glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun1 samit777 Vladu-Republike-Srps
plenkovic888 ecri vucic ekologija jasenovac11 odbojka555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpskim stručnjacima evropska nagrada za kulturno nasleđe     

izvor: agencije  foto:                                                                                                        15.05.2018

todorovic

Jelena Todorović i Biljana Crvenković, dobitnice su nagrade Evropa Nostra 2018. godine, najuglednijeg priznanja Evropske Unije za kulturno nasleđe, objavili su danas Evropska komisija i Evropa Nostra, vodeća evropska mreže koja se bavi kulturnim nasleđem.

Profesorke Todorović i Crvenoković dobile su ovu značajnu nagradu za rad na projektu "Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije" koji je trajao 12 godina.

Nezavisni stručnjaci pregledali su ukupno 160 prijava koje su podnele organizacije i pojedinci iz 31 zemlje širom Evrope i izabrali pobednike.

Ukupno 29 laureata iz 17 zemalja dobilo je priznanja za impresivna dostignuća u očuvanju nasleđa, istraživanju nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u oblasti nasleđa.

Jelena Todorović kaže za Tanjug da nije verovala kada su je obavestili da je dobila prestižno priznanje.

"Bila sam svesna da je iza nas dvanaest godina velikog požrtvovanja i ogromnog rada, ali kada samo aplicirali shvatila sam ko nam je je sve konkurencija. Najveće evropske institucije i najznačajniji evropski muzeji prijavili su svoje projekte za nagradu Evropa Nostra. Pomislila sam da je bar uspeh što će naša dokumentacija sa zanimljivim sadržajem zauvek biti u Hagu i Briselu" kazala je Todorović.

Kao doprinos Evropskoj godini kulturne baštine, ovogodišnje nagrade stavljaju poseban naglasak na evropske vrednosti odabranih dostignuća u polju nasleđa. Dobitnici će biti počastvovani učešćem na svečanoj dodeli nagrada 22. juna u Berlinu na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa, a svoja dostignuća predstaviće na Sajmu izvrsnosti 21. juna na Alijanz Forumu.

Todorović naglašava da je žirijem rukovodio Tempor Sele jedan od najvećih stručnjaka za valorizaciju kulturnog nasleđa, ne samo u Francuskoj već u Evropi.

"Kada sam videla ocenu žirija, shvatila sam da su oni razumeli pre svega zašto je to istraživanje bilo nama važno svih tih 12 godina. Jedan nevidljivi zanemareni i na neki način zaboravljeni deo ne samo našeg , već evropskog kulturnog nasleđa ponovo postao dostupan publici širom Evrope." kazala je Todorović.

Prema njenim rečima od samog osnivanja 1929. godine Državna umetnička kolekcija predstavljala je prvo Kraljevinu Jugoslaviju, pa FNRJ, pa SFRJ...

"To je kolekcija koja fizički nije bila dostupna širokoj publici. Ne zbog toga što se kod nas govorilo da je "Dedinje zabranjeni grad" već zato što je taj prostor bio namenjen visokoj državnoj prezentaciji. To nikada nije bio muzej i ta kolekcija nikada nije bila sistematizovana. O njoj se jako vodilo računa, ali nije imala katalog, nikada nije izlazila van zemlje i ta remek dela nisu bila dostupna široj javnosti" kazala je Todorović.

Nagrađeni projekat finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Nadzor projekta vršio je Narodni Muzej u Beogradu kao centralna institucija zaštite.

 

 

Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta"

Holivudski glumci u filmu o Jasenovcu

Božidar Zečević: Od srpske dinastije napravili parodiju

Noć muzeja: Pobednički duh osvojiće Beograd

Ejbel Ferara: Za filmove je, kao i za život, potrebna strast

Ejbel Ferara otvorio Beldoks: Lepo je u Beogradu

Ejbel Ferara otvara 11. „Beldoks“

Ništa je poslednja i prva tema svetske dokumentaristike

Milan Mile Kekin: Pravimo pjesme za običnog čovjeka

Seka Sablić: Gledala sam jednu scenu sa Glogovcem, to je bilo svetski

Marković: Postoji oružje, a ljudi se plaše crteža

Dušan Kovačević : Novi rat bi nas dokrajčio, mir je potreban kao lek

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button