glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 protesti888 eu888
vlada1 nato parlament dimitrije milojevic_6 srbija-klupa

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ustavni sud CG odbio žalbe Kneževića i Medojevića

izvor: agencije     foto:                                                                                  11.12.2018

knezevic-medojevic

Tročlano vijeće Ustavnog suda Crne Gore nije u utorak bilo saglasno o uvođenju privremene mjere na osnovu koje bi bilo obustavljeno izvršenje kazne zatvora za poslanike crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića i Nebojšu Medojevića, tako da će se tome Sud izjasniti sjutra na plenarnoj sjednici.

Medojević je već u protvoru dok Knežević neprekidnim boravkom u parlamentu 12 dana izbjegava hapšenje.

Po zakonu, ako tročlano vijeće nije saglasno, odluku donosi Sud na plenarnoj sjednici.

Sudije izvjestioci Ustavnog suda Mevlida Muratović i Milorad Gogić predložili su Vijeću suda obustavu izvršenja kazne zatvora koju je Viši sud odredio poslanicima Demokratskog fronta Medojeviću i Kneževiću zbog odbijanja da svjedoče, nakon što su njihovi advokati podneli žalbu.

Ako Ustavni sud na plenarnoj sednici prihvati žalbu advokata, Medojević i Knežević će konačnu odluku o ustavnoj žalbi čekati na slobodi.

Ustavni sud nema jasan rok u kojem se mora izjasniti o ustavnoj žalbi na odluku da Medojević i Knežević budu zatvoreni.

Medojević je juče prebačen u bolnicu, iz zatvora gde je od 30. novembra, jer je na osnovu odluke Višeg suda kažnjen s ukupno četiri mjeseca zatvora zbog odbijanja da svjedoči u dva slučaja. Njegovi advokati tvrde da je on dao iskaz, ali da se to što je rekao nije svidjelo Specijalnom tužilaštvu koje je tražilo da se on uhapsi.

Viši sud je 3. decembra naložio da Medojević provede još dva mjeseca u zatvoru, jer je odbio da svjedoči u predmetu povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu kod Cavtata 1991. i 1992.

Tu kaznu, po zakonu Medojević, može izdržati tek pošto mu istekne prethodna, zbog koje je od 30. novembra u zatvoru, pošto je odbio da kaže ko je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost koji mu je rekao da je tužilac Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoiše uzeo 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju "Carine".

I u tom slučaju zatvor traje dok Medojević ne pristane da svjedoči, ili dok njegovo svjedočenje ne postane nepotrebno, ili dok se krivični postupak ne završi, a najduže dva mjeseca, računajući od dana i časa hapšenja.

Sud je zatvor odredio i njegovom kolegi Kneževiću koji je od 29. novembra neprekidno u zgradi Skupštine Crne Gore.

On je nekoliko puta ponovio da se neće dobrovoljno predati. Kneževiću prijeti zatvor zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 eura ukine presudu zbog napada na policajaca 2015.

 

 

Viši sud: Medojeviću dodatna dva meseca zatvora

Uhapšen Nebojša Medojević/Mandić: Crna Gora na ivici građanskog rata

Falsifikati u udžbenicima

Srbi u Crnoj Gori: Manjina, dijaspora ili autohtoni narod?

Prolazne trzavice ili zahlađenje odnosa Beograda i Podgorice?

Crnogorske ustanove zatvorene za Srbe

Vlada Crne Gore: Ocene Irineja zlonamerne/Đukanović: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao

Crna Gora i Albanija: Bez bodljikave žice za migrante/Austrija traži razjašnjenje njemačke odluke o migrantima

Crnogorska humanost na ispitu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button