glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

davos skoplje1_3 vijece evrope
jasenovac-izlozba zagreb bg_ jahorina srbija666 enis

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zagreb i zvanično protiv izložbe u Jasenovcu/Plenković: Sačuvati sećanje na tragediju jevrejskog naroda

izvor: agencije           foto:                                                                                 27.01.2018

zagreb

Zagreb i zvanično protiv izložbe u Jasenovcu

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je večeras Srbiju da izložbom o Jasenovcu, u sedištu UN u Njujorku, „manipuliše i plasira lažne podatke”, te da stradanje žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u „propagandne svrhe”.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka”, saopšteno je HINI u tom resoru.

Stav hrvatskog ministarstva objavljen je nakon što su beogradske Novosti obelodanile da je Hrvatska na sve načine pokušavala da spreči izložbenu postavku o Jasenovcu, ali je odustala kada je lično generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio otvaranje izložbe o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtevom obratili i Guteresu.

Njima je, kako se navodi, bila sporna fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je deo postavke.

Posle ovog manevra Zagreba usledila je brza reakcija srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji je od UN tražio i dobio zvanično odobrenje da izložba „Jasenovac - pravo na nezaborav” može da se organizuje.

Izložba će biti otvorena večeras u Njujorku, a otvoriće je Dačić.

Hrvatsko ministarstvo ne poriče da je pokušalo da onemogući otvaranje izložbe.

U saopštenju, naime, MVEP priznaje da su, kako kažu, UN upozorili na pokušaj plasiranja „lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni da iz postavke uklone najgrublje falsifikate”.

Organizovanje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi”, navodi se u saopštenju MVEP.

Iz tog resora negoduju zbog toga što, kako kažu, hrvatske institucije, stručnjaci i Spomen područje Jasenovac nisu bili ni obavešteni o izložbi, iako se izložba najvećim delom odnosi na događaje koji su se dogodili na području Hrvatske.

Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac”, navodi se u saopštenju MVEP.

MVEP dodaje da istovremeno i „upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatra potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe”. 

Plenković: Sačuvati sećanje na tragediju jevrejskog naroda

ZAGREB - Predsednik vlade Andrej Plenković izjavio je da je neophodno sačuvati sećanje na žrtve i tragediju jevrejskog naroda širom Evrope, uključujući i Hrvatsku.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Plenković je povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, rekao da je neophodno sačuvati sećanje na žrtve kako bi, kako je rekao, Hrvatska mogli uistinu ostati posvećena borbi za društvo oslobođeno svakog oblika mržnje i netolerancije.

Međunarodnim danom sećanja na žrtve holokausta Evropa i svet prisećaju se sistemskog progona, genocida i strašnog stradanja jevrejskog naroda, ne zaboravljajući pritom ni progone kojima je bio izložen romski narod te ostale žrtve nacističkog režima, prenela je HINA.

Plenković naglašava kako je to prilika za prisećanje na to najmračnije razdoblje istorije čovečanstva, na patnju miliona nevinih žrtava, njihovih porodica i potomke, ali i na sve one hrabre pojedince koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg, poput 115 hrvatskih Pravednika među narodima kojima se danas kao narod ponosimo.

Budućim generacijama dugujemo razvijanje međusobnog razumevanja i poštovanja kako isključivost, ekstremizam i netrpeljivost ne bi nikad ponovno prevladali u Hrvatskoj i Evropi”, izjavio je hrvatski premijer.

Plenković kaže da su stoga sloboda i jednakost, uvažavanje različitosti i nacionalna ravnopravnost, kao i neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe utkani u temelje našeg ustavnog poretka i rad na njihovoj promociji ostaje naš trajni zadatak. 

 

 

Nemački radio: U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

Badnje veče obeleženo u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji/Papa Franja čestitao Božić pravoslavnim vernicima

Spor Slovenije i Hrvatske: Bez incidenata, bez rješenja

Pejčinović: Hrvatska će odgovoriti svim raspoloživim sredstvima

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

Hrvatska pozvala Sloveniju da ne poseže za jednostranim merama

Mediji: Umro Slobodan Praljak nakon što je popio otrov u sudnici

Haški sud: Postojao udruženi zločinački poduhvat s Tuđmanom na čelu

Sabor se sprema da zakonom Srbiju proglasi za agresora

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button