glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

cg-alb kinezi walker
skola11 david zaev6666 kompjuteri novak odbojkasi4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Otvoren SOFEST: Vojkanu Borisavljeviću priznanje za životno delo    

izvor: evn  foto: vn                                                                                                      03.07.2018

sofest6

Spektakularnim vatrometom pod Kosmajem, kao i defileom filmskih ekipa u fijakerima, koje je u dugačkom špaliru ispred Centra za kulturu Sopot pozdravilo hiljade okupljenih ljudi, otvoren je 47. Filmski festival "Sofest".

- Ovde su rođene mnoge značajne filmske karijere i učinjene prvi koraci u stvaranju novih imena jugoslovenske i srpske kinematografije – rekao je Živorad Milosavljević, predsednik Festivalskog odbora i opštine Sopot. - Ove godine pružili smo priliku da se na “Sofestu” takmiče i filmovi drugih država u kojima su producentske kuće iz naše zemlje bile manjinski koproducenti. Prve ocene kažu da stojimo dobro, najmanje ravopravno.

Značajna odrednica ovogodišnjeg festivala, data u sloganu "Sve naše varljive godine", je obeležavanje pet decenija od velikih demonstracija 1968. To je tema i izložbe plakata "1968/2018", koja je postavljena u Galeriji CZK "Sopot".

- Studentske demonstracije, koje su na našim prostorima završene ekspresno, same su se nametnule kao ideja. Ono što je Josip Broz smislio: burni društveni pokret koji je završen simboličnim vraćanjem ključeva fakulteta njihovim dekanima i igranjem kozaračkog kola bogom je dano za film. Više reči o refleksiji 68. u filmu biće reči na panel diskusiji zakazanoj na ovom mestu za 6. jul – kazao je član Odbora "Sofesta" Aleksandar Avramović na otvaranju izožbe.

Srčanim koncertom Umetničkog ansambla MO "Stanislav Binički", pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, obeleženo je pola veka od kada je Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje "Višnja na Tašmajdanu". Zauzvrat "Sofest" mu je darovao nagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu. Laureatu je Statuetu slobode uručio dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, koji je primetio da je svako priznanje malo za ovakvu karijeru.

- Hvala vam na nagradi. Prvi put sam na ovom festivalu i nadam se da ćete trajati kao i ja i više – rekao je Borisavljević. - Srećan sam što sam nagrađen za film koji sam radio kada sam imao samo 21 godinu. Izgledamo mnogo bolje posle 50 godina nego tada. Muzika u filmu mora da bude u drugom planu.

Svečanost otvaranja upotpunio je nastup glumaca Igora Pervića, koji je otpevao numeru “Flojd” iz čuvenog dela “Nacionalna klasa”, dok je aplauze publike pobrao razigrani KUD "Kosmaj" iz Sopota.

Na otvaranju je emitovano 12 minuta dokumentarnog filma "Filmskih novosti" iz 1968, dok je festival otvorilo ostvarenje Predraga Velinovića "Nigde". Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. Festival će se završiti uručenjem nagrada, a u čast laureata biće prikazano "Varljivo leto '68" Gorana Paskaljevića.

SOFEST PLUS

Nagradjena ostvarenja 47. "Sofesta" biće besplatno prikazana u Domu omladine 9. jula. O laureatima će odlučivati glumci Hristina Popović i Igor Đorđević i reditelj Bojan Vuletić, a biće dodeljena priznanja za najbolju režiju, žensku i mušku ulogu, kao Gran pri i nagrada publike.

novosti.rs

 

Susret Istoka i Zapada kroz strip

Novi direktor CEBEF: Znam da vodim velike sisteme

Muzej vraćen narodu

Svečano otvaranje Narodnog muzeja: Novi sjaj remek-dela

BITEF: Svet uoči apokalipse

Narodno pozorište: Od Grčke do Švedske

Sabljar (Dža ili bu): Istinom protiv cenzure

Moć braće Sokolović

Vesić: Narodni muzej se otvara 28. juna

Ijan Makjuan: Kiš je moja Srbija

Dva puta Frljić

Bogdan Diklić: Ja sam čovek iz drugog vremena

Pobede i pobednici u Noći muzeja

Kome su to zasmetala "Djeca Kozare" ?

Zašto je u Srbiji nemoguća predstava o Aleksandru Vučiću?

Srpskim stručnjacima evropska nagrada za kulturno nasleđe

Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button