glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sd-korupcija i mediji migranti migranti000
zastave3 vw TurkStream vucela-bata sale777 kecmanovic_3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Špijunska afera Zagreba ili političko podmetanje iz Sarajeva

izvor: agencije  foto:                                                                                              16.03.2019.

maoca 

Banjaluka– Sarajevski mediji izneli su sredinom nedelje saznanja po kojima je hrvatska obaveštajna služba navodno pokušavala da regrutuje bosanske selefije kako bi švercovali oružje, kao i da ta zamisao špijuna – detaljno opisana u tekstu sarajevskog magazina „Žurnal” – ima političku pozadinu.

Špijunska akcija trebalo je da se odvija tako da zavrbovane selefije preuzmu paket s oružjem i eksplozivom u Doboju (Republika Srpska) i da ga prenesu u Federaciju BiH, u mesdžid (bogomolju) u Zeničko-dobojskom kantonu. Po ispostavi paketa, selefija, čiji su inicijali objavljeni, o tome bi izvestio Zagreb, iz kojeg bi se onda telefoniralo u Sarajevo, odakle bi bio izdat nalog policijskim službama da se uđe u taj mesdžid i tamo zatekne pošiljka s naoružanjem.

A sve to, piše „Žurnal” pozivajući se na dokumenta bezbednosnih agencija BiH, kako bi se potkrepile ranije iznete tvrdnje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je BiH „leglo terorizma” u kojem ima hiljade terorista.

Razmena političke vatre nije izostala ni ovog puta, kao što je o navodima hrvatske predsednice o terorističkim opasnostima i pre bilo pingpong polemike između Sarajeva i Zagreba. Iza saznanja „Žurnala” stao je i Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.

Da li je na pomolu ozbiljna obaveštajna afera ili su, kako se nagađa po kuloarima, i ova saznanja slična onima o navodnom naoružavanju paravojnih formacija u Republici Srpskoj, tobož uz podršku iz Moskve, takođe iznošenim po saznanjima „Žurnala”, a koje su svetsku slavu dobijale tek po potvrdi Mektića?

Žurnal” ovog puta imenuje i zvaničnike iz BiH i hrvatske diplomate na radu u BiH koji su navodnom akcijom koordinirali, a pominje i ime jednog novinara koji je u celom poslu, kako se tvrdi, „bio veza sa institucijama Republike Srpske”.

Čim se vest pojavila, munjevito je formiran predmet u Tužilaštvu BiH, odakle je najavljeno da će o tome biti saslušan i Mektić. To se i desilo, a Metkić i nakon saslušanja u Tužilaštvu tvrdi da ostaje pri svemu što je rekao. Za TV N1 je rekao da već duže od godinu dana raspolaže obaveštajnim informacijama o tome da hrvatske službe pokušavaju vrbovati državljane BiH koji imaju veze sa selefijskim pokretom. Kako prenose mediji, magazin „Žurnal” je prvi javio da su obaveštajci i diplomate Hrvatske najmanje dva puta pokušali vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenjuje da je reč o „vrlo kreativnoj manipulaciji”. Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ne zna ništa o tome, ali kaže da treba temeljno proveriti navode, jer je to, ako je istina, „onda ozbiljna i teška stvar”. Bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) Hrvatske kao „neistinite i zlonamerne”h odbacuje navode „kojima se ujedno i Hrvatska optužuje za podršku terorizmu”. Od Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH zatražili su službeno izjašnjenje o ovim „neistinitim navodima”, o kojima će obavestiti i međunarodne partnere.

Njihove kolege iz OBA BiH u Sarajevu nešto su neodređenije po tom pitanju. Kažu da je jasno da „po BiH vršljaju razne službe” i dodaju: „Tu ima i nekih kriminalnih radnji, ali nije dobro određene ljude etiketirati bez dobro proverenih podataka. Nikakve paušalne ocene nisu dobre ni za koga, ali ako Tužilaštvo otvori istragu, oni koji su radili nečasne poslove treba da odgovaraju”, rekli su iz OBA BiH za „Glas Srpske”. Mektić je na pitanje novinara rekao da su obaveštajci iz BiH sprečili prodiranje hrvatskih obaveštajaca.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović pokrenuće u Predsedništvu tu temu. Ako se potvrde navodi iz medija, „onda je to vrlo teška stvar i zahtevaće reakciju BiH”.

Susedi BiH, Republika Hrvatska, ako hoće da imaju dobre odnose, moraju se odnositi prema BiH sa poštovanjem, uvažavanjem, jednako onako kako se i BiH odnosi prema Hrvatskoj”, rekao je Džaferović.

U Izetbegovićevoj SDA su „zaprepašteni” informacijama koje je Mektić izneo „o podmetanju dokaza, koje je organizovao konzul Republike Hrvatske (u Tuzli) Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH”h. Dragan Čović lider HDZ-a BiH, nazvao je medijske izveštaje „manipulacijom” koja ide „izvan svega što sam očekivao od tih ljudi”.

Novinar i voditelj iz RS koji se pominje u tekstu Mato Đaković negira tvrdnje i najavljuje da će tužiti i „Žurnal” i Mektića: „Samo bolesni um može stvoriti takvu konstrukciju. Ja nemam nikakve veze s hrvatskom tajnom službom, niti imam bilo kakve veze sa selefijama i oružjem.”

Analitičari koje su kontaktirali mediji ocenjuju da su hrvatske službe veoma prisutne u BiH i da bi ovog puta pozadina mogla biti i to da se stvori slika da bi teroristi iz BiH mogli ugroziti Hrvatsku, što pogoduje politici Zagreba prema migrantima i eventualnom slanju vojske na granicu. Drugi, opet, kažu da zabavljanje javnosti ovim temama pogoduje Sarajevu i odvraća pažnju sa sređivanja stanja u FBiH, gde je potrebno rešiti položaj Hrvata, o čemu se priča ovih dana.

 

 

Sprema li se migrantima žica na granici BiH?

Ko su 'autentični' Srbi, 'legitimni' Hrvati i 'pravi' Bošnjaci?

BH blok u opoziciji, neće u koaliciju sa SDA, HDZ i SNSD

Federacija BiH pred masovnim buntom zbog budžetske blokade

Prelazi li se s riječi na djela nakon Brisela?

BiH obećava brze odgovore Evropskoj komisiji

Nova tužiteljka BiH, problemi stari

Političkim ucjenama do formiranja vlasti

CIK presekao čvor o popisu, formiranje vlasti još na čekanju

Dobijeno zeleno svjetlo za MAP, odluka na vlastima BiH

Potvrdjena oslobadjajuća presuda Oriću za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici

BiH izborna matematika bez logike

Strah i prijetnje nacionalnih stranaka u BiH zbog gubitka vlasti

Migranti u prihvatnim centrima u BiH/Migranti zadovoljni prihvatnim centrom u Bihaću

Čović: Nema formiranja vlasti u BiH bez promene izbornog zakona

Mogu li hrvatske partije da sabotiraju formiranje vlasti u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button