glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sastanak1 Evropski parlament samit55
radnici88 dan rs protest444 kovacevic teo99 zvezda222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Đukanović: Ne razumem zašto Srbija kvari odnose sa susedima

izvor: agencije     foto:                                                                                  22.12.2018

milo1

PODGORICA– Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da ne podržava da se srpskim intelektualcima zabrani ulazak u Crnu Goru, kao i da su se određeni krugovi, uključujući i nosioce državne vlasti u Srbiji, veoma trudili tokom poslednjih godinu dana da zaoštre odnose sa Crnom Gorom.

Ja ne mislim da se na taj način brani integritet, državni, nacionalni, kulturni, bilo koje države, uključujući i Crnu Goru. Na taj način možete samo dati veći značaj nekim marginalcima nego što bi ga ikada dobili. Šta bi u političkom, javnom, životu Srbije i Crne Gore značio izvesni Raković, ili Mirović da se nije dogodilo da procuri informacija da im je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Podsetiću vas i da je Vlada saopštila da takva odluka nikada nije donesena”h, rekao je on u intervju za RTCG, prenosi Beta.

Đukanović je rekao da se za afirmaciju crnogorskog identiteta moraju boriti svakodnevnim vrednim radom institucija, nacionalnih, kulturnih, naučnih, obrazovnih, a ne afirmacijom nekih ljudi, koji, šta god pričali, mnogo više govore o sebi nego o Crnoj Gori.

Videli smo da je najveća briga jednog koji je najpoznatiji među njima (Matija Bećković) da li će Crna Gora prihvatiti njegove posmrtne ostatke nakon smrti. Da li to treba da bude tema kojoj ćemo se na ozbiljan način baviti u Crnoj Gori”, rekao je on.

Pojedini mediji objavili su da je Vlada donela odluku o spisku nepodobnih i da je ulazak u Crnu Goru zabranjen akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i profesoru Pravnog fakulteta u Prištini Dejanu Miroviću, koji su trebali da učestvuju na proslavi Podgoričke skupštine.

Vlada je naknadno saopštila da nema spiskova nepodobnih već da će u svakom konkretnom slučaju doneti procenu da li neko može ući u zemlju.

Reagujući na zabranu ulaska u Crnu Goru iz koje vodi poreklo, Matija Bećković je za N1 rekao da „ne zna da li zabrana važi za njega živog ili mrtvog, pošto mrtav planira da živi u Crnoj Gori”.

Đukanović je kazao da su se određeni krugovi, uključujući i nosioce državne vlasti, ali prevashodno medijski, nacionalistički krugovi i SPC, veoma trudili tokom poslednjih godinu dana da zaoštre odnose sa Crnom Gori i to na način da pokušavaju da ospore pravo Crnoj Gori da donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

To ne daje za čast tim državnim zvaničnicima i daje za pravo mišljenju da to nije samo manje odgovoran deo javnosti Srbije” rekao je crnogorski predsednik.

On je rekao da Crna Gora ne donosi prosrpske ili antisrpske odluke već odluke u svom interesu, koje su nekada u saglasnosti sa interesima Srbije a nekada ne.

Đukanović je ocenio i da je poslednjih godinu dana vidan zaokret politike Srbije u odnosu na susede i da zaoštrava odnose sa Hrvatskom, Makedonijom i BiH.

Ne mogu da razumem čemu to kvarenje odnosa sa susedima i zašto nisu nastavili putem uspostavljanja kvalitetnih odnosa jer je to bio jedini način da se Srbija oslobodi svoje prošlosti”, rekao je on.

Đukanović je rekao i da registruje podudarnost interesa onoga što rade određeni krugovi sa javne scene Srbije sa ruskim interesima.

 

 

Ustavni sud CG odbio žalbe Kneževića i Medojevića

Viši sud: Medojeviću dodatna dva meseca zatvora

Uhapšen Nebojša Medojević/Mandić: Crna Gora na ivici građanskog rata

Falsifikati u udžbenicima

Srbi u Crnoj Gori: Manjina, dijaspora ili autohtoni narod?

Prolazne trzavice ili zahlađenje odnosa Beograda i Podgorice?

Crnogorske ustanove zatvorene za Srbe

Vlada Crne Gore: Ocene Irineja zlonamerne/Đukanović: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao

Crna Gora i Albanija: Bez bodljikave žice za migrante/Austrija traži razjašnjenje njemačke odluke o migrantima

Crnogorska humanost na ispitu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button