glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

protest4444 bl9 mediji_s
eu3 taci5 penzioneri1 suzana radnici seki

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U CG „dvojezično” o stogodišnjici Božićne pobune/ustanka

izvor: agencije     foto:                                                                                  06.01.2019

cg-eu

Crnogorski predsednik Milo Đukanović poručio je danas, povodom stogodišnjice „Božićnog ustanka” iz januara 1919. godine, da je to bio „veliki događaj” i „oružani otpor nasilju i nepravdi”, dok je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u Božićnoj poslanici naveo da je u pitanju bila „velika bratska nesreća” koju jedni Crnogorci zovu „Božićnom pobunom”, a drugi „Božićnim ustankom”, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno u saopštenju upućenom medijima iz Đukanovićevog kabineta, crnogorski predsednik je odao priznanje Ministarstvu odbrane i Vladi Crne Gore na organizaciji Svečane akademije povodom stogodišnjice Božićnog ustanka i „adekvatan državni odnos prema tom velikom događaju”.

Božićni ustanak ima posebno mesto i značenje u slavnoj crnogorskoj istoriji. Ubrzo nakon završetka Prvog svetskog rata grupa građana u Crnoj Gori proglasila je sebe Velikom narodnom skupštinom i pod patronatom Vlade Srbije rešila da ukine sopstvenu državu i dinastiju. Šest nedelja kasnije, u januaru 1919. hiljade Crnogoraca odlučili su da se oružanim putem odupru tom nasilju i nepravdi”, naveo je Đukanović.

On je ocenio da je „geslo ustanika „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore” na pravi način odražavalo karakter i ciljeve njihove borbe”.

Nažalost, Božićni ustanak je imao i obeležje prvog velikog unutarcrnogorskog sukoba. Deo Crne Gore je stao uz novu vlast, i okrenuo se protiv svoje države i naroda. Mnogi od njih su ubrzo i sami videli da su bili obmanuti i zavedeni. Ali, bez obzira na različite motive koji su ih odveli na tu stranu, istorija im naravno nije dala za pravo. Ni oni kojima takvi služe ne cene ljude koji se okrenu protiv svojih najbližih i svoje države. Božićni ustanak je silom ugušen, ali ideja otpora kojom su ustanici vođeni nikad nije poražena”, kazao je Đukanović.

RTCG prenosi da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u Božićnoj poslanici takođe govorio o Božićnom ustanku iz 1919. godine.

Ovaj Božić 2019. godine, mi u Crnoj Gori dočekujemo sa međusobno različitim sećanjem na događaje koji su se, baš u ove dane, odigrali prije 100 godina - na Cetinju i u njegovoj okolini. U to vrijeme s jedne strane: „za tri dana, tri sveta Božića, takve bitke i krvoprolića na Mojkovcu nije bilo od kad ljudi pamte”, a s druge strane u jednom nesrećnom sticaju ratnih i poratnih okolnosti, posle svih muka i stradanja, od Skadra, preko Bregalnice, do Mojkovca - dočekali smo i taj strašni momenat, da udari brat na brata, i da se sukobe oni koji su do juče, i koji su vekovima, bili u istom stroju - za pravo, čast i obraz otadžbine”, kazao je Amfilohije.

Navodi se da je on rekao da su „pristalice odluka Skupštine u Podgorici 1918. bili crnogorski rodoljubi, a da su se na drugoj strani našli isto tako hrabri rodoljubi odani zakletvom svom kralju”.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je kazao da događaje o kojima je danas reč jedni Crnogorci zovu „Božićnom pobunom”, a drugi „Božićnim ustankom”, a u pitanju je bila, kako je ocenio, „velika bratska nesreća, nastavljena revolucionarnim bratoubilaštvom u Drugom svetskom ratu”.

RTCG prenosi i Božićnu poslanicu mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihaila koji je poručio da je „Crnogorsko-primorskoj mitropoliji srpske Pravoslavne Crkve sve dozvoljeno, CPC sve oduzeto”, kao i da „Crnogorci nisu Srbi, već Crnogorci koji obnavljaju svoju državu”.

 

Dogovor do Nove godine?

Đukanović: Ne razumem zašto Srbija kvari odnose sa susedima

Ustavni sud CG odbio žalbe Kneževića i Medojevića

Viši sud: Medojeviću dodatna dva meseca zatvora

Uhapšen Nebojša Medojević/Mandić: Crna Gora na ivici građanskog rata

Falsifikati u udžbenicima

Srbi u Crnoj Gori: Manjina, dijaspora ili autohtoni narod?

Prolazne trzavice ili zahlađenje odnosa Beograda i Podgorice?

Crnogorske ustanove zatvorene za Srbe

Vlada Crne Gore: Ocene Irineja zlonamerne/Đukanović: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao

Crna Gora i Albanija: Bez bodljikave žice za migrante/Austrija traži razjašnjenje njemačke odluke o migrantima

Crnogorska humanost na ispitu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button