glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

cg-alb zaev6666 walker
dogovor david sofest6 kompjuteri novak odbojkasi4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kvadrilaterala u Solunu: Prema Srbiji kao da je već član EU               

izvor: agencije  foto:                                                                               05.07.2018.

sastanak9

Premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije Bojko Borisov, Aleksis Cipras i Viorika Danćila i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Solunu, a glavna tema sastanka bili su jačanje saradnje u oblasti energetike, saobraćaja, infrastrukture i bezbednosti.

Kvadrilaterala u Solunu - premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije - sve tri zemlje Evropske unije i predsednik Srbije, jedine koja Uniji još ne pripada. Koliko je međutim žele u Uniji nisu krili, naročito ne domaćin ovog skupa Aleksis Cipras.

"Naglasili smo značaj prijema u EU celog Zapadnog Balkana, ali posebno Srbije i posebna je simbolika što smo mi tri zemlje EU koje podržavaju Srbiju. Smatramo da je Srbija suštinski član evropske zajednice i uskoro će to i postati", rekao je Aleksis Cipras, premijer Grčke.

"Nisam ni šarmantan, ni energičan, ni optimističan kao Aleksis i uvek sam kao pravi Srbin namršten i nešto mi nedostaje, ali sam sada zadovoljan zbog ovog susreta", kaže Aleksandar Vučić.

Jer dogovoren je i niz zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

"Grčka i bugarska strana predložile su nešto što do sada nismo imali, a to su zajedničke takse i tarife koje se tiču i Dunavske komisije i putnog saobraćaja. Mi smatramo da to može da donese ogromnu korist za sve naše 4 zemlje", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije zahvalan je liderima tri zemlje i zbog podrške na putu ka Evropskoj uniji. Obećava rumunska premijerka tako će ostati i kad Rumunija 2019. preuzme predsedavanje Unijom.

"Razgovarala sam i s predsednikom Vučićem i želim da vas uverim da ćete imati svu našu podršku kako biste što pre postali član evropske porodice", poručila je Viorika Danćila, premijerka Rumunije.

"Odnosimo se prema Srbiji kao da je već član EU, podržavamo je i da reši emocionalno pitanje s Kosovom, znamo da je bolno, ali mora da se reši, zato će svima nama biti bolje", dodao je Bojko Borisov.

 Važno da budemo jedinstveni, iako EU ne deluje tako

U zajedničkom obraćanju, lideri četiri zemlje poručili su da im je važno da budu jedinstveni, iako, kažu, sama EU u ovom trenutku ne deluje tako. Sledeći sastanak zakazuju pre kraja godine i to u Beogradu.

Vučić je dodao da je "veoma važno" da te četiri zemlje budu što je moguće jedinstvenije, i da rešavaju probleme na Balkanu, jer "sve što bi stavili pod tepih, vratilo bi se kao bumerang".

Predsednik Srbije je kazao da su Srbija i Rumunija veoma slabo povezane, i da su zato danas više puta pominjali izgradnju autoputa Pančevo-Vršac-Temišvar.

"Razgovarli smo i o železničkoj pruzi Beograd-Skoplje-Solun, to je za nas od velikog značaja. Srbija ove godine završava svoj deo autoputa do Gradine, do bugarske granice, kao i do granice s Makedonijom", rekao je Vučić.

Naveo je da se nikada ne meša u suverena pitanja drugih zemalja, ali je prokomentarisao dogovor Grčke i Makedonije u sporu oko imena, rekavši da "nema sumnje da svako u Srbiji vidi da je za ceo region dobra vest da su dve strane koje su imale suprotstavljene stavove uspele da postignu dogovor".

"Mi nismo završili naš veliki problem, a to je odnos Beograda i Prištine, o čemu sam govorio danas sa mojim prijateljima", kazao je Vučić.

On je najavio da će Beograd biti domaćin kvadrilateralnog sastanka pre kraja godine i izrazio uverenje da tada mogu da budu donete "neke od važnih odluka kao što su zajedničke takse koje će značiti bolji i lakši život za gradjane".

"Mislim da možemo još mnogo toga zajedno da uradimo i da dodatno približimo tako i toliko prijateljske narode kao što su Grci, Bugari, Rumuni i Srbi", rekao je Vučić.

 

 

Potpisan memorandum Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke za podsticanje razvoja preduzetništva

Vučić i Porošenko: Beograd i Kijev za poštovanje teritorijalnog integriteta

Šta planira Kina u Evropi i na Balkanu?

Porošenko sa Vučićem

Etihad ervejz ostaje u Er Srbiji
Vučić sa Hanom o Kosovu: Ne nalazimo se u lakoj situaciji

Zvaničnici EU: Menjanje formata bi poremetilo dijalog Beograd-Priština

UNHCR: Omogućiti da u Srbiji ostanu migranti koji to žele

Dogovor lidera EU od Srbije i Balkana pravi tampon zonu za migrante

SAD očekuju rešenje slučaja Bitići, Srbija tvrdi da radi na tome

Prva godina prve premijerke Srbije

Srbija zarobljena u bezakonju

Samit EU: Turskoj još tri milijarde evra, Balkan bitan za blokadu imigracije/Merkel: Grčka i Španija će preuzeti nazad migrante

Evropljani postigli dogovor o migracijama

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button