glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-vulin hr-eu CGCRKVA
gasovod komsic 2 ana4 budzet SPORTISTIIZBOR kusta444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

     Vučić i Brnabić predstavili Nacionalni investicioni program Srbija 2025

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             29.12.2019.

plan 2025

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je po preliminarnim podacima, nivo investicija u Srbiji u 2019. godini iznosio 3,8 milijardi evra, što je, kako je naveo, više od svih država zapadnobalkanske šestorke zajedno, "plus još nekih 15 odsto".

Predstavljajući Nacionalni investicioni program do 2025. godine, on je rekao da je nivo direktnih stranih investicija u ovoj godini veći za devet odsto nego 2018. godine.

"Srbija je u novembru imala najviši rast u Evropi od šest odsto, a godinu ćemo završiti sa rastom od četiri odsto iako je bilo prognozirano 3,5 odsto", rekao je Vučić u Beogradu.

On je ocenio da je od 2014. godine "promenjeno lice Srbije" koja je, kako je ocenio, danas "uspešna zemlja koja napreduje najbrže u jugoistočnoj Evropi".

"Uspeli smo da budemo medju najboljima u Evropi ne samo u košarci, vaterpolu i odbojci, već i u ekonomiji gde smo uvek bili poslednji ili medju poslednjima. Mi smo 2014. godine donosili teške mere za svakog našeg gradjanina ali su one bile lekovite. Danas je trenutak da izadjemo sa drugačijim merama za naše gradjane", kazao je predsednik Srbije.

Brnabić: U narednih pet godina ulaganje u infrastrukturne i razvojne projekte oko 14 milijardi evra

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će u narednih pet godina u infrastrukturne i razvojne projekte biti uloženo nešto manje od 14 milijardi evra.

"Ti projekti će ubrzati naš rast i našu zemlju učiniti boljom zemljom za život. Finansiraće se iz budžeta Srbije, ali i iz kredita medjunarodnih finansijskih institucija", kazala je Brnabić predstavljajući program investicionih projekata "Srbija 2025", zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je istakla da nijedan od projekata u investicionom planu neće ugroziti makroekonomsku stabilnost zemlje.

"Planiramo da nastavimo smanjenje javnog duga, a Vlada će formirati telo koje će vršiti nadzor nad svakom projektom, odnosno celokupnim planom 'Srbija 2025', da bismo znali u svakom trenutku gde svaki dinar odlazi i kako se troši, kao i kako svaki projekat napreduje", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je nezaposlenost u Srbiji najniža do sada, 9,5 odsto, da je prosečna plata nešto veća od 500 evra, da se plate i penzije povećavaju.

"Srbija ima najveći ekonomski rast u ovom delu Evrope, na ponos svim gradjanima", rekla je Brnabić i dodala da "Srbija može i zaslužuje još mnogo bolje".

To ipak, kako je ocenila, nije dovoljno da svaki gradjanin u relativno kratkom roku oseti konkretno poboljšanje svog života.

"Zato nam trebaju veće stope rasta i da do 2025. stvorimo još bolje uslove za život, da imamo nove škole, bolnice, još bolje puteve, industrijske zone, kanalizaciju, vodovodne mreže, sisteme za prečišćavanje vode, sportsku infrastrukturu", rekla je Brnabić.

Istakla je da će glavni prioriteti u narednom periodu biti regionalno povezivanje i ulaganje u obrazovanje, obezbedjivanje finansiranja za mala i srednja preduzeća i mirko firme, kao i ulaganja zelenu ekonomiju.

"Regionalno povezivanje obezbedjuje veće tržište sa manje administracije", kazala je Brnabić i dadala da bi inicijativa predsednika Srbije nazvana "mini Šengen" mogla da uveća rast na Zapadnom Balkanu od 0,5 do 0,7 odsto godišnje.

Novi zadatak države je, kako je navela, da obezbedi bolje uslove za finansiranje poslovanja malih i srednjih preduzeća i izvoza, što bi moglo da doprinese rastu ekonomije za jedan odsto godišnje.

Premijerka je istakla da se uveliko radi na reformi obrazovanja, da se više ulaže u nauku, kako bi Srbija bila lider u 4. industrijskoj revoluciji.

"Potrebna je i reforma Nacionalne službe za zapošljavanje, osnivanje regionalnih centara za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika", rekla je Brnabić.

"Zelena ekonomija", je po njenoj oceni, velika šansa za brži razvoj Srbije jer postoje ogromni potencijali za obnovljive izvore energije.

"Srbija će 2025. biti zemlja vodećih plata i penzija, nezaposlenost će biti kao u evrozoni, imaćemo moderno obrazovanje, modernu infrastrukturu, bićemo lider u održivom razvoju", rekla je Brnabić.

Predstavljanju programa "Srbija 2025. godine" prisustuju članovi Vlade Srbije, direktori javnih preduzeća, predstavnici državnih i medjunarodnih institucija.

Vučić: Prosečna plata do kraja 2025. godine 900 evra, penzije izmedju 430 i 440 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sprovodjenjem programa investicionih projekata "Srbija 2025" prosečna plata na kraju 2025. godine biti 900 evra, a penzija izmedju 430 i 440 evra.

Na predstavljanju tog investicionog projekta u Beogradu, Vučić je rekao da će Srbija do 2025. godine održati stabilan kurs evra koji će, kako je kazao, ostati izmedju 117 i 120 dinara po jednom evru, kako je to od 2012. godine.

