glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

izbori1 zaev-gruevski GRANICA11
msp1 ana-brnabic7 dejton8 zvezda-bamberg2 partizan-skenderberg zvezda-arsenal1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbi od jeseni najbrojniji pečalbari u Slovačkoj

izvor: agencije  foto:                                                                                                                 03.11.2017

 

BRATISLAVA

BRATISLAVA – Državljani Srbije su u Slovačkoj ove jeseni najbrojniji strani radnici, objavio je danas slovački Centar za rad, socijalna pitanja i porodicu.

U slovačkim preduzećima je u septembru radilo, bilo sa dozvolom za rad, bilo preko agencija, više od 8.500 državljana Srbije, što je za 4.300 više nego u isto vreme 2016. godine.

Nešto manje od 8.500 je Rumuna koji rade u Slovačakoj, za 1.100 više nego u istom periodu lane, a na trećem mestu su Česi kojih je među stranim radnicima bilo 4.500, što je za skoro 600 više nego pre godinu dana. Svaki peti stranac, ukupno njih 12.700, zaposlen je u Slovačkoj u Bratislavi, zatim u regionu Trnave, jednom od centara automobilske industrije, u kojem je radilo 9.500 stranih radnika.

Krajem septembra u Slovačkoj je radilo 45.900 stranih radnika, što je za 12.700 više nego u istom periodu prošle godine.

U Slovačkoj, kao i u susednoj Češkoj preduzeća poslednje dve godine muku muče da nađu radnike a niska nezaposlenosti i odbijanje Slovaka i Čeha da rade neke poslove ili poslove za suviše nisku platu počinje da ugrožava i već ugovorene isporuke i poslove preduzeća, pa raste pritisak privrede na vlade tih zemalja da olakšaju uvoz radne snage iz trećih zemalja, sa Balkana i iz Ukrajine.

Slovački premijer Robert Fico već je proletos upozorio da nedostatak radne snage kada je nezaposlenost u Slovačkoj 8,5 odsto, ali struktura nezaposlenih takva da privreda nije u stanju među Slovacima da popuni čak 50.000 radnih mesta i dovodi zato preko posredničkih agencija gastarbajtere iz Srbije, Bugarske ili Rumunije, postaje jednaka kriza za Slovačku kao što je bila velika nezaposlenost.

Češki sindikati, kao što je upozorio i slovački premijer, bune se zato što dolazak jeftinije radne snage, u Češkoj najviše Ukrajinaca, preko često sumnjivih posredničkih agencija koje iskorišćavaju strane radnike za bedno plaćen teški rad uz nedostojan smeštaj a same ubiru profit, sprečava rast zarada u Češkoj.

Odlazeća češka vlada premijera Bohuslava Sobotke tragala je za zakonskim rešenjima da se gastarbajterima obezbede jednaki uslovi za rad kakve imaju Česi, da preduzeća u kojima su zaposleni preuzmu za njih veću odgovornost a ne da se prave da ih se ne tiče jer su oni formalno zaposleni posredničkih agencija, i obezbede im normalan smeštaj kako bi mogli da dovedu porodice.

 

 

Koga briga što građani napuštaju BiH

Konkurs za sufinansiranje manifestacija

ETIAS neće ugroziti kretanje građana Zapadnog Balkana

Od 2020. bez pečata u zoni Šengena

Evropski parlament izglasao nove kontrole Šenegen zone

Za put u Šengen bez viza ubuduće nužno prethodno odobrenje

Sve više Srba strahuje za svoju sudbinu u Slovačkoj

Strazbur prvi put o srpskoj imovini u Hrvatskoj

Balkansko zdravstvo u emigraciji

Poziv dijaspori za Treći forum naprednih tehnologija u Nišu

Raste vrednost srpskog pasoša

Troje srpskih umetnika dobilo francuski Orden umetnosti i književnosti

Srpska kreativna dijaspora u Holivudu

Srpski u Makedoniji uči samo 161 osnovac

Podrška Fondu dijaspora za maticu

Dačić u Vijetnamu: Odlučili smo da ukinemo vize za građane obeju zemalja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button