glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sd-korupcija i mediji protesti6666 maoca
zastave3 migranti TurkStream msp4 kobe kecmanovic_3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Stefanović: Policija oslobodila RTS, jedna osoba privedena/Bujošević: Nasilnim upadom u RTS protesti izgubili legitimitet/Gradjani se razišli, policija ostala ispred RTS-a    

izvor: agencije  foto:                                                                            17.03.2019.

rts11 

Stefanović: Policija oslobodila RTS, jedna osoba privedena

Ministar policije Nebojiša Stefanović izjavio je večeras da je policija oslobodila Radio televiziju Srbije i da je priveden jedan od demonstranta koji je fizički napao pripadnika žandarmerije.

"Privedeno je jedno lice koje je napalo policajca i šutiralo ga", kazao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za medije.

On je kazao da će narednih dana nadležni državni organi dobiti sve o ljudima koji su činili prekršaje i krivična dela i da će nadležni organi postupati po tim prijavama, jer je, kako je istakao Srbija ozbiljna država i nikome nije dozvoljeno da na nasilan i bahat način ostvaruje bilo koji svoj cilj.

"Policija neće dozvoliti nikome u Srbiji da nasiljem bilo šta rešava niti da ugrožava druge ljude, niti njihovu imovinu, niti da preti ni novinarima, ni drugim gradjanima", rekao je Stefanović.

On je kazao da je policija "ozbiljno i mirno" reagovala, a da su učesnici protesta predvodjeni liderima opozicije napali novinare i demolirali zgradu.

"Niko drugi nije vršio nasilje, samo oni", rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao i da hoće da čestita liderima Saveza za Srbiju, Draganu Djilasu i Bošku Obradoviću, na tome što su ih "podržali Tačijevi i Haradinajevi mediji".

"Znam da ih mali broj gradjana podržava, da su frustirani, ali to ne znači da treba da ruše nešto", rekao je on.

Stefanović je poručio gradjanima koji se i dalje nalaze ispred RTS da mogu tamo da ostanu koliko god hoće, samo bez nasilja.

On je najoštrije osudio ljude koji napadaju policiju i upozorio ih da prekinu sa tim navodeći da "strpljenje policije nije bezgranično".

Ministar policije je u ranijem obraćanju rekao da se na skupu Saveza za Srbiju večeras okupilo 1.400 osoba i da je protest u tendenciji opadanja, "što je izazvalo veliku nervozu kod lidera Saveza za Srbiju" i da se skup potom prelio u nasilje.


Stefanović je kazao da su dozvolili okupljanje i da su jedino molili da se ne desi nasilje, ali da se nasilje ipak desilo, da je demoliran ulaz u zgradu RTS i da je jedan broj ljudi pretio novinarima.

"Ovo je preuzelo oblik koji nikada nije smelo, ovakva vrsta okupljanja koja prerastu u nasilje je bila jedina stvar za koju smo molili da ne sme da se dogodi. Ovo je nešto što u našoj zemlji ne sme da se dogadja država će morati da odgovori", kazao je Stefanović.

On je rekao da je jednom od lidera RTS-a Draganu Djilasu "odgovarao RTS kada je na njemu zaradjivao novac", a da večeras ne valja ni Djilasu, ni lideru Narodne stranke Vuku Jeremiću, ni lideru Dveri Bošku Obrdoviću, ni bilo kom drugom lideru Saveza za Srbiju.

Bujošević: Nasilnim upadom u RTS protesti izgubili legitimitet

Direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević izjavio je večeras da su nasilnim upadom demonstranata i dela opozicije u zgradu javnog servisa, protesti "izgubili legitimitet".
"Zakon o javnim medijskim servisima kaže da je RTS institucionalno samostalana i nezavisna, a deo lidera opozcije koji je upao u RTS hteo je suprotno zakonu da odredjuje programsku šemu i programske sadržaje", rekao je Bujošević u obraćanju u trećem Dnevniku RTS-a.

On je kazao da zaposleni nisu večeras mogli normalno da rade i da je jedan od demonstranata došao sa motornom testerom.

"Izvinjavam se svim ljudima koji su se nalazili u zgradi što im mi i država nismo omogućili da normalno rade svoj posao", rekao je Bujošević.

On je kazao i da zaposleni RTS neće upadati u stranačke prostorije opozicije, jer znaju da je to nasilje.

