glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-vulin skupstina66 skupstina1
gasovod komsic 2 ana4 budzet SPORTISTIIZBOR kusta444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    Nastavljeni protesti u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti/Mandić, Knežević i Zogović pušteni iz pritvora

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             29.12.2019.

CGCRKVA

Nastavljeni protesti u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti

PODGORICA – U više crnogorskih gradova i u subotu uvečesu održani protesti zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u parlamentu, a policija je u Beranama upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali put, javljaju crnogorski mediji.

Kako prenosi Radio-televizija Crne Gore, grupa građana okupila se večeras ispred Opštine Berane, odakle je krenula u protestnu šetnju do manastira Đurđevi stupovi, gde se održava moleban.

RTCG navodi i da je Radio Berane javio da su građani Berana na kratko blokirali magistralni put Berane - Bijelo Polje na saobraćajnom čvorištu na izlazu iz grada, ali da su policijske snage uz upotrebu suzavca sprečile dalju blokadu.

Radio Berane javljaju i da je policija, pre toga, odblokirala put Andrijevica - Berane u mestu Crvena prla.

Grupa građana Podgorice prošetala je nakon molebana od hrama Hristovog Vaskrsenja ka zgradi Javnog servisa, gde je na kratko blokirala raskrsnice, zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini.

Policija je pratila okupljene, koji su se kasnije uputili ka centru grada, prenosi Tanjug.

Portparol Demokratskog fronta (DF) Marko Kovačević pozvao je okupljene u Nikšiću da sačekaju odluke Episkopskog saveta Crne Gore do sutra i pozvao ih da se mirno raziđu.

Kako je javio portal CDM, građani su se danas okupili i u Herceg Novom i Pljevljima.

Mandić, Knežević i Zogović pušteni iz pritvora

mandic,knezevic i zogovic

Lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i poslanik Milun Zogović pušteni su jutros iz pritvora, objavio je DF na svojoj FB stranici. Tužilaštvo je usvojilo žalbu na odluku o zadržavanju do 72 sata.

Poslanici DF-a su danas na konferenciji za medije pozvali predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi veroispovesti, već da ga vrati Skupštini na doradu.

Lider DF-a Andrija Mandić je ponovio da je Zakon usmeren protiv SPC, ali i protiv građana, protiv, kako navodi, svake pravoslavne porodice u Crnoj Gori.

Mandić navodi da će na osnovu tog Zakona biti moguće oduzimati imovinu SPC u Crnoj Gori.

Sagledali su, kaže, okolnosti i odlučili da upute poruku građanima.

“Ovo što je izglasano u Skupštini dok ga ne proglasi predsednik Crne Gore ne može se primenjivati. Mi pozivamo predsednika da ukazom ne proglasi zakon, već da ga vrati u Skupštinu kako bi ga doradili”, naveo je Mandić, prenosi RT CG.

Kaže i da je na DF-u da izvrši snažan pritisak na vlast. Ipak ostatak opozicije pozivaju na organizovanje protesta.

“Za organizaciju izlaska na ulice zadužena je SPC kao i mi koji se zalažemo za promenu zakona”, naveo je Mandić.

Poslanik DF-a Milan Knežević je naveo da im je mimo Zakona i Ustava, bez skidanja imuniteta određeno zadržavanje.

“DF će svim onim ljudima koji su postradali u ovoj kristalnoj noći izaći u susret”, naveo je Knežević.

Naveo je i da očekuju odgovor opozicije, kako bi zajedno krenuli da izvrše pritisak, kako bi zakon bio povučen.

Knežević je predsednika države Mila Đukanovića nazvao izdajnikom i pozvao mitropolita Amfilohija da ga prokune.

Mandiću, Kneževiću i Zogoviću je sinoć bio određen pritvor od 72 sata, posle čega su počeli štrajk glađu, potvrdio je ranije medijima njihov advokat Dražen Medojević.

Mandić, Knežević i Zogovoć privedeni su zajedno sa još 14 poslanika DF-a, u noći izmedju četvrtka i petka nakon što su zajedno sa ostalim poslanicima tog opozocionog saveza pkušali da spreče glasanje o Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti.

Poslanici Fronta su pokušali da aktiviraju petardu, čupali skupštinski inventar, nasrtali na ostale poslanike, posle čega su privedeni u policiji i udaljeni iz Skupštine u narednih 15 dana. Skupština je prethodno odbila sve amandmane Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) na zakonski tekst.

Mandić, Knežević i Zogović su jedini zadržani, dok su ostali poslanici DF juče nakon saslušanja pušteni na slobodu.

Osnovno tužilaštvo Mandića i Kneževića tereti za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, dok je Zogović osumnjičen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Skupština Crne Gore je u petak rano ujutro usvojila Zakon o slobodi veroispovijesti koji na nov način uređuje odnose crkve i države.

Usvajanje zakona je podiglo tenzije u Crnoj Gori. Protiv zakona je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC koja smatra da je "diskriminantan i neustavan", da ne omogućuje slobodu vere, već "otimačinu" imovine Mitropolije.

Vlada, koja je predlagač zakona, negira ovakvu interpretaciju zakona i navodi da je usvojen u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Zakon predviđa podržavljenje imovine za koje crkve nemaju dokaz o vlasništvo do 1918. godine, kada je Crna Gora izgubila međunarodno-pravni subjektivitet i postala deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

 

 

Zakon o crkvama u Crnoj Gori usvojen, poslanici DF privedeni

„Turski tok” preko Srbije spreman za ruski gas

Srpska strategija odbrane uzburkala BiH

Jeremić: Bojkot izbora u Srbiji definitivan, na RTS sam pozvan da glumimo normalnost

Ni rešenje kosovskog čvora ne vodi u EU: Rampa za Srbiju iako ispuni domaći zadatak?

OEBS predlaže rasporedjivanje pune posmatračke misije za izbore u Srbiji

Vučić u Tirani: Krajem januara u Beogradu istorijski sastanak mini Šengena

Savez za Srbiju se ne ograđuje od antimigrantske inicijative Dveri

Raspisivanje izbora 8. marta, izlazak na birališta 26. aprila

Stranke kao roba na srpskom političkom tržištu

Ko trguje digitalnim valutama sam snosi finansijski rizik

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button