glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

mitrovica777 zso99 savez za srbiju
radnici88 eu66 peljesacki-most-nacrt part-izv djukic4 petric

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

I danas, 23 godine posle, Srbija tuguje, Hrvatska slavi/Linta: „Oluja” samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske/Štrbac: Za nas zločinci, za Hrvate – heroji

izvor: agencije         foto:                                                                               04.08.2018

OLUJA-1

I danas, 23 godine posle, Srbija tuguje, Hrvatska slavi

ZAGREB/BEOGRAD– Godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, oko 2.000 njih ubijeno i gotovo isto toliko se i danas vode kao nestali, zvanični Zagreb obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, a zvanični Beograd kao Dan sećanja na sve žrtve tog „planiranog zločina”.

I dok Srbija tuguje, Hrvatska slavi zločin počinjen nad Srbima za koji do danas niko nije odgovarao, a koji se u toj državi doživljava kao najveća pobeda u istoji hrvatskog naroda.

Premijer Andrej Plenković čestitao je građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, porukom da je „pobednički steg na vrhu tvrđave Zvonimirovog grada označio kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku”.

Stoga će Oluja, koja je donela trajan mir, ostati upamćena kao najveća vojna pobeda u hrvatskoj istoriji i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja”, naveo je između ostalog Plenković.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković je u svojoj čestitki poručio da „Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna”.

Centralna proslava 23. godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije Oluja biće održana sutra u Kninu, kada će biti uručena i odlikovanja hrvatske predsednice bivšim haškim optuženicima, generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Nešto izmenjenim protokolom u odnosu na prethodnu godinu obeležavanje će početi u ranim jutarnjim satima izvođenjem patriotskih pesama ulicama Knina.

Prema najavama organizatora, program će biti nastavljen polaganjem venaca na spomenik hrvatske pobede „Oluja 95” na Trgu Ante Starčevića.

Na glavnom kninskom trgu biće održana molitva za poginule branitelje, a potom će uslediti govori najviših hrvatskih zvaničnika.

U ceremoniji će učestvovati 800 hrvatskih vojnika, kao i tri nedavno kupljena borbena avionan F16 od Izraela.

Biće ispaljeno 23 plotuna, za svaku godinu po jedan, a prisutnima će se služiti vojnički pasulj.

Inače, obeležavanje godišnjice od vojnopolicijske akcije Oluja počeće današnjom utakmicom veterana i pripadnika vojske i policije protiv hrvatske reprezentaije, koja je na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu ponela titulu vicešampiona.

Izmena ovogodišnjeg protokola je u tome da se obeležavanje neće odvijati samo na Kninskoj tvrđavi, već je centralni deo vraćen na glavni gradski trg.

Ove, kao i prošle godine, u obeležavaju Oluje u Kninu neće učestvovati hrvatski pevač Marko Perković Tomspon, inače, poznat po veličanju ustaštva u svojim pesmama.

Tompson će svoj ultranacionalistički repertoar sutra izvesti u Glini.

Linta: „Oluja” samo završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je zločinačka akcija „Oluja” samo „završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske”.

Režim Franje Tuđmana je, uz podršku zapadnih centara, tokom četiri godine rata proterao više od pola miliona Srba s ciljem ostvarenja projekta etnički čiste hrvatske države po uzoru na zloglasnu NDH. Tokom četiri godine rata i neposredno posle njega pobijeno je više od 7.000 Srba”, rekao je Linta, navodi se u saopštenju.

On je naveo da se, nažalost, u Srbiji katastrofa Srba u Hrvatskoj često svodi samo na zločinačke akcije „Bljesak” i „Oluja” u kojima je proterano više od 250.000 Srba.

Linta ističe da se u Srbiji zaboravlja činjenica da su hrvatske paravojne, vojne i policijske formacije tokom 1991., 1992. i početkom 1993. godine iz desetina hrvatskih gradova i sa većeg područja zapadne Slavonije, takođe, proterale više od 250.000 Srba.