"Nadam se da je ovo poslednji upad i da će državni organi reagovati ubuduće", rekao je Bujošević i kazao da očekuje osude domaćih i medjunarodnih novinarskih udruženja.

RTS je u trećem Dnevniku preneo da su demonstranti provalili u zgradu javnog servisa i tom prilikom gurali zaposlene.


Kako je naveo RTS, lider Saveza za Srbiju Boško Obradović je potom razgovarao s policijom i dobio uveravanja da neće biti primenjena sila.

Uz napomenu voditelja na početku emisije da zbog upada demonstranata u zgradu, "tek sad smo u mogućnosti da emitujemo Dnevnik", RTS je prikazao snimke koškanja u hodnicima.

Obradović je rekao da je sve bilo učinjeno bez nasilja.

Gradjani se razišli, policija ostala ispred RTS-a

Gradjani koji su se nalazili ispred zgrade Radio televizije Srbije razišli su se večeras, ali su najavili da će u podne doći pred zgradu Predsedništva, kada se očekuje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića.

Ispred zgrade RTS-a ostali su pripadnici policije u kordonu, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, nakon što su prethodno izbacili učesnike protesta.

Deo učesnika protesta "Jedan od pet miliona" predvodjeni Obradovićem ušao je oko 19 časova u RTS, dok se veći broj gradjana nalazio izvan zgrade.

Kako je Obradović kazao pustilo ih je obezbedjenje koje je "stalo uz narod", a njihov osnovni zahtev bio je da jedan od organizatora protesta dobije mogućnost da gostuje u Dnevniku RTS.

Oko 21.30 po naredbi ministra policije Nebojiše Stefanovića žandarmerija je upala u zgradu i počela da izbacuje demonstrante.

Pojedini pripadnici žandarmerije vukli su gradjane za ruke i noge, kako bi ih izneli iz zgrade.

Medju poslednjima su ostali Obradović i Dragan Djilas, kao i predstavnici medija.

Nakon što su izbačeni iz zgrade, gradjani su još oko dva sata ostali ispred RTS-a, posle čega su počeli da se razilaze.

Upad u zgradu RTS osudila je premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i pojedini ministri i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koji su ocenili da opozicija želi da destabilizuje zemlju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojiša Stefanović rekao je da je policija "oslobodila" RTS i da je priveden jedan od demonstranta koji je fizički napao pripadnika žandarmerije.

On je kazao da će narednih dana nadležni državni organi dobiti sve o ljudima koji su činili prekršaje i krivična dela i da će nadležni organi postupati po tim prijavama, jer je, kako je istakao Srbija ozbiljna država i nikome nije dozvoljeno da na nasilan i bahat način ostvaruje bilo koji svoj cilj.

"Policija neće dozvoliti nikome u Srbiji da nasiljem bilo šta rešava niti da ugrožava druge ljude, niti njihovu imovinu, niti da preti ni novinarima, ni drugim gradjanima", rekao je Stefanović.

Direktor RTS Dragan Bujošević izjavio je da su nasilnim upadom demonstranata i dela opozicije u zgradu javnog servisa, protesti "izgubili legitimitet".

On se izvinio zaposlenima što im rukovodstvo i država nisu omogućili da normalno rade svoj posao.

 

 

Radikalizacija zahteva srpske opozicije

State Department: Problemi korupcije i slobode medija na Balkanu

Inicijatori NATO agresije na SRJ treba da odgovaraju

Srbija i Evroazijska unija usaglasile sporazum o slobodnoj trgovini

Priština protiv dijaloga, Srbija za mir i stabilnost/Mogerini će zakazati nastavak dijaloga čim Priština ukine takse/Haradinaj : Dijalog prekinut pre taksi

Radnici Folksvagena protiv novog pogona u jugoistočnoj Evropi

Koliko ima nacionalizma u protestima?

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Protest Jedan od pet miliona u Beogradu: 'Blokada' RTS, poziv novinarima te kuće da se pridruže bojkotu

Uzajamne pretnje Srbije i Kosova

Mišković osuđen na dve i po godine zatvora

Platforma završni udarac dijalogu

Strazbur odbio penzionere: Domaće pravosuđe jedina adresa za žalbe

Vučić: Srbiji nema ulaska u EU bez sporazuma sa kosovskim Albancima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button