glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sastanak9 zaev6666 agrokor
dogovor david sofest6 kompjuteri egzit7 odbojkasi4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Status ZSO pri kraju, Evropska unija ćuti 

izvor: evn  foto: vn                                                                                                          05.07.2018.

zso7

Razradjeni su detalji više od polovine Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, koji bi trebalo da ima 75 članova, izvršna ovlašćenja i da bude "ugrađen" u Ustav tzv. Kosova .

Prema roku koji je odredila Evropska unija, Nacrt statuta trebalo bi da bude predstavljen u Briselu 4. avgusta, ali još nije zakazan novi sastanak tehničkih timova u sedištu EU, niti nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou.

Takođe, iz Brisela u protekla tri meseca nije stigao nijedan poziv našem Upravljačkom timu za uspostavljanje ZSO da predstave radnu verziju Statuta odborima za implementaciju obe strane i posredniku EU, iako je sporazumom predviđeno da to čine jednom mesečno.

To su nam potvrdili i naši izvori bliski pregovaračkom timu u dijalogu Beograda i Prištine, koji objašnjavaju da se Upravljački tim redovno sastaje sa svim relevantnim ekspertima iz svih oblasti nadležnosti ZSO i da čeka poziv da idu u Brisel:

- EU ignoriše dogovor i ne saziva sastanke. U svakom slučaju, sad je i kasno za to, ulaze u poslednji mesec rada i do početka imaju rok da završe tekst Statuta i predstave ga u Briselu. Posle toga taj tekst treba da bude usaglašen u dijalogu na najvišem nivou.

Upravljački tim za uspostavljanje ZSO sastao se u utorak sa gradonačelnicima opština na KiM sa srpskom većinom i obavestio ih o napretku u izradi ovog dokumenta, koji treba da uspostavi buduću organizacionu strukturu Zajednice. Iz Upravljačkog tima je saopšteno da je od ključne važnosti da nadležnosti Zajednice srpskih opština ostanu onakve kakve su definisane u Prvom briselskom sporazumu.

Prema tom dokumentu, ZSO će imati skupštinu, predsednika, savet, odbor, administraciju i kancelariju za žalbe. Takođe, insistira se na nadležnostima u oblastima školstva, zdravstva, ekonomskog razvoja i urbanog i ruralnog planiranja, i da prištinska strana sprovede ustavne promene koje bi omogućile formiranje ZSO.

Prištinska štampa juče je objavila da su tamošnje vlasti formirale pregovarački tim na visokom nivou za završnu fazu dijaloga, u kojem su šefovi institucija i lideri parlamentarnih stranaka, dok će aktivnosti tima i tok pregovora pratiti takozvana strateška grupa koja se sastoji od šefova parlamentarnih grupa i predstavnika organizacija civilnog društva.

PRIZNALI DIPLOMATSKI NEUSPEH

Uspeh srpske diplomatije, koja je za kratko vreme izdejstvovala da čak pet država povuče odluke o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, juče je indirektno priznao i potpredsednik privremenih institucija u Prištini Enver Hodžaj. On je izjavio da je malo verovatno da će pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učiniti tokom ove godine, što, kako je poručio "predstavlja snažan udarac procesu izgradnje kosovske države i doprinosi da mnoge zemlje i dalje oklevaju da priznaju Kosovo".

novosti.rs

 

Božović: Ni 150 dana posle ubistva Olivera Ivanovića nema detalja o istrazi

„Koha ditore”: Trepča pod javno-privatnim partnerstvom

Haradinaj: Formiranje ZSO prema Ustavu i zakonima Kosova

“El konfidensijal“: Rahoj izgubio rat na Balkanu, neće prisustvovati samitu u Sofiji

Kosovo na korak do vizne liberalizacije?

Nema Zajednice srpskih opština bez članstva Kosova u UN?

Veselji objavio Platformu za dijalog sa Beogradom/Haradinaj pozdravio platformu

Energetika Kosova - ugalj, energetski nacionalizam i pristupanje EU

Srpska lista odustaje od jednostranog formiranja Zajednice opština

Vlada Kosova usvojila državnu platformu za okončanje dijaloga/U Zvečanu sastanak srpskih predstavnika o ZSO

NATO: Đurić 26. marta na Kosovo ušao ilegalno, Tači poslao policiju bez odobrenja Kfora

Brisel: Zajednica srpskih opština u okviru kosovskih zakona

Tri scenarija za veliko finale dijaloga Beograda i Prištine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button