O tome svedoči dokument Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 15. maja 1993. godine koji sadrži svedočenje tadašnjeg Generalnog sekretara UN Butrosa Butrosa Galija pred Savetom bezbednosti - da je samo u Jugoslaviju i u Republiku Srpsku Krajinu proterano 251.000 Srba, i to od 1990. do 18. marta 1993. godine. Takođe, treba uzeti u obzir da je u prve dve godine rata više desetina hiljada Srba spašavalo gole živote prinudnim odlaskom iz hrvatskih gradova u treće zemlje (evropske države i drugo)”, rekao je Linta.

On je podsetio da je Vlada Srbije 5. avgust proglasila za Dan sećanja na stradale i prognane Srbe i da je zbog toga važno da se ovih dana setimo i govorimo i o katastrofi koju su doživeli Srbi u Federaciji BiH.

Sa tog područja je takođe proterano više od pola miliona Srba od strane tzv. Armije BiH i Hrvatskog veća odbrane i raznih bošnjačkih i hrvatskih paravojnih i policijskih formacija. Sa područja Kosova i Metohije je proterano više od 250.000 Srba i drugih nealbanaca”, rekao je Linta, piše u saopštenju.

Kako je dodao, prema podacima institucija Republike Srpske u BiH je stradalo više od 30.000 Srba, a prema podacima Koordinacije srpskih udruženja nestalih, ubijenih i poginulih lica na KiM je ubijeno više od 2.000 Srba i kindapovano više od 900 Srba.

Štrbac: Za nas zločinci, za Hrvate – heroji

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u okviru obeležavanja „Oluje” odlikovala Antu Gotovinu i Mladena Markača, a predsednik Udruženja Veritas, Savo Štrbac ocenjuje da će to uzburkati strasti i ističe da neke drugačije poruke tokom obeležavanja 5. avgusta u Hrvatskoj i ne očekuje.

Za nas su to zločinci, jer su izveli akciju Oluja. To će uzburkati strasti, ali ja pokušavam da razumem i hrvatsku stranu. Njih dvojica su heroji njihovog domovinskog rata. Nažalost, što ste na jednoj strani veći zločinac, domaćoj strani ste veći heroj. Oni imaju oreol heroja iz domovinskog rata i oreol žrtve, jer su bili u Haškom tribunalu”, kaže Strbac.

Podseća da je prvostepena presuda u Haškom tribunalu bila osuđujuća, a da je posle toga doneta „nepoštena, kontroverzna drugostepena presuda i to nadglasavanjem”.

Da je sudija na koga je vršen pritisak u Haškom tribunalu ostao pri svojoj prethodnoj odluci, danas se u Hrvatskoj „Oluja” ne bi smatrala „čistom kao suza” već bi to bio ratni zločin, kaže Štrbac.

 

 

Vjerovnici izglasali nagodbu za Agrokor

Plenković: Ako krene vraćanje migranata, štitićemo se/Šarović: Migrante ne zanima ni RS ni Federacija BiH/Spaseno 210 migranata u Gibraltarskom moreuzu

Opozicija traži ostavku Plenkovića zbog afere „mejlovi”

Plenković prihvatio ostavku ministarke Martine Dalić

ECRI: U Hrvatskoj eskalira govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma

Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije/Jandroković: Hrvatska neće polemizirati sa Dačićem

Od "Bljeska" prošle 23 godine, još niko nije odgovarao

Hrvatski mediji: Zagreb povlači ambasadora iz Beograda/ Dačić: Sledi reciprocitet/Vlada Srbije: Ministar odbrane Hrvatske nije dobrodošao u Srbiju/Plenković: Hrvatska je otvorena za dijalog sa Srbijom, ali branimo svoje dostojanstvo

Hrvatski Sabor usvojio osporavanu Istanbulsku konvenciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button