glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av000 hrw desnica
pasos-22 brisel bl9 mladi krajinovic11 novak33333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Knežević preti Đukanoviću tajnim snimcima/Lično sam davao pare Milu Đukanoviću

izvor: agencije     foto:                                                                                  19.01.2019

knezevic-milo

Knežević preti Đukanoviću tajnim snimcima

Podgorica– Vlasniku „Atlas grupe” Dušku Kneževiću odlukom Višeg suda u Podgorici određen je pritvor u trajanju 30 dana, a pošto se trenutno nalazi u inostranstvu i nije dostupan Specijalnom državnom tužiocu, za njim je raspisana nacionalna poternica.

Tužilaštvo je uputilo zahtev i za saslušanje doskorašnjeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića posle pojavljivanja snimka na kome on, kako ga sumnjiče u javnosti, za kampanju DPS-a od Kneževića uzima koverat sa 100.000 evra.

Mediji prenose da se Duško Knežević trenutno nalazi u Londonu, odakle svakodnevno crnogorskoj javnosti preko društvenih mreža ukazuje na ono što opisuje kao bahatost režima, čiji je, uzgred budi rečeno, Knežević bio apologeta i, kako se veruje, a za šta i sam sada tvrdi da je tačno, višedecenijski finansijer.

Knežević i četvoro njegovih saradnika terete se da su sa računa Invest banke Montenegro IBM na račune povezanih kompanija u okviru „Atlas grupe” preneli 17 miliona evra. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči Kneževića da je formirao kriminalnu grupu koja je godinama nezakonito sticala milionsku korist. Pritvor Kneževiću određen je po zahtevu.

Hapšenje biznismena, koji je ušao u otvoreni sukob sa vlastima i DPS-om, tražila je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, po čijem su nalogu ranije uhapšena tri njegova bliska saradnika. Knežević kontroliše Atlas i Invest banku, kao i nekoliko preduzeća koja pripadaju „Atlas grupi”.

Otkako su 4. januara organi Centralne banke Crne Gore obustavili rad Atlas banke, Duško Knežević preko društvenih mreža i klasičnih medija nagoveštava „obračun” sa režimom i njegovim čelnikom Milom Đukanovićem. Portal „Borbe”h donosi informaciju da Knežević navodno poseduje preko 2.000 sati video-materijala sa raznih zvaničnih, ali i neformalnih sastanaka s čelnicima Crne Gore, gde su se donosile krupne državne odluke. U materijalu su i snimci raznih privatnih žurki i još mnogo interesantnih detalja, što će javnost uskoro ekskluzivno i videti. Takođe, priča se da Knežević poseduje ogroman broj snimljenih razgovora. „Specijalan tim radi na sređivanju tog materijala, u pitanju je obiman posao, i tek se očekuje politički zemljotres u Crnoj Gori”, piše portal „Borba”.

Predstavnici vlasti ne žele da govore o Kneževićevim navodima. Premijer Duško Marković saopštio je da slučaj Atlas banke nije u nadležnosti vlade, dodajući da na tu temu treba da se oglase tužilaštvo i drugi državni organi. Istakao je, međutim, da nema zaštićenih i da zakoni važe za sve. Marković je saopštio i da će učiniti sve da problemi u bankama ne ugroze javne finansije.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović se trenutno nalazi u Dubaiju, što kritičari vlasti shvataju kao posledicu njegovog straha da će tajni dogovori oko „Atlas kapital centra” i drugih velikih poslova Kneževića sa Arapima ugledati svetlo dana. Kako mnogi veruju, u svim tim poslovima porodica Đukanović i njihova Prva banka su imali lavovski deo kolača, za šta Knežević najavljuje da će izneti dokaze.

Brisel traži efikasnu i brzu istragu o aferi „Atlas”

Podgorica – Evropska komisija (EK) pozvala je crnogorske vlasti da brzo i efikasno istraže navode vlasnika „Atlas grupe” Duška Kneževića o donacijama Demokratskoj partiji socijalista (DPS) uoči izbora. Kako je rekao Alceo Smerili iz Kancelarije za odnose sa javnošću Evropske komisije, EU prati razvoj događaja u slučaju „Atlas”, prenose podgoričke „Vijesti” i Tanjug. „Očekujemo da crnogorske vlasti deluju brzo i efikasno, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i osnovnim načelima vladavine prava EU. Svako eventualno kršenje zakona trebalo bi detaljno da istraže i nadležni nacionalni organi, uključujući Specijalno državno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije”, rekao je Smerili.

Lider DPS-a potpisao koncesiju za male HE svom sinu

Blažo Đukanović, sin predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, uzeo je milion i po evra kredita od Hipotekarne banke, namenjenih njegovoj firmi „BB hidro” za gradnju malih hidroelektrana u Kolašinu, a odluku o dodeli koncesije za elektranu „Bistrica” Blažu je 2016. potpisao njegov otac Milo Đukanović, tadašnji premijer, pišu„Vijesti”. Kao garanciju da će vratiti kredit, mlađi Đukanović, prema saznanjima ovog podgoričkog lista, založio je svoja dva poslovna prostora od 412 i 47 kvadrata u zgradi„Vektra”, koje je na poklon dobio od strica Aca Đukanovića. Sin lidera DPS-a dužan je da kredit vrati do 1. septembra 2029.

