glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sastanak9 zso7 eu5
dogovor agrokor sofest6 kompjuteri egzit7 odbojkasi4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Tesla dani tokom jula    

izvor: agencije  foto:                                                                                                      05.07.2018

TESLA3

Priče o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću, obilasci hidroelektrana, eksperimenti i radionice inspirisane životom i delom ovih naučnika, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, zatim izložbe, predavanja, naučni i stručni skupovi, konferencije, deo su ovogodišnjih "Tesla dana".

Tokom čitavog jula biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan - 10. jul, ali i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za koga se kaže da je osvetlio Srbiju.

"Tesla dani" započeli su SEE SDEWES konferencijom u Novom Sadu, na kojoj su naučnici i stručnjaci iz preko 30 zemalja sveta govorili o održivom energetskom sistemu, vodenim resursima i biogorivima, obnovljivim izvorima energije i drugim izazovima 21. veka, a posebna atrakcija pratećeg programa bio je Tesla automobil, koji ovih dana krstari ulicama Novog Sada.

Na sam rođendan Nikole Tesle, 10. jula, Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike poklanjaju besplatan ulazak svim zainteresovanima, dok će Galerija "Čubrilo" na Gardošu prikazati izložbu "Fotografije iz Teslinog albuma".

Jedan od najzanimljivijih dođaja manifestacije "Tesla dani" biće održan u Kragujevcu - posetioci će, zahvaljujući Institutu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Kancelariji za mlade, moći da saznaju zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, da vide kako Teslin transformator proizvodi munje i kako se vrši prenos rendgenskih zraka ili bežični prenos električnih signala...

Kao i svake godine, Sportsko turistički centar Bajina Bašta poziva na besplatni obilazak male hidroelektrane Vrelo, Hidroelektrane Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.

Veče posvećeno Tesli već tradicionalno organizuje Udruženje Teslin toranj u Srbiji, u saradnji sa Udruženjem Inženjera i tehničara Leskovca, gradom Leskovcem i Narodnim muzejem Leskovca.

Manifestacija "Tesla dani" održava se od 2014. godine kada je "Klaster puteva kulture" organizovao jedan "Tesla dan" u 10 gradova širom Srbije, kome je prisustvovalo više hiljada posetilaca.

Usledili su 2015. godine jednonedeljni "Tesla dani", 2016. obeleženo je 160 godina od rođenja Nikole Tesle i od tada čitav jul u Srbiji je svake godine u znaku Nikole Tesle.

"Tesla dani" su deo rute "Putevima Tesle kroz Evropu", koja u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle i sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i 10 malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su mali muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na "Putevima Tesle" je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

"Tesla dane" organizuje "Klaster puteva kulture", koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak šest fakulteta u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

 

 

Otvoren SOFEST: Vojkanu Borisavljeviću priznanje za životno delo

Susret Istoka i Zapada kroz strip

Novi direktor CEBEF: Znam da vodim velike sisteme

Muzej vraćen narodu

Svečano otvaranje Narodnog muzeja: Novi sjaj remek-dela

BITEF: Svet uoči apokalipse

Narodno pozorište: Od Grčke do Švedske

Sabljar (Dža ili bu): Istinom protiv cenzure

Moć braće Sokolović

Vesić: Narodni muzej se otvara 28. juna

Ijan Makjuan: Kiš je moja Srbija

Dva puta Frljić

Bogdan Diklić: Ja sam čovek iz drugog vremena

Pobede i pobednici u Noći muzeja

Kome su to zasmetala "Djeca Kozare" ?

Zašto je u Srbiji nemoguća predstava o Aleksandru Vučiću?

Srpskim stručnjacima evropska nagrada za kulturno nasleđe

Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button