glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel-eu sbun1 izbori77
radnici88 pristina2 nisvil88 krstic VATERPOLISTI44 Sveccani-doccek-za-vaterpoliste

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Izetbegović: Hrvatska lagala EU da nema nikakav spor s BiH oko mora

izvor: agencije  foto:                                                                                              31.07.2018.

peljesacki-most-nacrt

SARAJEVO -Najava da će Hrvatska otpočeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava BiH na pristup otvorenom moru, saopštio je danas predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je najavio da će BiH zaštitu sopstvenih prava tražiti pred međunarodnim institucijama.

Fena prenosi da se u saopštenju navodi da Hrvatske već duže od 12 godina izbegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora da prethodi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru.

BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantovana Konvencijom UN. Institucije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju sa institucijama Hrvatske, preduzele sve neophodne radnje kako bi zaštitili prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu”, naveo je Izetbegović.

On je podsetio da su od 2014. do danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Savet ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH preduzeli niz koraka, i usvojili niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav iz zaključka Predsedništva BiH, i o tome su uredno obaveštavali nadležne institucije Hrvatske i Evropsku komisiju.

Iako su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate sa nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina”, poručio je Izetbegović.

On je ocenio da je Hrvatska ignorisala i oglušila se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se ovo otvoreno pitanje reši dijalogom, u duhu dobrosusedskih odnosa i Konvencijom UN.

Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čoveka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH. Zato su institucije BiH dužne da nastave da preduzimaju sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH, bez obzira što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje”, saopštio je Izetbegović.

U Hrvatskoj danas počinje gradnja mosta Pelješac sa pristupnim saobraćajnicama koja bi trebalo da bude završena do 2022. godine.

U Stonu predstavnici „Hrvatskih cesta” predstavništvu „Čajna roud end bridž korporejšen” (CRBC) predaju svu potrebnu dokumentaciju, otvara se dnevnik radova i potpisuje zapisnik o uvođenju kineskog konzorcijuma u posao.

Evropska unija projekat sufinansira sa 357 miliona evra, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova.

Ukupna vrednost projekta premašuje 526 miliona evra, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona evra.

Početak gradnje Pelješkog mosta, bošnjačke partije protiv

Zagreb- Otvaranjem dnevnika radova i potpisivanjem zapisnika o uvođenju kineskog konzorcijuma Čajna roud end bridž korporejšn (China Road and Bridge Corporation - CRBC) u gradnju, u Stonu, na poluostrvu Pelješac, danas je počela izgradnja Pelješkog mosta. Od danas počinje da teče ugovoreni rok za izgradnju mosta koji će povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje i koji mora biti završen za 36 meseci.

CRBC je u posao uveden tri meseca pošto je u Dubrovniku potpisan 2,08 milijardi kuna vredan ugovor o gradnji mosta s pristupnim putevima. Evropska unija projekt sufinansira s 357 miliona evra, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova. Ukupna vrednost projekta premašuje 526 miliona evra, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona evra.

Predsednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić ;rekao je prilikom uvođenja u posao da se neke stvari još moraju prilagoditi, ali da je to „sastavni deo projekta”. Na pitanje može li tužba Bosne i Hercegovine zaustaviti radove, odgovorio je: „Mi smo ovde operativci, deo koji se odnosi na tužbu BiH je politika”, prenela je regionalna televizija N1.

Ovo je treći put da počinje gradnja Pelješkog mosta. Prvi put je gradnju Pelješkog mosta ;pominjao SDP-ov župan Ivan Šprlje 1997. ali većina ga pamti iz doba premijera Ive Sanadera koji je 2003. obećao da će izgraditi most a 2005. je svečano označio početak gradnje. Dve godine kasnije, 2007, Sanader pred parlamentarne izbore po drugi put svečano otvara gradnju mosta koja je zaustavljena 2010. Do tada je završeno tri odsto posla - dva stuba koji se sad ruše.

Najavljeni početak izgradnje Pelješkog mosta je grub nasrtaj na suverenitet Bosne i Hercegovine, jednostrani čin kojim se narušava njen teritorijalni integritet i akt suprotan međunarodnom pravu, čiji epilog podrazumeva urgentnu reakciju nadležnih organa radi zaštite prava zemlje na neometan pristup otvorenom moru. Ovo je reakcija A-Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Bošnjačkog pokreta BiH (BPBiH) povodom najave zvaničnog početka gradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj, preneli su sarajevski mediji.

Kako je navedeno, stručnjak za prava mora Nešad Alikadić izjavio je da je Jadransko more za BiH kao pomorsku zemlju njen neodvojiv deo, navodeći primer Slovenije koja je u arbitražnom postupku uspešno odbranila pravo na pristup međunarodnim vodama, pozivajući se na Konvenciju UN o pravu mora.

Prema njegovim rečima, taj primer morala bi da sledi i BiH, kao i da preduzme odlučne korake pred nadležnim međunarodnim sudom, odnosno da pokrene tužbu kako bi zaštitila pravo koje joj pripada u skladu s međunarodnim instrumentima i mehanizmima. „Na ulazu u tesnac se ne može graditi nikakva građevina koja ometa po vertikali i širini prolaz plovila”, kazao je Alikadić.

On smatra da je u ovom trenutku neophodno urgentno podneti tužbu kako bi se zaustavila izgradnja „nelegalne barijere”h, a nakon toga i zahtev Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu da reši spor kako bi BiH bio obezbeđen koridor do otvorenog mora, odnosno za sigurnu i slobodnu plovidbu.

Poslanik u parlamentu BiH Jasmin Emrić izjavio je da nadležne institucije nisu saopštile da li su pokrenule bilo kakve aktivnosti u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta. On je najavio da će biti pokrenuta inicijativa za sazivanje hitne sednice parlamenta BiH. Predsednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić kazao je kako se u ovom slučaju radi „o činu političke agresije na državu BiH”.

Oni su pozvali sve probosanske snage i međunarodnu zajednicu da adekvatno reaguju, a Evropsku uniju da se drži načela koje sama proklamuje, kao i vladu i ambasadu Kine „da ne dozvole da kompanija te zemlje ulazi u poslove koji pravno nisu definirani”. Istovremeno, pozvali su hrvatsku javnost i vladu da „odustanu od jednostranog čina kojim se na najneposredniji način destabilizuje prilike unutar BiH i regionu kao celini”.

 

 

Vlasti se prepiru, građani BiH nude pomoć migrantima

Radončić zvanično kandidat za člana Predsedništva BiH

Politike podjela ne vode BiH u EU

BiH i Crna Gora pod nadzorom State Departmenta zbog trgovine ljudima

Zašto građani BiH sve manje žele u EU?

Predizborno obećavanje boljeg sutra

Narušena bezbednost u BiH zbog migranata

Neophodna biometrijska baza podataka o migrantima

Čović ponovo kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH

Erdogan jača uticaj Turske na Zapadnom Balkanu

Erdogan u Sarajevu: Pozivi na jedinstvo, saradnja sa Srbijom i gulenisti

Novo čekanje BiH na putu EU

Nastavak vladavine 'dinastije' Izetbegović?

Migrantski kamp u centru Sarajeva/Ahmetović pozvao građane na solidarnost sa migrantima

Erdoganova poseta Sarajevu – radna ili predizborna

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button