glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

mitrovica777 OLUJA-1 mitropolija-crnogorsko-primorska
radnici88 eu66 peljesacki-most-nacrt part-izv djukic4 petric

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Počinje Nišvil     

izvor: agencije  foto:                                                                                                     04.08.2018

nisvil44

Internacionalni džez festival Nišvil, 24. po redu pod tim imenom, a 35. od nastanka niškog džez festivala, počeće večeras svečanim otvaranjem prvog Džez muzeja u Srbiji i dvema pozorišnim predstavama iz Grčke i Egipta.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević, rekao je da će publika do 12. avgusta, kada se festival završava, videti najobimniji program do sada.

On je istakao da će narednih deset dana biti ispunjeno sa 250 programa na dvadeset scena na kojima će nastupiti oko hiljadu izvođača.

"Slogan festivala ove godine je, između ostalog, i 'Festival festivala', ali i 'Do krajnjih granica izdržljivosti". Mislim da smo konačno sve grane umetnosti koje se na neki način oslanjaju na džez uključili u Nišvil tako da ćemo narednih dana, po prvi put pričati i o književnom programu, i o džezu, i o Striporami", izjavio je Blagojević na konferenciji za novinare.

On je rekao da će prvi put na Nišvil džez festivalu (od 9. do 12. Avgusta) biti promovisano 12 srpskih bendova za strane predstavnike džez festivala od Kine do Evrope.

Prema njegovim rečima, hedlajner prve večeri džez festivala biće Keni Geret, druge Omar Hakim i Mat Bjanko, treće Liza Simon, a četvrte Džipsi kingsi, koji su i ovogodišnji dobitnici Gran prija Nišvila "Šaban Bajramović" za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Blagojević je podsetio da će u okviru programa "Prijatelji Šabanu" 7. i 8. avgusta, na River stejdžu pored Nišave (Amfiteatar na keju), nastupiti sedam orkestara, među kojima su Kal, Vladan Vučković Paja and Spiritus Movens, Moderato, orkestri Nina Ademovića i Žarka Stamenkovića.

Selektor filmskog programa festivala Zlatibor Stanković istakao je da festival filmova na Nišvilu startuje 5. avgusta kada publiku na Letnjoj pozornici u Tvrđavi očekuje koncert slovenačke grupe Lajbah, kada će biti prikazan i dokumentarni film o koncertu benda u Severnoj Koreji.

Predstavnici Nišvila su podsetili da će Drugi Internacionalni Nišvil džez teatarski festival, koji se ove godine održava pod sloganom "Sanjaj plavo", početi večeras izvođenjem predstave "Orfej i Euridika" Oma studija sa Krita, na ulazu u Tvrđavu, i "Plavog slona" Nacionalnog baleta i opere iz Kaira (Egipat), u Amfiteatru na keju.

U glavnom programu pozorišnog festivala učestvovaće 16 predstava sa četiri kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Severna Amerika). Od 9. do 12. avgusta u Amfiteatru na keju će od 18 sati biti igrane predstave za decu "Iza duge" i "Zemlja Dembelija", "Will it be" i "Crvenkapa".

 

 

Velika porcija džeza

Ugrožene umetnine: Poplava preti baštini?

Zašto na Paliću nije bilo domaćih filmova?

Bogato kulturno leto Srba u Istri

"Teretu" bilo preče Sarajevo od Palića

Enjedi: Vratile su se vrednosti sedamdesetih

Simjanović: Nema više „Živaga“ i velikih muzičkih tema

„Bir fest“ postavlja rekord – za pet dana 62 besplatna koncerta!

Novi Sad: Završen 18. Egzit, treće noći festivala oko 53.000 posetilaca

Počeo 25. Festival evropskog filma Palić

Etnografski muzej: Gubi se trag eksponatima

Beogradska izložba u zagrebačkom 'Tesli'

Svečano otvoren Exit

Angažovani film u fokusu palićkog festivala

Prvi put u Beogradu: Kongres međunarodne federacije za pozorišna istraživanja

Završen 47. "SOFEST": "Izgrednici" najbolji film

Tesla dani tokom jula

Otvoren SOFEST: Vojkanu Borisavljeviću priznanje za životno delo

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button