Knežević: Lično sam davao pare Milu Đukanoviću

Podgorica– „Da biste funkcionisali u Crnoj Gori u tom ambijentu, vi ste morali da sponzorišete DPS i Mila Đukanovića. To nije tajna, to svi znaju, možete pitati sve biznismene. Pre svakih izbora Milo okupi biznismene i odredi im tarife, svako mora da participira u izbornoj kampanji i da doprinos”, rekao je vlasnik „Atlas grupe” Duško Knežević.

On je u direktnom uključenju preko skajpa u program podgoričke televizije „Vijesti” izneo niz optužbi na račun crnogorske vlasti, ponajviše Đukanovića i njegovog „megalomanskog bogaćenja”, za šta tvrdi da je primer, kako je naveo, tajno sagrađena Đukanovićeva vila od 2.000 kvadrata koja se nalazi pored vile „Gorica” u Podgorici.

Knežević je obelodanio da je Đukanović tražio da se on vodi kao vlasnik te vile, ali da je to odbio, te da je od tada počeo sukob između njih dvojice.

Gospodin Đukanović mi je ponudio da se ta kuća vodi na mene kad je trebalo da se gradi, međutim, ja sam to odbio i kuća se vodi na Vlada Ivanovića, njegovog druga. Žao mi je što Vlada uvlačim u sve ovo, ali to je jedna realnost i mislim da bi državni organi trebalo odmah da pokrenu istragu i da vide kako je ta kuća finansirana i ko stoji iza te kuće. Kuću je radio arhitekta Zoran Petrović sa svojim sinom, koji mi je isto to potvrdio – kuća je vlasništvo Mila Đukanovića”, rekao je Knežević.

Upitan kako je došlo do neslaganja sa Đukanovićem, Knežević je kazao da mu je bio odan prijatelj, ali da je prvi sukob nastao oko kuće na Gorici.

Ja sam mu rekao da nije normalno da on ima kuću tolike površine i vrednosti odmah pored vile „Gorica” i da, kada se promeni vlast, nije dobro da on stanuje tu. Kad sam odbio, tu su nastala prva mimoilaženja, onda sam odbio neke druge transakcije gde je trebalo da ih ja vodim i finansiram”, kazao je on.

Na pitanje da li mu je Đukanović ikada lično tražio da pomaže partiju, Knežević je odgovorio: „Imali smo dosta ličnih transakcija koje su bile podvedene pod partijske. Ne znam gde je novac završavao i dosta toga novca sam davao njemu direktno. Radi se o mnogo novca, ali zbog međunarodne istrage moram nešto da sačuvam.”

Kneževića je prozvao i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da je želeo da optuži njegove službenike za učešće u navodnom državnom udaru, kao i da je trebalo za to da optuži Demokratski front (DF).

Proces protiv DF-a je montiran i mog vozača su povezali s njim jer je u isto vreme menjao novac kada i jedan vozač iz DF-a”, naveo je on. Knežević je naveo da ima 2.000 sati snimaka i video-nadzora koji se obrađuju u inostranstvu i da je „to procurilo od tehničara koji je iz Crne Gore iznosio hard-diskove na obradu”.

Možemo očekivati neke snimke koji su vezani za Centralnu banku Crne Gore (CNCG) i njenog viceguvernera Borka Miloševića i njegovih saradnika i na korupciju u CBCG i na pritisak koji sam od njih imao”, poručio je Knežević. „Ceo problem je nastao oko krađe ’E-komerca’. Mi smo se prijavili za projekat ’E-komerc’ i razvijali smo ga. Mislim da je bila kulminacija kada smo dobili licencu od ’Čajna unionpeja’ jer, kao što znate, u Crnoj Gori se sve krade i sve projekte koje sam ja počeo familija Đukanović je kopirala i radila isto, kao recimo projekti univerziteta, fonda, televizije...”, kazao je Knežević.

On je rekao da je državljanin Velike Britanije i da u Londonu ima „punu sigurnost”.

Uskoro međunarodna poternica

Provladin dnevnik „Pobjeda” piše da je u toku postupak za raspisivanje crvene međunarodne poternice za predsednikom „Atlas grupe” Duškom Kneževićem, koji je crnogorskom pravosuđu nedostupan. Za Kneževićem je raspisana nacionalna poternica, a Viši sud mu je odredio pritvor od 30 dana.

 

 

U CG „dvojezično” o stogodišnjici Božićne pobune/ustanka

Dogovor do Nove godine?

Đukanović: Ne razumem zašto Srbija kvari odnose sa susedima

Ustavni sud CG odbio žalbe Kneževića i Medojevića

Viši sud: Medojeviću dodatna dva meseca zatvora

Uhapšen Nebojša Medojević/Mandić: Crna Gora na ivici građanskog rata

Falsifikati u udžbenicima

Srbi u Crnoj Gori: Manjina, dijaspora ili autohtoni narod?

Prolazne trzavice ili zahlađenje odnosa Beograda i Podgorice?

Crnogorske ustanove zatvorene za Srbe

Vlada Crne Gore: Ocene Irineja zlonamerne/Đukanović: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao

Crna Gora i Albanija: Bez bodljikave žice za migrante/Austrija traži razjašnjenje njemačke odluke o migrantima

Crnogorska humanost na ispitu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button