glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-pariz hr-eu CGCRKVA
gasovod vuk-Jeremic22 plan 2025 budzet SPORTISTIIZBOR kusta444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Omaž najboljem srpskom scenografu: Završava se snimanje dokumentarca o Miljenu Kreki Kljakoviću  

izvor: novosti online  foto: vn                                                                                              28.12.2019.

kreka

Snimanje dugometražnog dokumentarnog filma "Kreka", priče o najboljem srpskom, i jednom od najboljih svetskih filmskih scenografa, Miljenu Kreki Kljakoviću, završava se početkom sledeće godine na lokacijama u Los Anđelesu.

Na sajtu Filmskog centra Srbije pojavio se i zvanični tizer za ovu uzbudljivu biografsku sagu o jednom izuzetnom čoveku i umetniku, njegovom snu i strastima, koju režira Strahinja Savić.

- Kreka je velika ličnost, privatno i profesionalno, pa dokumentarac o njemu mora da oslikava grandioznost i monumentalnost njegove umetničke zamisli. Zasada mogu da kažem da će to prevashodno biti montažni kolaž filmova, bogatog arhiva, ali i dragocenog materijala koji smo snimali - izjavio je reditelj.

Kreka je "proputovao" istorijskim epohama, zemljama, kulturama i religijama konstruišući i gradeći najrazličitije filmske "magije" - sagradio je Veneciju sa 135 palata iz 15. veka, Turkmenistan i dvorac u Kazahstanu, čitav engleski grad iz epohe i gotsku katedralu iz 12. veka, Meku, Medinu i hrišćanski manastir u Bosri iz 6. veka na 120.000 kvadratnih metara izvedenog dekora... Sarađivao je sa velikanima sedme umetnosti, Spilbergom, Milošem Formanom, Žan-Pjerom Ženeom, Ridlijem Skotom, Brandom, Fej Danavej, Denijem de Vitom...

Naš filmski stvaralac koji je značajan u svetskim okvirima završio je ovu godinu sa jednim od najvećih profesionalnih izazova - za film oskarovca Berija Levinsona, prvi put u karijeri, konstruisao je i dizajnirao dva najveća nacistička logora iz Drugog svetskog rata, u Aušvicu i Javorcnu, uključujući i mnogo američkih enterijera iz epohe, ulice Njujorka...

U dokumentarcu "Kreka", prikazivanje njegovog dela isprepletano je svedočanstvima svetski priznatih stvaralaca i oskarovaca - Džonija Depa, koji glumi Kreku dok radi za radnim stolom u svojoj biblioteci, direktora fotografije Vitorija Storara, Levinsona, Mađida Mađidija, Brajana Helgelanda, producenta Metija Lešema, ali i čuvenih srpskih reditelja, Emira Kusturice, Gorana Paskaljevića, Slobodana Šijana, Gorana Markovića, Srđana Karanovića.

Kako je istakao Savić, jedna od osnova ovog filma je i pitoreskno Krekino hodočašće prema Meki i Medini, njegovim scenografijama o kojima je pisao i britanski "Gardijan", koje nisu porušene i još uvek postoje, stvarnije od stvarnosti.

Dokumentarac o umetniku koji među priznanjima ima i nagradu Francuske filmske akademije "Cezar", Evropske filmske akademije "Feliks", nominacije za Nagradu za scenografsku izuzetnost Američkog udruženja art direktora, "Emi"..., realizuje se uz podršku FCS, i u produkciji "Centar filma". Premijera je planirana za jesen iduće godine.

KULTURNA BAŠTINA

Prema rečima Jadranke Blanuše Vučković, direktorke "Centar filma", ova kuća se već dve decenije bavi očuvanjem kulturne baštine kroz serijal "Ličnosti i događaji". U okviru tog programa snimljeno je preko 60 dugometražnih dokumentarnih filmova o životu i delu naših znamenitih ličnosti.

- Omaž Miljenu Kreki Kljakoviću, koji je svojim radom dao neprocenjiv doprinos filmskom stvaralaštvu, kroz dokumentovani prikaz, omogućava čuvanje vrednosti trajnog dela i daje značaj za umetničko dostignuće koje čini nacionalno i svetsko kulturno bogatstvo.

novosti.rs

 

 

Kusturica ne snima film o Jasenovcu

Svi smo mi pomalo Gustav

Ko sabotira "Djecu Kozare" i "Žutu kuću"?: Filmski centar Srbije treći put nije podržao film o stradanju srpskog naroda u NDH

Egzit na vrhu liste najvećih muzičkih festivala

Marković: Ljudi su postali užasne kreature

Gran-pri 25. FAF-a ostvarenju „Moj jutarnji smeh“

Očaj je moj glavni trik

Sto godina Ulusa

Iz Austrije u Beograd stiglo 30 hiljada knjiga

FAF u znaku Petrića, Makavejeva, Mihića, Petrovića, Golubovića

Premijera "Dnevnika Diane Budisavljević"

Umetnost je im

ala moć u vreme kad je Pikaso naslikao „Gerniku”

Novica Antić na čelu "Ateljea 212": Želim da vratim dobru atmosferu u teatar

Sadašnje generacije su deo eksperimenta

Zbog baštine znamo ko smo: Promocija Srbije u Unesku uz koncert Emira Kusturice i "No smoking orkestra"

Spremite se za 35. Beogradski džez festival

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button