glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog11 vucic_6 bombardovanje
novine Evropski-sud-za-ljudska-prava izbori8888 egon ehf1 srbija-maroko

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kitarović na meti kritika zbog poziva ruskog predsednika u posetu

izvor: agencije         foto:                                                                                23.03.2018

putin-kolinda

Nakon što je premijer Andrej Plenković za ponedeljak najavio sastanak državnog vrha na temu eventualnog uvođenja sankcija Rusiji i ponovljenog poziva predsednice Kolinde Grabar Kitarović Putinu da poseti Hrvatsku, situacija u toj zemlji se poredi sa onom, kada je nakon više razmenjenih nota, šefica države u posetu pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića.


Plenković je to negirao i novinarima u Briselu rekao da ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu spoljnu politiku i da na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njenog kontiuiranog dijaloga s ruskim čelnikom.

“Naravno da ne”, rekao je Plenković odgovrajući na pitanje postoji li dualnost u hrvatskoj spoljnoj politici s obzirom na to da je Savet Evrope, telo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, oštro osudilo Rusiju smatrajući da je vrlo verovatno da ona stoji iza napada nervnim otrovom u Engleskoj, a istovremeno je predsednica Grabar Kitarović pozvala Putina da poseti Hrvatsku.

“Mi smo ovde u multilateralnom telu, Evropskoj uniji. Napad kakav se dogodio u Solzberiju je krajnje neuobičajen i nedopustiv na teritoriji EU-a, članice NATO-a i stalne članice Savet bezbednosti", rekao je Plenković, piše riječki Novi list.

Dodao je da te stvari u bezbednosnom pogledu niko od partnera ili saveznica ne može da ignoriše.

"Zato je ova politička poruka stav svih članica EU-a i s te strane stav Hrvatske je vrlo jasan”, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li je poziv Putinu deo tog zajedničkog dogovora koji je usuglašen u EU-u da Rusija vrlo verovatno stoji iza napada, Plenković je rekao da je na to pitanje već odgovorio juče, kada je rekao da je reč o kontinuitetu dijaloga predsednice i Putina.

Na insistiranje nvinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kada je vlada razmenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda je usledio poziv predsedniku Srbije da poseti Hrvatsku, Plenković je odgovorio da nema obrasca.
“Nema obrasca. Postoji razgovor koji se odvio juče i sastanak koji se dogodio sinoć. Ja sam ovde u ime hrvatske vlade kao i svi drugi šefovi država ili vlada iskazao solidarnost i nemam nikakvih dilema oko toga jesmo li napravili dobro jer to je jedino što se u takvoj situaciji može učiniti”, rekao je premijer.

Plenković je, naime, noćas u Briselu, najavio da će se u poneđeljak sastati državni vrh kako bi razmotrio način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost s Velikom Britanijom.

Upitan da će da na sastanku biti predsednica Grabar-Kitarović, Plenković je rekao da će se s njom čuti danas.

“Razgovaraćemo. Koliko shvatam ona ima obvezu odlaska u Karlovačku županiju. Čućemo se danas i dogovoriti sastanak”, rekao je Plenković.

KITAROVIĆ NA METI KRITIKA ZBOG POZIVA PUTINU DA POSETI HRVATSKU

Telefonski poziv ruskog predsednika Vladimira Putina hrvatskoj koleginici Kolini Grabar Kitarović i njen ponovljeni poziv da poseti Hrvatsku naišao je na žestoke kritike dela javnosti i poslanika u Saboru, koji smatraju da tajming za tu posetu upitan, te da je tim pozivom ugrožen položaj Hrvatske.

Poslanik opozicionog SDP-a Peđa Grbin izjavio je da je, naime, da je Grabar-Kitarović svojim pozivom predsedniku Putinu ugrozila položaj Hrvatske i zatražio je da se što pre održi sastanak državnog vrha kako bi se uskladila hrvatska spoljna politika.

"Predsednica Republike osramotila je sebe i dužnost koju vrši svojim sramotnim izjavama u Argentini pre nekoliko dana... Po povratku u Hrvatsku dobila je priliku da još jednom osramoti sebe i dužnost koju vrši", rekao je Grbin u Saboru I dodao da je ovog puta ugrozila položaj Hrvatske.

Branko Bačić iz vladajućeg HDZ upitao je Grbina koji je SDP pravi i istinski, onaj koji danas proziva predsednicu države zbog toga što poziva Putina u Hrvatsku ili onaj koji je pre 13 dana na konvenciji SDP-a "frenetičnim aplauzom” pozdravio ruskog ambasadora u Hrvatskoj Anvara Azimova i pokazao šta misle o politici Ruske Federacije.

Oglasila se ovim povodom i poslanica GLAS-a i nekadašnja ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, kojoj je, kako je rekla, teško da razume potez predsednice.

''Mislim da smo već došli u fazu u kojoj se nadamo da je to samo nespretnost, slučajnost, nekoordiniranost i nepostojanje zajedničke spoljne politike, a ne da je to neki zaista poseban projekat”, rekla je ona u Saboru, preneli su hrvatski mediji.

Kada Evropski savet, u kojem je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove ćerke hemijskim oružjem na, dakle, teritorije jedne članice EU, s kojom će EU sigurno i ubuduće tesno sarađivati, najgori je trenutak za upućivanje takvog poziva, ocenila je Pusićeva.

“Naravno da je Rusija važan partner svim zemljama Unije i da je važno održavati odnose. Ali, važno je imati i neko samopoštovanje kao Evropa, zajedništvo kao Evropa. Hrvatska nema druge saveznike prvog kruga, da tako kažem, osim zemalja Evropske unije. Tih se saveznika treba držati i onda će nas i velike sile poštovati”, rekla je Pusić.

Kritike predsednici Grabar Kitarović došle su nakon što je predsednik vlade Andrej Plenković prošle noći na dramatičnoj konferenciji za novinare u Briselu rekao da Evropski savet razmatra diplomatske mere - ili proterivanje ruskih diplomata ili opozivanje ambasadora iz Moskve.

A to se dogodilo praktično u istom danu kada je predsednica u telefonskom razgovoru ponovila poziv Putinu da poseti Hrvatsku.

 

 

Hrvatska pravoslavna crkva traži registraciju

Zahtjev da Hrvatska istraži nasilje nad izbjeglicama

Hrvatska pala na dno EU

"Za dom spremni" može ponekad, petokraka nije sporna

Kitarović primila predstavnike srpskih udruženja nestalih

Neizvjesna sudbina zahtjeva srpske manjine

Kitarović: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić/ Plenković: Nema toplo-hladno

Analitičari u Zagrebu: Kolinda loša studentkinja, mediji se takmičili u domoljublju

Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, sem u pogledu na budućnost

Vučić u Zagrebu

Jutarnji list: Nova, smrtonosna balkanska izbeglička ruta

Izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu Vučićeve posete Zagrebu

Direktor Svetskog jevrejskog kongresa kritikuje postavku u Jasenovcu jer zamagljuje istoriju

Zagreb i zvanično protiv izložbe u Jasenovcu/Plenković: Sačuvati sećanje na tragediju jevrejskog naroda

Nemački radio: U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button