glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Bg-Pristina parlament bih referendum
ssta bebe bl99 makron igor66 partizan00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Sto godina Ulusa   

izvor: agencije  foto:                                                                                                 21.11.2019.

ulus

Povodom 100 godina postojanja Udruženja likovnih umetnika Srbije (Ulus) u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” na Malom Kalemegdanu i u Galeriji Ulus (Knez Mihailova 37), u petak, 22. novembra otvara se jedinstvena izložba posvećena ovom jubileju. Tom prilikom biće dodeljene počasne plakete i priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima koji su doprineli afirmaciji i radu Ulusa.

Osnivanje Udruženja likovnih umetnika Srbije 15. novembra 1919. godine u Beogradu bilo je kulminacija dugogodišnjih težnji za stvaranjem krovne staleške organizacije umetnika. Za prvog predsednika udruženja izabran je Uroš Predić, čovek besprekornog profesionalnog ugleda i ličnog integriteta. Ulus trenutno ima oko 2.500 članova, a gotovo svi umetnici u Srbiji bili su članovi ovog krovnog esnafskog udruženja.

„Shodno stogodišnjici osnivanja udruženja, opredelili smo se za simboličan izbor 100 umetnika. Iako 100 izdvojenih umetnika pripada različitim vremenima, likovnim disciplinama, pravcima i stilovima, svako od njih je na svoj način doprineo afirmaciji srpske likovne umetnosti. Na izložbi će slike i skulpture iz muzejskih zbirki biti predstavljene putem video-prezentacije. Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti i Umetnička galerija „Nadežda Petrović” dozvolili su upotrebu reprodukcija izabranih radova iz njihovih zbirki u katalogu”, kaže Natalija Cerović, istoričarka umetnosti i kustos izložbe.

U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” biće izloženi radovi iz privatne zbirke Radivoja Dražovića, koja po izboru dela predstavlja jednu celinu zaokruženu merom, posvećenošću i ličnim pečatom kolekcionara. Kolekcija Dražović, koja je brižljivo sakupljana u toku četiri decenije, sadrži slike, skulpture i objekte iz celog 20. i početka 21. veka. Za paviljon je ustupljeno 40 radova od isto toliko umetnika, što će biti prvo predstavljanje ove kolekcije u javnosti. Među izloženim delima zastupljeni su radovi Petra Lubarde, Petra Omčikusa, Radomira Reljića, Vladimira Veličkovića, Miodraga Protića, Zorana Pavlovića...

U Galeriji Ulus biće izložena 23 dela koja su slikari, grafičari, vajari i umetnici iz oblasti proširenih medija ustupili iz sopstvenih ateljea.

U okviru obeležavanja jubileja biće organizovan i prateći program. U saradnji s RTS-om i redakcijom „Trezora” biće prikazane dokumentarne emisije o značajnim slikarima, selidbi Ulusa 1985. godine i vanrednoj skupštini organizovanoj tim povodom.

Reči Pavla Vasića iz 1975. primenljive su i u 2019. godini: „U isto vreme, Ulus, kao društveni i kulturni organizam, predstavlja već uveliko jedan određen pojam i jedan imperativ bez koga se naš umetnički život ne može zamisliti.” Uočavajući objektivnost i nepristrasnost, kao osnovne principe organizacije, on zaključuje da je Ulus, iako nikada nije preuzeo ulogu regulatora umetničkog života, bio sa svojim masovnim izložbama „nesumnjivo ono Sen Realovo ogledalo koje šeta duž drumova i reflektuje verno sve što se dešava na umetničkom polju, bilo to sa žirijem bilo bez žirija”.

 

 

Iz Austrije u Beograd stiglo 30 hiljada knjiga

FAF u znaku Petrića, Makavejeva, Mihića, Petrovića, Golubovića

Premijera "Dnevnika Diane Budisavljević"

Umetnost je im

ala moć u vreme kad je Pikaso naslikao „Gerniku”

Novica Antić na čelu "Ateljea 212": Želim da vratim dobru atmosferu u teatar

Sadašnje generacije su deo eksperimenta

Zbog baštine znamo ko smo: Promocija Srbije u Unesku uz koncert Emira Kusturice i "No smoking orkestra"

Spremite se za 35. Beogradski džez festival

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button