glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina kosova5 vucic-rama skupstina666
eu_nezaposlenost3 sud11 fb jahorina srbija666 srbija1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nemački radio: U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja

izvor: agencije           foto:                                                                                 25.01.2018

zagreb

U velikom prilogu o društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, nemački javni radio "Dojčlandfunk" navodi da ta zemlja "sve više ide udesno" i da u njoj vlada radikalni politički diskurs u kojem su "ključne reči neprijatelj, domovina, narod i izdaja", prenose hrvatski mediji.

 

"Ulazak u Evropsku uniju nije ništa promenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja", konstatuje se u prilogu nemačkog javnog radija, prenosi Indeks.

Hrvatska je zarobljena u istoriji s kojom se odbija suočiti, a najnoviji primer toga su bile reakcije na samoubistvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

"Premijer Andrej Plenković govorio je o dubokoj moralnoj nepravdi, ne misleći pritom na logore i stalnu paljbu po stambenim područjima, za šta je između ostalog general osuđen. Nepravednom je premijer smatrao hašku presudu", navodi nemački radio te napominje i da je u presudi i prvi predsednik Franjo Tuđman naveden kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Citira se socijalni psiholog Dinka Čorkalo-Biruški iz Zagreba, koja kaže da je ključni problem što Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorifikovanje i obožavanje rata" i "narativ u kojem nije bilo mesta za ništa više nego našu pobedu, naše žrtve i naše patnje", a na "temelju toga se nije mogao izgraditi pozitivan identitet u javnosti".

Govoriti o stanju u hrvatskom društvu zvuči kao citiranje iz istorije bolesti nekog duševnog bolesnika, pa ne čudi što je javni razgovor sve žešći i pun retrogradnih pojmova, navodi Dojčlandfunk.

Situacija se pogoršala nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, kada se "završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ".

U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput "Evrope", "demokratije", "ekonomije" i "izgradnje" zvuče nestvarno, o njima se govori s cinizmom.

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktuelni predsednik Andrej Plenković je "zarobljenik stranačke desnice".

"U narativu nacionalnog junaštva za Srbe je rezervisana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklarišu se kao Hrvati", navodi Dojčlandfunk.

Sledeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra nemački radio, te dodaje kako se to u delu naroda potiho već dogodilo, pa već postoje "čisto neonacističke teze" o tome da u konc-logoru Jasenovcu niko nije nastradao tokom Drugog svetskog rata.

 

 

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

Badnje veče obeleženo u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji/Papa Franja čestitao Božić pravoslavnim vernicima

Spor Slovenije i Hrvatske: Bez incidenata, bez rješenja

Pejčinović: Hrvatska će odgovoriti svim raspoloživim sredstvima

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

Hrvatska pozvala Sloveniju da ne poseže za jednostranim merama

Mediji: Umro Slobodan Praljak nakon što je popio otrov u sudnici

Haški sud: Postojao udruženi zločinački poduhvat s Tuđmanom na čelu

Sabor se sprema da zakonom Srbiju proglasi za agresora

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button