glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pregovori11 migranti222222 dodik77
diplomate2 fajon11 plenkovic88 it sektor Reprezentacija-Srbije novak77777777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Narodno pozorište: Od Grčke do Švedske   

izvor: evn  foto: vn                                                                                                      24.06.2018

opera

Godinu velikog jubileja, vek i po postojanja Narodnog pozorišta, obeležiće i predstavljanje našeg nacionalnog teatra izvan granica zemlje. Najznačajniji poduhvat već će se sledećeg meseca pokazati na delu: u slavnom Epidaurusu na Peloponezu, premijerno će biti izvedena Aristofanova komedija "Pluto" s rediteljskim potpisom Nikite Milivojevića.

Predstava se realizuje u saradnji Narodnog pozorišta i Nacionalnog teatra Grčke, a na nedavnom susretu umetnika u Atini, podršku projektu dala je i Lidija Koniordu, ministarka za kulturu Grčke.

- Ova koprodukcija dogovorena je na nivou dva ministarstva. Iz Srbije, uz reditelja, u predstavi će učestvovati hor naše kuće

(predvođen glumcem Nenadom Maričićem u ulozi horovođe), dok Marina Medenica priprema kostime za "Pluta" - objašnjava upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić.

Reč je o prvom zajedničkom projektu dve kuće, a predstava će biti izvedena u nekoliko grčkih gradova, a na jesen i u Beogradu.

- Drugi značajni događaj je gostovanje Opere i Baleta u Republici Srpskoj. Banjalučka publika do sada je imala priliku da vidi dramske predstave, ali će uskoro uživati u operi "Seviljski berberin" i baletu "Ko to tamo peva". Postignut je dogovor i potpisan i sporazum o saradnji Beograda i Sarajeva, očekujemo i uzajamna gostovanja: oni će doći sa baletom "Hasanaginica", a mi ćemo im uzvratiti s "Evgenijem Onjeginom". Inače, naši umetnici su poslednjeg majskog dana izveli jednočine balete "Žene u d-molu" i "Duga božićna večera" na Internacionalnom baletskom festivalu u Brnu (Češka).

S dramskog repertoara u Sloveniji je boravilo "Carstvo nebesko" (režija Jernej Lorenci), a iz Ljubljane će iduće godine uzvratiti posetu. Dvoje glumaca (Suzana Lukić i Pavle Jerinić) u avgustu putuju s tekstom Olge Dimitrijević u Stokholm, da bi na sceni Kraljevskog dramskog teatra učestvovali u zajedničkom projektu "Topografija raja" s kolegama iz Švedske, Francuske, Španije, Danske i Nemačke.

- Istog meseca i ansambl Opere biće na putu. U blizini Rima izvešćemo na Međunarodnom operskom festivalu "Kraljicu Margo", ovom događaju prisustvovaće i kompozitor Goran Bregović kome će biti uručeno priznanje za umetnički rad. Inače, u Zagrebu sam razgovarao o saradnji sa upravnicom Hrvatskog narodnog kazališta Dubravkom Vrgoč. Naša prava mera i pozorišni partner u svakoj državi trebalo bi da budu veliki, nacionalni teatar... Želimo da iduće godine u Rusiji obnovimo saradnju sa Boljšim teatrom u Moskvi, a onda i sa Marinskim i Aleksandrijskim teatrom u Sankt Peterburgu. Među našim partnerima su i budimpeštansko Narodno pozorište, a planiramo i kontakte sa Teatrom "Ivan Vazov", dramskim pozorištem iz Sofije - zaključuje Savić.

BALKANSKE KOPRODUKCIJE

Upravnik Savić ističe i da je UO kuće doneo odluku da bi čak polovina repertoara u narodnoj sezoni mogla da se zasniva na koprodukcijama:

- Ove godine za opersku predstavu "Andre Šenije" kostim i dekor sz stigli iz Varne. U saradnji s "Madlenijanumom" uradili smo "Don Đovanija" i "Hazarski rečnik". Inače, to je u Evropi već ustaljena praksa. "Balkan opera netvork" je organizacija koja se, između ostalog, bavi povezivanjem kuća, razmenom umetnika i umetničkih radova na Balkanu...

novosti.rs

 

Sabljar (Dža ili bu): Istinom protiv cenzure

Moć braće Sokolović

Vesić: Narodni muzej se otvara 28. juna

Ijan Makjuan: Kiš je moja Srbija

Dva puta Frljić

Bogdan Diklić: Ja sam čovek iz drugog vremena

Pobede i pobednici u Noći muzeja

Kome su to zasmetala "Djeca Kozare" ?

Zašto je u Srbiji nemoguća predstava o Aleksandru Vučiću?

Srpskim stručnjacima evropska nagrada za kulturno nasleđe

Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button