Taj plan, ocenio je, ostvariv je uz rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od četiri odsto, koji predstavlja, kako je naveo, konzervativno tumačenje projekcije rasta i dodao da je Svetska banka istakla da je moguće da Srbija ostvari rast BDP-a i do sedam odsto.

"Naš cilj pre svega je da ljudi u Srbiji žive bolje. Radićemo da dramatično smanjimo proporciju odlazaka mladih iz zemlje. Sve ovo radimo zbog toga da bismo imali budućnost", kazao je Vučić.

Rekao je da će penzioneri sa najavljenom prosečnom penzijom od 440 evra u 2025. godini živeti od 70 do 80 odsto bolje nego sa današnjih 225 evra. Istakao je da zbog toga javni dug Srbije ne sme da se povećava i da udeo penzija u BDP-u neće prelaziti 13 odsto.

Kako je najavio, budžet Srbije za 2024. godinu iznosiće 14 milijardi, a budžet za 2025. godinu biće vredan 17 milijardi evra.

Govoreći o ulaganjima u sportsku infrastrukturu, što je povezano sa razvojem turizma, Vučić je izjavio da je "veliki novac" predvidjen za izgradnju nacionalnog stadiona u Beogradu i izgradnju stadiona u Subotici, Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Zaječaru, Vranju, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

"Radićemo i dvoranu sportskog društva 'Radnički' na Vračaru, nacionalni odbojkaški centar u Beogradu, multifunkcionalnu dvoranu u Košutnjaku, košarkaški nacionalni trening centar, kompleks bazena u Vrnjačkoj Banji, streljanu u Boru, zatvoreni bazen u Kraljevu", kazao je predsednik Srbije.

Branabić: Od Nove godine prestanak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ostaje komisija

Vlada Srbije će doneti uredbu kojom će od Nove godine biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali će ostati komisija koja će držati pod kontrolom broj zaposlenih na republičkom i lokalnom nivou, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić

Ona je na predstavljanju programa "Srbija 2025" istakla da je potpuno liberalizovano zapošljavanje u školstvu i zdravstvu i da komisija odmah rešava zahteva za nova radna mesta u tim delatnostima.

"Ostaje kontrola zapošljavanja jer ne želimo nikakva iskakanja u broju zaposlenih u javnim službama, posebno na lokalu", rekla je Brnabić.

Istakla je da je u pojedinim lokalnim samoupravama bilo četiri do pet puta više zaposleneih nego što je bilo opravdano.

Uredba o zabrani zapošljavanje u javnom sektoru je u primeni od 2014. godine.

Vučić: Očuvanje mira i stabilnosti u regionu preduslov ispunjenja nacionalnog investicionog plana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu, "podrazumevajući" uslov da Srbija ispuni investicioni plan do 2025. godine.

Obraćajući se novinarima posle predstavljanja plana, Vučić je kazao da su Srbiju prethodnih dana napadali pojedini političari iz BiH jer je u Strategiji odbrane spominje očuvanje Republiku Srpske, ali i član Predsedništva BiH iz RS Milorad Dodik jer se u tom dokumentu spominje očuvanje Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

"Mi smo samo radili svoj posao i poštovali obaveze iz Dejtonskog sporazuma. Mi se zalažemo za očuvanje RS u okviru BiH a ukidanje RS može da se desi samo ako to bude volja srpskog naroda. Srbija ne može da prihvati da RS bude ukinuta suprotno volji srpskog naroda", rekao je Vučić u Beogradu.

Naveo je i da ćuti na "svakodnevne napade" albanskih medija na Kosovu.

"Ni u listu Danasu ni na televiziji N1 nema toliko mojih slika i neistina o meni kao u albanskim medijima u Prištini a ja ćutim i čekam da formiraju neku vladu pa da vidim da li možemo da razgovaramo sa nekim", kazao je predsednik Srbije.

Upitan da li očekuje konstruktivan stav Brisela u vezi nastavka dijaloga sa Prištinom, Vučić je kazao da to pitanje treba postaviti šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju.

"Srbije nije član EU već zemlja kandidat. Mi ćemo raditi svoj posao. Ukinite takse i razgovaraćemo, ako nećete, onda ništa", kazao je Vučić i dodao da je Srbija ostvarila " fantastični rezultat" u ekonomiji, uprkos taksama i "svim problemima od strane Prištine".

 

 

Nastavljeni protesti u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti/Mandić, Knežević i Zogović pušteni iz pritvora

Zakon o crkvama u Crnoj Gori usvojen, poslanici DF privedeni

„Turski tok” preko Srbije spreman za ruski gas

Srpska strategija odbrane uzburkala BiH

Jeremić: Bojkot izbora u Srbiji definitivan, na RTS sam pozvan da glumimo normalnost

Ni rešenje kosovskog čvora ne vodi u EU: Rampa za Srbiju iako ispuni domaći zadatak?

OEBS predlaže rasporedjivanje pune posmatračke misije za izbore u Srbiji

Vučić u Tirani: Krajem januara u Beogradu istorijski sastanak mini Šengena

Savez za Srbiju se ne ograđuje od antimigrantske inicijative Dveri

Raspisivanje izbora 8. marta, izlazak na birališta 26. aprila

Stranke kao roba na srpskom političkom tržištu

Ko trguje digitalnim valutama sam snosi finansijski rizik

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button