glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 migranti-protest autoput6
grujicic mladi1 1od5 66 srbija4444 fiba1 zvezda-asvel

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  FAF u znaku Petrića, Makavejeva, Mihića, Petrovića, Golubovića   

izvor: novosti online  foto: vn                                                                                                16.11.2019.

faf

Ovogodišnje, jubilarno izdanje Festivala autorskog filma (FAF), 22. novembra otvoriće kanski pobednik, "Parazit" južnokorejskog reditelja Bonga Džo Hoa, dobitnika Zlatne palme, a u devet festivalskih dana biće prikazano ukupno 90 ostvarenja značajnih autora iz zemlje i sveta.

Predstavljanje kompletnog programa na konferenciji za novinare, direktor festivala Igor Stanković, započeo je odavanjem pošte velikanu naše i svetske kinematografije, profesoru, teoretičaru i filmskom stvaraocu Vladi Petriću, koji je preminuo 13. novembra, a čije je delo, kako je istakao, duboko utkano u FAF.

- Za Festival autorskog filma veliku počast predstavlja nagrada koju je Vlada Petrić implementirao 2015. godine za najsinamatičniju sekvencu u igranom filmu, u čast profesora Slavka Vorkapića. Specijalnom projekcijom Petrićevog filma "Zid uspomena", intimnog digitalnog eseja koji je prikaz njegovog zida u kabinetu Univerziteta na Harvardu, i svojevrsno svedočanstvo njegovog života, FAF će prirediti omaž ovom velikanu - rekao je Stanković, ističući i ideju da nagrada koja se dodeljuje u čast Vorkapića ponese ime Vlade Petrića.

Stanković je najavio i ekskluzivnog gosta festivala, jednog od vodećih italijanskih reditelja Marka Belokija, koji se proslavio filmovima "Kina je blizu" i "U ime oca". Belokio stiže pred našu publiku sa mafijaškom sagom "Izdajnik", koja je svetsku premijeru imala na ovogodišnjem Kanu. Imena ostalih gostiju, kako je izjavio, biće naknadno objavljena.

U takmičarskom programu "Hrabri Balkan", kako je najavila selektorka Maša Seničić, videćemo devet filmova, među kojima su "Pripadanje" Buraka Cevika, "Odvedi me negde gde je lepo" Ene Sendijarević, "Oroslan" Matjaža Ivanišina..., kao i domaća premijera nagrađivanog kratkog filma Maje Novaković, "A sad se spušta veče".

Najprovokativnije nove glasove svetske kinematografije i ove godine donosi nam prateći program Bande A Part, selektora Vladimira Perišića, u kojem su ostvarenja velikih autora, poput Lava Dijaza i njegovog filma "Zastoj", Alberta Sera sa istorijskom dramom "Sloboda", Pedra Koste i intimnog filmskog zapisa "Vitalina Varela"...

Kako su istakli Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala, i Srđan Vučinić, umetnički direktor, FAF, na kojem se kao glavna nagrada dodeljuje Gran-pri "Aleksandar Saša Petrović", obeležiće 90 godina od rođenja jednog od naših najvećih filmskih autora i 25 godina od njegove smrti. Pod naslovom "Let nad močvarom", u Jugoslovenskoj kinoteci (od 23. do 30. novembra) biće priređena retrospektiva Petrovićevih kultnih dela.

Ovogodišnji festival, kako je već najavljeno, svojim plakatom i vizuelnim dizajnom odvijaće se u znaku Dušana Makavejeva (1932-2019), ustanovljenjem nove nagrade za najbolji scenario koja će nositi ime Gordana Mihića odaće počast i ovom velikanu koji je preminuo ove godine, a prirediće i umetničko veče posvećeno opusu reditelja Predraga Golubovića (1935-1994). Pod naslovom "Čovek u ratu" u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazana njegova najznačajnija ostvarenja.

Povodom svog jubilarnog izdanja, u programu "Antologija", FAF će prikazati i 16 najznačajnijih filmova koji su prikazivani prethodnih godina, a pored projekcija koje će se odvijati u "Kombank dvorani", Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopima "Dragan Gaga Nikolić", "Fontana", "Vlada Divljan"..., najavljen je i "izlazak" festivala. Specijalne projekcije FAF će organizovati ove godine i u Gračanici, Nišu, Smederevu i Boru.

ZNAČAJNI NASLOVI

Srdan Golubović izdvojio je naslove iz Glavnog programa koje ove godine ne bi trebalo propustiti. Pored kanskog pobednika, filma "Parazit", na ovoj listi su i filmovi "Sinonimi" Nadava Lapida (dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu), "Pritka" ruskog reditelja Kantemira Balagova, "Devica avgusta" Honasa Trueba, "Naše majke" Cezara Dijaza (Zlatna kamera u Kanu), "Vatra će doći" Olivera Lašsea (Nagrada žirija u kanskom programu "Izvestan pogled"), "To mora biti raj" Elija Sulejmana (Specijalna nagrada žirija u Kanu), "Prezent.Perfekt" Šengze Zu (najbolji film u Roterdamu), "Žao nam je što smo vas propustili" Kena Louča, "Talaso" Gijoma Nikloa kojim će 30. novembra svečano biti zatvoren 25. FAF. U ovom izboru su i premijere naših filmova "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića i "Asimetrija" Maše Nešković.

TROČLANI ŽIRI

O najboljim ostvarenjima ove godine u trci za nagrade je 12 filmova, odlučivaće tročlani žiri - reditelj Ognjen Glavonić, rediteljka Hana Jušić, i filmski kritičar Ariel Švajcer. Nagrade se dodeljuju za najbolji film, režiju, a ove godine i scenario.

novosti.rs

 

 

Premijera "Dnevnika Diane Budisavljević"

Umetnost je im

ala moć u vreme kad je Pikaso naslikao „Gerniku”

Novica Antić na čelu "Ateljea 212": Želim da vratim dobru atmosferu u teatar

Sadašnje generacije su deo eksperimenta

Zbog baštine znamo ko smo: Promocija Srbije u Unesku uz koncert Emira Kusturice i "No smoking orkestra"

Spremite se za 35. Beogradski džez festival

Počinje praznik pisane reči: Šta će se sve naći na štandovima Sajma knjiga

Peter Handke, nobelovac koji je branio Miloševića

Rosa Montero: Živimo u vremenu mržnje i neznalica

Abramović : Balkan je u meni i u mojim radovima

Marina Abramović se vraća kući

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button