glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

rts11 protesti6666 maoca
zastave3 migranti TurkStream msp4 kobe sale22222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Održan protest "Odupri se 97.000": Nezadovoljni građani uzvikivali "Mi smo država"

izvor: agencije     foto:                                                                                  17.03.2019

protesti

Oko 20 hiljada građana okupilo se na trgu Nezavisnosti u Podgorici gde je održan peti po redu protest pod sloganom "Odupri se 97.000".

- Okupili ste se ovde, jer ste budni! Crna Gora može biti primer održivog društva, ali smo zahvaljujući višedecenijskoj vlasti daleko od toga. Večeras smo korak bliže tome, bliže slobodi - poručio je profesor Goran Ivanović, dodajući da "bez kartela na vlasti, Crna Gora bi već bila u Evropskoj uniji".

Profesor istorije, Petar Glendža poručio je da je odlučan da se odupre sistemu koji ga ograničava i ponižava.

- Ja ne želim da se bavim lukom, nego strukom. Da se dostojanstveno i profesionalno bavim svojim poslom, a da od svog zarađenog novca ne plaćam harače kroz račune za struju i njihove promašene investicije. Želim da ulažemo u našu budućnost - kazao je Glendža.

Obratio se i opoziciji, te im poručio da i oni moraju menjati način delovanja i prioritete.

Nezadovoljni građani uzvikivali su "Mi smo država", "Ostavke", Milo lopove".

Proteste su podržali i deo profesora Univerziteta Crne Gore, Studentka inicijativa, opozicione partije, Sindikat prosvete, dok će seUnija slobodnih sindikata o podršci izjasniti u toku naredne sedmice.

Zahtevi pobunjenih građana su neopozive i hitne ostavke vrha države, premijera Duška Matkovića, predsednika Mila Đukanovića, Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića, ali i menadžmenta javnog servisa RTCG.

Na prethodnom skupu koji je organizovan pre dve nedelje, organizatori su najavili da će se, ukoliko se ne ispune svi zahtevi, protesti radikalizovati, odnosno, da se okupljeni neće razilaziti sa trga sve dok se oni ne ispune. U međuvremenu, organizacioni odbor je saopštio da se od ideje nerazilaženja odustaje zbog, kako su kazali, bezbedonosnih razloga. Ovakva odluka naišla je na kritike opozicionih partija, koje su je okarakterisale kao neozbiljnu i sumnjivu.

Ranije u toku dana predstavnici Demokratske Crne Gore, Demosa i Crnogorske održali su protest s sloganom "Gotov je. Ne boj se" na Cetinju koji je organizovan u cilju osnaživanja protesta u Podgorici. Prvi put protest su održali u Zeti, simbolično, jer se upravo tamo odigrala scena iz afere "Koverta". Proteti sa istim sloganom odžavani su u Nikšiću, Danilovgradu i Budvi.

Glumac Slaviša Grubiša, ispred organizacije, zamolio je okupljene da odaju počast fabrikama i preduzećima koja su nestala u toku višedecenijske vlasti Demokratske partije socijalsta. Želkezara Nikšić, Polimka, Brodogladište, Mlekara, Ribarstvo iz Rijeke Crnojevića, Onogošt, Venkor, Ciglana iz Berana.. i mnoge druge. Dodao je i da su zahranili i zdravstvo, kulturu i dostojanstven život.

Protestna šetnja krenula je glavnog trga, nezadovoljni građani obišli su zgradu Skupštine Crne Gore, Predsedništvo Centralnu banku i Specijalno državno tužilaštvo.

Ispred zgrade tužilaštva, organizatori su izveli performans, postavljajući lutku Milivoja Katnića sa sa natoisom Luko Kaznić, ostavljajući i glavice luka, revoltirano što je Katnić prošle sedmice poručio protestantima da bi bilo bolje da sade luk ili nešto drugo, umesto što gube vreme na protestima.

Plamen otpora se zapalio, na nama je da ga održavamo i svi se aktivno uključimo u borbi protiv sistema. Na sledećem protestu 23. marta svako od nas neka dovede još nekoga od svoje porodice i prijatelja - poručio je Ilija Gajević, pozvavši okupljene da se mirno raziđu.

NEKOLICINA IZ PROTESTNE MASE VREĐALO I KAMENICAMA GAĐALO POLICAJCE

Iz Uprave policije nakon održanog protesta, saopšteno je da je tokom protestne šetnje pored institucija sistema, više okupljenih lica iz mase, vređalo policijske službenike i gađalo ih kamenicama i drugim tvrdim predmetima, kao i gađalo u pravcu objekata institucija koje su ovi policijski službenici obezbeđivali. Kako su kazali, službenici policije nisu zadobili povrede.

- Svako najavljeno javno okupljanje policija snima, shodno zakonu, te će policijski službenici, osim analize snimaka, preduzeti i druge mere i radnje u cilju identifikovanja lica koja su izvršila navedene radnje na štetu policijskih službenika i institucija sistema.

 

 

Destabilizacija Đukanovića ili države?

Afere nedovoljne za ostavku Đukanovića

Knežević tvrdi da je Đukanoviću platio boravak u UAE

Opozicija hoće da obara Đukanovića preko Ustavnog suda

Zašto se Strazburu najviše žale Crnogorci?

Razvod crnogorske vlasti i beogradskih medija

Knežević preti Đukanoviću tajnim snimcima/Lično sam davao pare Milu Đukanoviću

U CG „dvojezično” o stogodišnjici Božićne pobune/ustanka

Dogovor do Nove godine?

Đukanović: Ne razumem zašto Srbija kvari odnose sa susedima

Ustavni sud CG odbio žalbe Kneževića i Medojevića

Viši sud: Medojeviću dodatna dva meseca zatvora

Uhapšen Nebojša Medojević/Mandić: Crna Gora na ivici građanskog rata

Falsifikati u udžbenicima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button