glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

plan 2025 hr-eu CGCRKVA
gasovod komsic 2 ana4 budzet SPORTISTIIZBOR kusta444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Jeremić: Država Srbija ćuti na dogadjaje u Crnoj Gori jer režim ima svoje dilove

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             29.12.2019.

vuk-Jeremic22

Država Srbija ne reaguje adekvatno ni politički, ni diplomatski na dogadjaje u Crnoj Gori povodom izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti, ocenio je u Kragujevcu lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

"Srbija ćuti zbog toga što je neko ko je na čelu režima ima svoje dilove mafijaške, kriminalne, političke vezane sutra za razgraničenje sa Kosovom, 'mini Šengen' ", rekao je Jeremić novinarima.

Naveo je da je i 1995. godine, "dok je Krajina padala Srbija ćutala", a tadašnji predsednik Slobodan Milošević "gledao na drugu stranu jer je imao svoje dilove i pregovarao o onom što će se kasnije desiti u Dejtonu".

On je rekao da je Srbija napravila i "težak diplomatski faul" u petak, na dan usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Jeremić je izneo da je novi ambasador Srbije u Crnog Gori, "izvesni Božović", baš juče dan predao akreditive crnogorskim vlastima u Podgorici kao da je sve "potpuno normalno i prirodno" u odnosima dve zemlje.

"To je apsolutno van svake pameti! Srbija je (time) napravila težak diplomatski faul, poslala poruku celom svetu: 'Za nas ovo što se dešava u Crnoj Gori nije kriza i nije tema' ", rekao je Jeremić.

On je rekao da se to nije desilo slučajno ili iz nemara, već namerno i da "imamo razloga da budemo zabrinuti".

Jeremić tvrdi da je to rezultat političke odluke da se Beograd podrži crnogorski vrh "u onome što trenutno sprovodi u Crnoj Gori".

"Naravno da se treba uzdržati od uplitanja u unutrašnja politička zbivanja i procese u drugim državama. Ali, postoji toliko što jedna država može da uradi u diplomatskom smislu, da iskaže svoje nezadovoljstvo načinom na koji se neke stvari odvijaju, konkretno u slučaju usvajanja zakona, u slučaju prebijanja ljudi, prebijanja visokih crkvenih velikodostojnika. Ništa od toga ova zemlja nije uradila", rekao je Jeremić.

Rekao je da su državni organi mogli da preduzmu niz formalnih diplomatskih koraka: diplomatske note, da obavesti druge zemlje o tome, Svetu stolicu.

"Naš predsednik koji se hvali odnosima koje ima a državnicima širom sveta, a kao neko ko je odgovoran i zaista zabrinut zbog onoga što se dešava u Crnoj Gori, morao je da dane provede na telefonu, razgovarajući, upozoravajući i tražeći podršku, razumevanje i pritisak da se ne dogodi ono što se dogodilo", rekao je Jeremić.

Dodao je da, "kada krenu da zvone telefoni u Podgorici, koliko god da je mafijaš" što Jeremić kaže da Djukanović jeste, "ne bi mu bilo svejedno".

Ocenio je da posledice dogadjaja u Crnoj Gori mogu biti nesagledive: da "crnogorska vlast sutra krene da postupa po tom zakonu koji je upravo usvojen, da krene da prosto preuzima Ostrog i druge svetinje".

"Pa, to je tolika opasnost, na osnovu onoga što smo videli juče, tu jako lako može čovek da zamisli da padne krv. To su stvari s kojima se ne treba šaliti", rekao je Jeremić.

Dogadjaji u Crnoj Gori, smatra on, mogu imati teške i nesagledive posledice po mir i stabilnost, već i po identitet i opstanak srpskog naroda "ne samo u Crnoj Gori, već i šire".

Novi zakon Crne GOre nazvao je zakonom o verskoj "neslobodi" i ocenio da predvidja oduzimanje imovine SPC.

"To se nigde u savremenoj Evropi ne dešava i apsolutno je nezamislivo bilo gde u zemljama u kojima je vladavina prava", rekao je Jeremić.

Ocenio je da u Srbi u Crnoj Gori i na Kosovu "apsolutno najobespravljeniji" narod u Evropi.

"Ljudska prava se tu ne odnose na gradjane srpske nacionalnosti. Svaka normalna zemlja bi na takve stvari morala da reaguje. A Srbija danas ne reaguje, mislim na zvanične organe države Srbije", rekao je Jeremić.

 

 

Vučić i Brnabić predstavili Nacionalni investicioni program Srbija 2025

Nastavljeni protesti u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti/Mandić, Knežević i Zogović pušteni iz pritvora

Zakon o crkvama u Crnoj Gori usvojen, poslanici DF privedeni

„Turski tok” preko Srbije spreman za ruski gas

Srpska strategija odbrane uzburkala BiH

Jeremić: Bojkot izbora u Srbiji definitivan, na RTS sam pozvan da glumimo normalnost

Ni rešenje kosovskog čvora ne vodi u EU: Rampa za Srbiju iako ispuni domaći zadatak?

OEBS predlaže rasporedjivanje pune posmatračke misije za izbore u Srbiji

Vučić u Tirani: Krajem januara u Beogradu istorijski sastanak mini Šengena

Savez za Srbiju se ne ograđuje od antimigrantske inicijative Dveri

Raspisivanje izbora 8. marta, izlazak na birališta 26. aprila

Stranke kao roba na srpskom političkom tržištu

Ko trguje digitalnim valutama sam snosi finansijski rizik

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button