glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog11 ana3333 protest6
vlada1 Evropski-sud-za-ljudska-prava hpc novak9999999 ehf1 srbija-maroko

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić: EU rekla Prištini da mora da ispuni dogovr o ZSO          

izvor: agencije  foto:                                                                                      24.03.2018.

vucic_6 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da je Evropska unija rekla albanskoj strani da mora da ispuni dogovor o Zajednici srpskih opština, ali da on ne veruje da će oni taj uslov ispuniti.

"Albanci će reći mi ćemo to sledeće nedelje, po 100. put. Ali to neće ići", rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je rekao da su tokom razgovora analizirali od sedme do 15. tačke Briselskog sporazuma koje je Srbija ispunila, ali da prvih šest koje je albanska strana trebalo da ispuni, nije ispunjeno i da to "nije krivica samo Albanaca".

Vučić je kazao da je visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini rekao da je Srbija na evropskom putu i da će uraditi sve što može na tom putu, ali da neće ukidati samu sebe.

"Rekao sam Mogerini, Srbija je na evropskom putu, učinićemo sve što možemo da na tom putu napredujemo, ali nemojte da mislite da bi Srbija zbog toga urušila sve nacionalne interese. EU nam je potrebna zbog posla... Ne možete da očekujete od Srbije da ukine svoje postojanje, jer računate da je taj pritisak toliko snažan i da ćemo zbog ekonomije i budućnosti svoje dece sami da ukinemo svoju državnost", rekao je Vučić.

Upitan o navodima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da bi Srbija sama mogla da formira ZSO, Vučić je rekao da sa tim ne treba žuriti, ali nije isključio takvu mogućnost.

"Mi ćemo da sačekamo da vidimo, ali mislim da je raspoloženje medju Srbima takvo da oni žele da se organizuju. Ne treba žuriti, ali, uskoro će biti petogodišnjica, ako oni to ne ispunjavaju, ne vidim šta bi mogla da bude alternativa", rekao je Vučić.

On je rekao da se sa Albancima mora naći kompromisno rešenje o Kosovu, a da mnogi očekuju to rešenje pre novih evropskih izbora, ali da ne zna da li će do toga doći.

Komentarišući to što je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Djuriću zabranjeno da u ponedeljak udje na Kosovo, rekao je da će "već u ponedeljak naši ljudi biti na Kosovu i Metohiji u Severnoj Mitrovici".

Komentarišući one koji su se protivili rukometnoj utakmici Srbija Kosovo, rekao da su oni reagovali samo pevajući srpske rodoljubive pesme, bez namere da tuku ili vredjaju nekoga.

"Nisu u pitanju deca, u pitanju je država", rekao je Vučić komentarišući otkazivanje te utakmice.

Vučić je više puta tokom razgovora pomenuo da ga brine pozicija nekih "svetskih sila".

 

 

Dijalog u Briselu, Tači najavio sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji ove godine

Brnabić: Neophodno tragati za novim, 'unikatnim rešenjem' za Kosovo/Dačić: Nema rokova za Kosovo

Na dnevnom redu samita EU i Zapadni Balkan

Vučić u Njujorku: Nadao sam se većem razumevanju za Srbiju

Brnabić: Neophodna rekonstrukcija, neki članovi "guraju" lične agende

Šta radi predsednik Srbije u Njujorku?

Reljić: Balkanu treba više para iz EU fondova ili bespovratna pomoć

Joksimović: ZSO ključ napretka/Đurić: Nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma/Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Vučić: ZSO – mrtvo slovo na papiru

Opozicija bez lidera kao poslednja nada?

Srbija traži podršku Nemačke za otvaranje više poglavlja u junu/ Grubješić: Bez napretka u poglavljima, nova se ne mogu otvoriti

Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button