesionalcima, i da istina bude prvi pratilac novinarstva", kazao je Mihajlović.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je da mediji u Srbiji većinom slede političare koji insistiraju na prednostima pozicije vojne neutralnosti, ali i prikrivaju uspeh saradnje sa NATO zbog njene nepopularnosti u javnosti.

"Političari mogu da kalkulišu, ali ne i mediji. Oni moraju otvoreno da pišu o prednostima i nedostacima članstva u NATO. Nema ozbiljnih analiza koje bi se bavile cenom članstva u NATO, iskustvima drugih zemalja iz regiona u procesu ulaska u taj vojni savez. Političari u Srbiji čvrsto kontrolišu medijske tokove, a Zapad je spreman da im progleda kroz prste zarad očuvanja stabilnosti", ocenio je Jakšić.

On je dodao da Moskva koristi metode "meke moći" da bi blokirala aspiracije zemalja na Zapadnom Balkanu prema stupanju u NATO i da bi otežala proces njihovog priključenja Evropskoj uniji, koja se u proruskim medijima prikazuje kao mit iz 1990-ih godina.

 

 

Sto dana Vlade Srbije - od gej premijerke do tetke u Kanadi

Fridom haus: Vapaj za pomoć srpskih nezavisnih medija

Sa skupa u Beogradu zatraženo da se obezbedi održavanje fer izbora

Vučić: Saradnja sa Hrvatskom, ali bez poniženja srpskog naroda

Katalonija budi vojvođanske duhove

Pred Srbijom još mnogo rada u okviru poglavlja 28

Godišnjica demokratskih promena

Polovni ruski MiG-ovi stigli u Srbiju

Sazvane hitne konsultacije zbog saopštenja EK o KiM i Kataloniji/Katalonija: 90 odsto glasova za nezavisnost

Makron i Junker traže da EU otvori vrata Balkanu do 2025. godine

Srpski medijski mrak

Apelacioni sud odbacio optužnicu za Srebrenicu, stopira se suđenje

DW: Šta Beogradu sprema novi Berlin?

Naprednjaci hoće sami, Janković čeka Đilasa

Šid promenio stav o đacima migrantima, ali ne i Sombor/Komesarijat: Oko 400 dece migranata u srpskim školama

Arsić: Plate u Srbiji realno mogu da porastu dva-tri odsto

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button