glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

mitrovica777 OLUJA-1 mitropolija-crnogorsko-primorska
radnici88 eu66 peljesacki-most-nacrt part-izv djukic4 nisvil44

Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija dobija nacionalni stadion, ne zna se koliko košta  

izvor: agencije  foto:                                                                                              04.08.2018.

 fss3

 

Višegodišnji plan da se podigne nacionalni stadion uskoro bi trebalo da postane stvarnost. I dok se najviše govori o tome koliko je jedna takva građevina bitna za reputaciju države, preciznih podataka o njenoj ceni nema.

 Nakon osvajanja srebra i titule vicešampiona na Svetskom prvenstvu u fudbalu, u Hrvatskoj je pokrenuta debata o nacionalnom stadionu. U Srbiji pak, dom nacionalnog tima nema veze sa uspesima reprezentacije - priča o njegovom podizanju započeta je još 2013. godine, dok se realizacija očekuje za godinu dana.

"Siniša, nacionalni stadion, ako bude sve u redu. Evo vam još jedna vest, ako bude sve u redu, a ti me ispravi ako grešim, trebalo bi, ako sve završimo kako treba i sa UEFA i sa svima, trebalo bi da već u septembru sledeće godine krenemo da gradimo. I onda ćemo, kada krenemo to da gradimo, brzo da ga uradimmo, da završavamo. Biće lepotica", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A koliko će fudbalska lepotica da košta, do danas nije poznato, jer zvaničnici pred javnost izlaze sa različitim cenama, koje variraju i po 100 miliona evra. To je znak da nisu urađene profesionalne kalkulacije, s obzirom na to da više nemamo kompetentne ljude za takve poslove, smatraju ekonomisti.

"Ako sad neko misli da je 250 miliona taj objekat, on će izaći na 400 miliona.To su neke cifre koje su prosto nezamislive. Nisam siguran da je neko pravio bilo kakvu kost benefit analizu, jer vi ne možete da pravite neke objekte koji ne mogu sami sebe da isplate", smatra ekonomista Mahmud Bušatlija.

Novinar Slobodan Georgiev kaže da je gradnja nacionalnog stadiona potpuna besmislica i da nije vredna komentara. Kako ocenjuje, ne postoji ekonomska opravdanost za takav projekat, s obzirom na to da Srbija ima milion drugih problema i da je među najsiromašnijim evropskim zemljama.

"Dakle, ovde nema potencijala da taj stadion bude napunjen svake nedelje, da bismo imali neku korist. A sad da napravimo neki objekat, za koji prvo nemamo novca, drugo nemamo novca da ga održavamo, nemamo uslove da ga punimo svake nedelje i da od prodaje karata zarađujemo, dakle, to je jedna spin off priča, letnja razonoda, bez mnogo realnog utemeljenja", rekao je novinar BIRN-a Slobodan Georgiev.

Kao lokacija na kojoj će se stadion graditi do sada su se najviše spominjali Novi Beograd i naselje Makiš. Međutim, prema svim izgledima, gradilište će nići u Surčinu, a projekat će najverovatnije realizovati španska kuća "Fenvik Ibiraren arhitekts", sa kojom su razgovori započeti još dok je gradonačelnik Beograda bio Siniša Mali.

Na jednoj od poljana pored surčinske petlje, Srbija bi mogla u budućnosti da ugosti finale Lige šampiona. Pripremni radovi za izgradnju nacionalnog stadiona trebalo bi da počnu već naredne godine, a osim zabave za navijače, projekat bi trebalo da unapredi srpski fudbal, smatraju zvaničnici.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, rekonstrukcija Marakane mogla bi da ima slične rezultate, za mnogo manje novca. Na pitanja koliko tačno sredstava će biti izdvojeno za izgradnju nacionalnog stadiona i da li će sav trošak pasti isključivo na leđa poreskih obveznika, iz Ministarstva finansija nismo dobili odgovor.

 

 

Partizan smenio Đukića, Mirković novi trener

Partizan i pored novog bledog izdanja uspeo da eliminiše Trakaj/Spartakova senzacija u Pragu! / Radnički završio takmičenje u Evropi

Odlični Spartak savladao Spartu!/Poraz Radničkog u Izraelu

Partizan savladao Trakai/Đukić: Zvižduci utiču, nije lako…

Danas startuje Superliga

Partizan i u revanšu siguran protiv Rudara!/Spartak slavio u Severnoj Irskoj i prošao dalje: Sledi duel sa Spartom iz Praga/Radnički na Malti potvrdio prolaz

Ben i Krstičić u finišu slomili Spartaks

Partizanu bilo dovoljno 15 minuta dobre igre za pobedu protiv Rudara!/ Radnički deklasirao Gziru!/Subotičani do remija protiv Korelajna u 96. minutu sa bele tačke!

Remi i slabo izdanje Zvezde protiv Spartaksa

Preminuo Goran Bunjevčević/Zvezda, Partizan i Totenhem se oprostili od Bunjevčevića

Krstajić: Igrači treba da se vrate uzdignuta čela u Srbiju/ Tadić: Krivo nam je što nismo uspeli da prođemo dalje

Srbija bez osmine finala Mundijala

Kažnjeni Kokeza, Krstajić i FSS/Šaćiri i Džaka samo novčano kažnjeni za provokaciju Srbije!

FIFA: Postupci protiv Džake, Šaćirija, ali i Krstajića

FSS se žali Fifi zbog suđenja Feliksa Briha!/Krstajić: Rizik jer smo hteli pobedu/Kolarov: Skupo plaćene greške/Fudbaleri Srbije izgubili od Švajcarske na SP

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button