glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel000 izbori na kosovu_s bosanski grb
dinastija eu_posao zagadjenje haker novak44444444 el0

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kome su to zasmetala "Djeca Kozare" ?    

izvor: evn  foto: vn                                                                                                       18.05.2018

lordan7

Reditelj Žarko Dragojević dao je ostavku na mesto predsednika konkursne komisije Filmskog centra Srbije, koja odlučuje o izboru domaćih dugometražnih filmova s nacionalnom temom koji će dobiti finansijsku podršku države.

I mada je Javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u ovoj kategoriji u završnici, a Komisija svoju odluku po zakonu mora da objavi do 6. juna, Dragojević se pre dva dana zvanično obratio Upravnom odboru FCS. U svom saopštenju kaže da se s mesta predsednika i člana Komisije povlači iz ličnih i profesionalnih razloga, ali i da to čini sa žaljenjem.

Kako Dragojević ističe, reč je o tome što je u preliminarnom izjašnjavanju uvideo da projekat "Djeca Kozare", o stradanju srpske dece, scenariste Arsena Diklića i reditelja Lordana Zafranovića, nema većinsku podršku petočlane Komisije.

- Nije mi preostalo drugo nego da se iz moralnih i profesionalnih razloga povučem. Smatram da su "Djeca Kozare" vanserijski scenario, od kojeg vam dok ga čitate zastaje dah, i koji bi, ako bi bio realizovan, uveren sam, zasenio gotovo sve ono što je do sada viđeno na temu Drugog svetskog rata. I to ne samo u srpskom i bivšem jugoslovenskom filmu, nego, usuđujem se reći, i evropskom - objašnjava Dragojević, ističući da "Djeca Kozare" jesu ušla u najuži krug i da se još odlučuje, ali da će taj projekat na kraju verovatno biti gubitnički, jer mu glasanje nekih članova Komisije liči na "kuvanje čorbe".

Pored Dragojevića, sada već bivšeg predsednika Komisije, o tome koji će film dobiti podršku iz državne kase (od četiri koja su prijavljena na konkursu), trebalo je da odluče reditelj Milivoje Miško Milojević, snimatelj Predrag Bambić, scenaristkinja Biljana Maksić i pisac Dejan Stojiljković.

KAKO ZAKON NALAŽE

Šta će po zakonu morati da uradi FCS posle ostavke Dragojevića, da li će izabrati samo novog predsednika Komisije ili će morati da zameni sve članove, komentariše direktor ove institucije Boban Jevti:

- Tek sam se vratio iz Kana, tako da sam zatečen odlukom Žarka Dragojevića. Najpre ću, naravno, razgovarati sa njim, a onda moram da se konsultujem s našom pravnom službom, da proverim kakve su njegove obaveze po ugovoru, šta iz toga proizilazi i kakav je postupak u ovakvim slučajevima. Konsultovaću se i sa našim upravnim odborom, jer se do sada ovako nešto nikada nije dogodilo - koliko znam, ovo je presedan da presednik podnese ostavku na rad u Komisiji pred donošenje odluke. U svakom slučaju, postupićemo kako zakon nalaže - ističe Jevtić.

novosti.rs

 

Zašto je u Srbiji nemoguća predstava o Aleksandru Vučiću?

Srpskim stručnjacima evropska nagrada za kulturno nasleđe

Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta"

Holivudski glumci u filmu o Jasenovcu

Božidar Zečević: Od srpske dinastije napravili parodiju

Noć muzeja: Pobednički duh osvojiće Beograd

Ejbel Ferara: Za filmove je, kao i za život, potrebna strast

Ejbel Ferara otvorio Beldoks: Lepo je u Beogradu

Ejbel Ferara otvara 11. „Beldoks“

Ništa je poslednja i prva tema svetske dokumentaristike

Milan Mile Kekin: Pravimo pjesme za običnog čovjeka

Seka Sablić: Gledala sam jednu scenu sa Glogovcem, to je bilo svetski

Marković: Postoji oružje, a ljudi se plaše crteža

Dušan Kovačević : Novi rat bi nas dokrajčio, mir je potreban kao lek

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button