glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 izbori111 eu1
novac av- medvedev migrati44444 djeca bih filip0 sajam666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Spremite se za 35. Beogradski džez festival   

izvor: agencije  foto:                                                                                                 22.10.2019.

bg jazz fest

Nikola Konte, čuveni italijanski muzičar koji je sa velikim uspehom nastupio na prvom obnovljenom festivalu, ovoga puta u ulozi di-džeja uvešće publiku u slavljeničko raspoloženje 21. oktobra od 21 čas u Centralnom holu Doma omladine Beograda.

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za 22. oktobar u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program. U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović "Undektet", sa Mažik Malikom (Magic Malik), značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku.

Prateći program: „Objektivno: Svetkovina džez fotografije“

Pre muzičkog programa, 21. oktobra u 19.30 u Centralnom holu Doma omladine Beograda biće otvorena izložba fotografija Objektivno: Svetkovina džez fotografije, koju će publika Beogradskog džez festivala moći da pogleda do 28. oktobra.

Autori izložbe su Zorica Kojić i El gvojos, a autori fotografija na izložbi: Dušan Milijić, Tim Dikeson, El gvojos, Stanislav Milojković, Vladimir Miloradović, Žika Milutinović, Dragoslav Nedić, Goran Redžepi, Dragan Tasić, Dragutin Hušman, Džouk Skot, Džon Votson.

Na izložbi su korišćene i fotografije iz arhiva Radio Beograda, Markusa Blama, Petra Lukovića, Zorana Milutinovića, Petra Pece Popovića i Vojislava Simića.

Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje sa projektom „Send vuman“.

Jubilarni festivali su prilika da se osvrnemo na put koji nas je doveo do današnjice – trenutka u kome se Beograd i Srbija ponovo ponose velikim međunarodnim džez događajem, omiljenim kod publike svih generacija – Beogradskim džez festivalom.

Predstavljajući tradiciju otvorenosti naše sredine za sve univerzalno važne umetničke tendencije, festival je osnovan 1971. godine, kao spona u povezivanju Jugoslavije sa svetom. Te prve godine bile su spektakularne po broju i značaju autora i muzičara koji su se na njemu našli, a sa vremenom su očekivanja publike rasla, stavljajući organizatore pred izazov da na njih adekvatno odgovore.

Tokom 20 godina postojanja u „prvom životu“, festival je postao institucija za sebe, svetionik kulture nekadašnje države.

Kad je Dom omladine Beograda uz podršku Grada Beograda, posle pauze od 15 godina, obnovio Beogradski džez festival, trebalo je ponovo se dokazati: publici, muzičarima, našoj i međunarodnoj javnosti.

Popularizacija srpske džez scene samo jedan od zadataka

Kao važan zadatak postavljena je i podrška i promocija srpskih džez muzičara: pravilo je postalo da domaći renomirani sastav, sa specijalnim programom i gostom iz inostranstva, otvara festival, a petu godinu zaredom organizuje se i predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showxcase-a.

Po ustaljenom formatu, tri domaća nova projekta u izvođenju umetnika mlađe generacije izloženo je domaćoj javnosti i brojnim inostranim novinarima, koji svake godine širom sveta pronose glas o vrhunskim dometima u srpskom džezu.

Selekcija koja je 1971. sa lakoćom mogla da se osloni na već dokazane džez veličine, mnoge od njih u to doba u punoj snazi, te 2005. godine samo donekle je imala mogućnosti da se osloni na tradiciju, a mnogo više da se okrene budućnosti.

Ključ je bio u prepoznavanju nove generacije autora koji su upravo zakoračili na svetsku džez scenu, donevši novu estetiku – oni ne samo da su tumačili standarde na novi način, nego su sa sobom doneli novu vrstu džeza, prilagođenu novim vremenima. Virtuoznost se podrazumevala, ali su emocija, stav, vizija i umetnička poruka, ponovo došli u prvi plan.

Tu generaciju savremenih džez autora u našoj sredini sistematski je godinama zastupao Beogradski džez festival, koji danas može da se pohvali sa oko 300 premijerno predstavljenih sastava i njihovih koncerata, tokom 15 godina obnovljenog trajanja.

Sa njima je došla i nova publika, ona koja predstavlja budućnost džeza, zainteresovana da istražuje i doživi nešto novo. Sa posetiocima čija je većinska starosna struktura od 20 do 40 godina, možemo da se pohvalimo da smo jedan od festivala sa najmlađom publikom u Evropi.

Kao jedini džez festival iz Srbije koji je član Evropske džez mreže, kroz pažljivo vođene aktivnosti na planu međunarodne saradnje i učešće u konferencijama, sajmovima i drugim događajima iz poslovne sfere, Beogradski džez festival ponovo je postao globalno prepoznatljiv i relevantan umetnički događaj, ravnopravan deo internacionalne porodice džez festivala.

Ulaznice za sve koncerte su u prodaji preko prodajne mreže „Tiket vižna“.

 

 

Počinje praznik pisane reči: Šta će se sve naći na štandovima Sajma knjiga

Peter Handke, nobelovac koji je branio Miloševića

Rosa Montero: Živimo u vremenu mržnje i neznalica

Abramović : Balkan je u meni i u mojim radovima

Marina Abramović se vraća kući

53. BITEF: Teško se gradi, lako se urušava

Kusturica na čelu žirija za najbolji debitantski film u Veneciji

Festival glumačkih ostvarenja: Nagrada za životno delo Gorici Popović

Svečano otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Rastko Petrović - Veliki putnik sa beležnicom

Preminuo Gordan Mihić

Nišvil obeležava četvrt veka dobre svirke: Na 20 bina hiljadu umetnika

Završen 26. Festival evropskog filma Palić

Grlić: Ne znam da li me strah ili veselje tera da snimam

Počeo praznik filma na Paliću

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button