glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srbija-kosovo granica samit777 Vladu-Republike-Srps
sednica ebrd vucic ekologija jasenovac11 dusan11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta"     

izvor: agencije  foto:                                                                                                        14.05.2018

beldocs2

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Beogradu, Beldocs završen je večeras, a nagrade za najbolji film domaćeg takmičarskog programa pripala je filmu Mladena Kovačevića "Četiri godine u 10 minuta", dok je najbolji u međunarodnom programu film reditelja iz Turske Gurkana Kelteka (Gurcan Keltek) "Meteori".

U obrazloženju odluke žirija o filmu "Četiri godine u 10 minuta" piše da mu je dodeljena nagrada "zbog lepote i jednostavnosti kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje" i zbog "dirljive i poetične priče.., od proslave ljudske istrajnosti, do zapanjujućih rezultata u postizanju krajnjeg cilja".

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade turskom filmu "Meteori" navodi se da "uspeva da ;stvori pažljiv i relevantan pristup" nekim od "najsurovijih osnova sveta u kojem živimo".

Nagradu za najbolji dokumentarni film u okviru selekcije "Beldocs Teen" dobio je film "Outaga Girls" u režiji Tereze Traore Dalberg (Theresa Traoré Dahlberg).

Posebno priznanje žirija dodeljeno je filmu "Boli Bana" reditelja Simona Djilarda (Simon Gillard). Nagradu za najbolju kameru u okviru domaćeg takmičarskog programa dobio je Kosta Glušica za film "Poslednja avantura Kaktus Bate", za najbolju montažu u tom programu nagrađeni su Tomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić za film "Kada dođu svinje".

Na kraju festivala prikazan je film Senke Domanović "Okupirani bioskop", kojem je pripala posebna nagrada direktora festivala "za vanredno uspešan kinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije".

 

 

Holivudski glumci u filmu o Jasenovcu

Božidar Zečević: Od srpske dinastije napravili parodiju

Noć muzeja: Pobednički duh osvojiće Beograd

Ejbel Ferara: Za filmove je, kao i za život, potrebna strast

Ejbel Ferara otvorio Beldoks: Lepo je u Beogradu

Ejbel Ferara otvara 11. „Beldoks“

Ništa je poslednja i prva tema svetske dokumentaristike

Milan Mile Kekin: Pravimo pjesme za običnog čovjeka

Seka Sablić: Gledala sam jednu scenu sa Glogovcem, to je bilo svetski

Marković: Postoji oružje, a ljudi se plaše crteža

Dušan Kovačević : Novi rat bi nas dokrajčio, mir je potreban kao lek

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button