glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-vulin skupstina66 skupstina1
vuk11 komsic 2 pariz-dijaspora0 budzet milojevic 444 kusta444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   „Turski tok” preko Srbije spreman za ruski gas

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             27.12.2019.

gasovod

Ko što je bez pompe počela njegova gradnja, tako je pre dva dana i završen gasovod „Turski tok” kroz Srbiju, dužine 403 kilometra. To je za RTS juče potvrdio prvi čovek „Srbijagasa” Dušan Bajatović, istakavši da su cevi nacionalnog magistralnog gasovoda, koji je novi alternativni pravac snabdevanja za ceo Balkan, kroz Srbiju položene.

Gasovod će iz Turske preko Bugarske, Srbije, do Mađarske transportovati ruski gas, a u pripremi su dalji radovi na gasnoj infrastrukturi. Bajatović je objasnio da su podbušeni Dunav, Tisa, Morava, svi kanali, prolazi i da su cevi spojene. Očekuje se završetak radova na mernim stanicama. Završetkom ovog pravca Srbija će imati tri izlaza – kod Paraćina, Beograda i Zrenjanina – a ostaje da se uradi izlaz za gasno skladište „Banatski Dvor”.

– Naši savetnici su rekli da smo na ovom poslu bili tri puta efikasniji u izradi projekta od vodećih evropskih kompanija – istakao je direktor „Srbijagasa”h i naglasio da su svi kapaciteti „Turskog toka” 100 odsto rasprodati.

On je juče ponovio i da trenutno postoje problemi sa radovima na trasi kroz Bugarsku, te da kompletan gasovod kroz ovu zemlju, kao i ono što se očekuje da urade Mađari, treba da budu gotovi do kraja 2020. Ako Bugari ubrzaju, onda će to biti u roku.

Kako „Politika” saznaje, posao u Bugarskoj kasni jer se izvođač, saudijski konzorcijum „Arkad” dogovara sa podizvođačima da im prepuste izvođenje radova.

Niko ne odsutaje od gradnje. Naprotiv. Borba je ko će dobiti posao podizvođača. A pošto su kratki rokovi do kada ovaj posao treba da se završi, onda im treba više podizvođača, kaže izvor Politike.

Gradnja kroz Bugarsku od starta je kasnila. Slučaj je najpre zapeo na bugarskom sudu, jer je aktuelni izvođač „Arkad”h tada tužio drugoplasiranog ponuđača, smatrajući se oštećenim, posebno nakon saznanja da je bugarska strana spremna da novoizabranom konzorcijumu „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj” spusti cenu za 31,5 odsto u odnosu na prvobitno ponuđenu. Saudijska strana uložila je žalbu Komisiji za zaštitu konkurencije, koja je donela presudu u njenu korist.

Bugarski operator sistema za transport gasa „Bulgartransgas” i saudijski konzorcijum „Arkad” potpisali su u septembru ugovor o isporuci neophodnog materijala i opreme, investicionom projektovanju, izgradnji i puštanju u rad proširene transportne infrastrukture za gas od granice sa Turskom do granice sa Srbijom.

Posle potpisivanja, izvršni direktor bugarskog operatora „Bulgartransgas” Vladimir Malinov izjavio je da deonica gasovoda kroz Bugarsku mora biti završena u roku od 615 dana od dana potpisivanja ugovora. To će omogućiti da „Bulgartransgas” isporuči potrebne količine gasa planiranom rutom do Srbije i Mađarske, a zatim i do gasnog čvorišta u Austriji. Zvaničnici očekuju da će isporuke novom trasom gasovoda početi 2021. godine.

Upitan da li Bugarska ipak pod pritiskom SAD usporava početak gradnje, dr Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže da niej isključeno da je problem s izvođačima i podizvođačima, jer je reč o velikom poslu i novcu i svako gleda da tu zaradi nešto. Podseća da je Bojko Borisov prilikom potpisivanja ovog ugovora istakao da Bugarska ostaje na gasnoj mapi, nazvavši ceo projekat „Balkanski tok”.

– Dobro je što je Srbija završila svoj deo posla pre roka, ali cevi će do daljeg biti prazne. Jer, bez Bugarske nema gasa. Bugarska mora da izgradi ovaj gasovod, jer nema svoj gas, niti svoje skladište. Gas dobija preko Ukrajine i Rumunije. U slučaju da se prekine tranzit preko Ukrajine, oni bi ostali bez dotoka gasa – kaže Vuletić.

Pritom, Borisov je pod pritiskom u svojoj zemlji zbog toga što su ostali bez velikih prihoda od tranzita pošto je propao „Južni tok”, tako da ta greška ne bi smela da im se ponovi, što zbog rasta njihove privrede, što zbog energetske bezbednosti, ističe Vuletić.

U planu je da se na trasi kroz Srbiju izgrade još i blok, merna, čistačka i kompresorska stanica.

 

 

Srpska strategija odbrane uzburkala BiH

Jeremić: Bojkot izbora u Srbiji definitivan, na RTS sam pozvan da glumimo normalnost

Ni rešenje kosovskog čvora ne vodi u EU: Rampa za Srbiju iako ispuni domaći zadatak?

OEBS predlaže rasporedjivanje pune posmatračke misije za izbore u Srbiji

Vučić u Tirani: Krajem januara u Beogradu istorijski sastanak mini Šengena

Savez za Srbiju se ne ograđuje od antimigrantske inicijative Dveri

Raspisivanje izbora 8. marta, izlazak na birališta 26. aprila

Stranke kao roba na srpskom političkom tržištu

Ko trguje digitalnim valutama sam snosi finansijski rizik

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button