glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu4 eu777 autoput6
ssta mladi1 1od5 66 mitrovic-7 andrea-lekic tss davis cup

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Iz Austrije u Beograd stiglo 30 hiljada knjiga   

izvor: agencije  foto:                                                                                                 19.11.2019.

knjige

Trideset hiljada knjiga stiglo je u Beograd iz Austrije, u organizaciji uglednog austrijskog knjižara i novinara Herberta Štarmulera i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, saznaje Tanjug u Adligatu.

„To je zasigurno jedna od najvećih donacija knjiga koja je ikada iz Evrope krenula ka Srbiji”, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Šleper sa čak petnaest tona knjiga istovaren je pre nekoliko dana u procesnom odeljenju ovog udruženja, prenosi Tanjug.

„Poklonjena nam je izvanredna literatura. Tu su hiljade monografija o narodima i kulturama iz celog sveta. Tu su hiljade knjiga najbolje svetske beletristike, hiljade tomova knjiga istorijske i filozofske tematike. Ovakve donacije dobijaju se jedanput u sto godina a mi je dobijamo dva puta u dve godine! Pre tačno godinu dana Herbert nam je poslao nešto više od 20.000 bibliografskih jedinica”, kazao je Lazić.

Herbert Štarmuler je prvi put posetio Adligat 2016. godine i od tada je za austrijske medije napisao čitav niz zapaženih reportaža o srpskom udruženju knjigoljubaca.

To mu nije bilo dovoljno, pa je započeo da svake godine organizuje okupljanja bečkih knjigoljubaca, antikvara, bibliofila, izdavača i pisaca na kojima se organizuju predavanja o Adligatu i Muzeju knjige. Organizovao je i putovanja u Muzej knjige i Muzej srpske književnosti koji su otvoreni u Beogradu, a na osnovu privatne inicijative grupe knjigoljubaca predvođenih porodicom Lazić, koja se već devet generacija bavi sakupljanjem knjiga.

Mesecima pre predavanja Herbert preko svoje mreže prijatelja postavlja oglase i informacije širom Beča o Adligatu u kojima poručuje svojim sugrađanima na mogućnost da se u Beogradu „na jednom od najboljih mesta na svetu za knjigu i pisanu reč” udome i njihove knjige.

Viktor Lazić napominje da je ove godine bio pozvan da održi predavanje o Adligatu u Beču, ali su ga okolnosti u tome sprečile.

„Trebalo je da govorim o tome kako su porodični snovi i tradicija pretočeni u instituciju, šta smo sve do sad ostvarili i koji su nam planovi. Međutim, vremenske prilike su bile jače od moje i Herbertove želje i zajedničkih planova. Za Beč je trebalo da krenem iz Rejkjavika, gde sam prethodno dogovarao saradnju sa islandskim institucijama. Neverovatna oluja držala me je, zajedno sa jednom donacijom knjiga za Adligat i stotinama drugih putnika, dva dana zarobljenog u blizini aerodroma Keblavik”, ispričao je Lazić.

Kaže da je zbog takvih okolnosti „profesorsku palicu” u Beču preuzeo lično Herbert Štarmuler i sa velikom ljubavlju i razumevanjem objašnjavao Austrijancima koji su principi rada udruženja Adligat.

„Rezultat je upravo ovaj šleper znanja koji je sada u Beogradu”, kaže Lazić.

Petar Jovanović, stručni saradnik u Adligatu napominje da je trideset hiljada knjiga stiglo u Beograd spakovano u pet stotina kutija.

„Biće nam potrebno oko dva kilometara polica da ih sve smestimo, a njihova obrada će trajati najmanje godinu dana. Deo knjiga ćemo svakako proslediti i drugim bibliotekama širom Srbije,” kazao je Jovanović.

 

 

FAF u znaku Petrića, Makavejeva, Mihića, Petrovića, Golubovića

Premijera "Dnevnika Diane Budisavljević"

Umetnost je im

ala moć u vreme kad je Pikaso naslikao „Gerniku”

Novica Antić na čelu "Ateljea 212": Želim da vratim dobru atmosferu u teatar

Sadašnje generacije su deo eksperimenta

Zbog baštine znamo ko smo: Promocija Srbije u Unesku uz koncert Emira Kusturice i "No smoking orkestra"

Spremite se za 35. Beogradski džez festival

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button