glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-kolinda22 mektic6 vucic-kolinda33
Strahe-i-Brnabic brisel tesla777 mesa1 misa-janketic zvezda444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, sem u pogledu na budućnost

izvor: agencije          foto:                                                                                13.02.2018

av-plenkovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Zagrebu da je u Hrvatsku došao sa porukom mira i da razgovara o otvorenim pitanjima. Posle sastanka sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović na Pantovčaku, Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu istakao da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da, kada je reč o budućnosti, nemaju suprotstavljene interese. Hrvatska predsednica poručila je da se o mnogim pitanjima dve strane nisu saglasile, da su se, kad je reč o nekim, približile, a u vezi sa nekima približiće se u budućnosti.

Aleksandra Vučića u Zagrebu su dočekali protesti na Trgu bana Jelačića. Zagrebačka policija je saopštila da je jedna osoba uhapšena zbog „neprimerenog transparenta”. Prvog dana dvodnevne posete Hrvatskoj srpski predsednik je razgovarao sa premijerom Andrejom Plenkovićem, predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i kardinalom Josipom Bozanićem.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu Vučić je zahvalio Kolindi Grabar Kitarović na pozivu i dobrodošlici, rekavši da za nju to nije bio lak potez, imajući u vidu atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i čitavoj Hrvatskoj. Predsednik Srbije je rekao da je sa predsednicom vlade Anom Brnabić dogovorio da u narednih 100 dana ne bude nijedne reči uperene protiv Hrvatske od strane državnih zvaničnika Srbije i da se pokuša da se promeni atmosfera. „Želimo da gradimo najbolje moguće odnose, jer smatramo da su odnosi Srba i Hrvata od ključnog značaja za ceo region i ceo Balkan”, dodao je Vučić.

Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je mesecima pripremala ovu posetu, da je želela da se održi u malo drugačijim okolnostima, ali da je nakon poslednje eskalacije verbalnog rata odlučila da to prekine i pozove šefa srpske države da što pre dođe. „Nažalost, bremenita istorija sprečava nas da odnose dve zemlje nazovemo prijateljskim. Naša obaveza kao predsednika koji smo izabrani voljom birača jeste da se sastajemo, razgovaramo, da nalazimo dodirne tačke”, poručila je hrvatska predsednica. Izjavila je i da se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorila da preporuče vladama dve zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dve godine.

Dodala je da postoji mnogo problema oko rešavanja sudbine nestalih, jer je prošlo mnogo vremena, a da je ohrabruje što je Vučić pokazao spremnost da razgovara sa predstavnicima hrvatskih udruženja. Istakla je da Hrvatska podržava članstvo Srbije u EU i spremna je da pruži svaku pomoć, a bilo je razgovora i o konkretnim projektima i o tome kako da zajednički iskoriste fondove EU da bi unapredili standard života građana. Vučić se nada da Hrvatska neće „saplitati” Srbiju na evropskom putu, ali ističe da neće ni moliti nikoga – ni Hrvatsku, ni EU – za otvaranje ili zatvaranje bilo kog poglavlja.

Predsednik Srbije naveo je da se razgovaralo i o granici na Dunavu. Vučić je istakao da dve zemlje imaju različit stav u vezi s tim pitanjem, da se Hrvatska poziva na katastarske knjige, a Srbija na zakon. Dodao je da će dve zemlje pokušati to da reše bilateralnim putem u naredne dve godine, a ako ne uspeju, ići će se na međunarodnu arbitražu. Vučić je rekao da će sledeće nedelje primiti i predstavnike udruženja nestalih iz Hrvatske da bi video kako može da se pomogne. Kako je rekao, sa hrvatskom koleginicom razgovarao je o pripadnicima manjina i o tome šta mi možemo da uradimo za hrvatsku manjinu u Srbiji, a Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima da mogu i smeju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje ime i prezime, da će posle sastanka poboljšanje prava srpskog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno”, poručio je predsednik Vučić, prenosi Tanjug. Srpski predsednik je naveo da je Srbija zainteresovana za prugu Beograd–Zagreb, jer smatra da je važna i za povezivanje dve zemlje, ali i za vezu sa zapadnom Evropom. Kolinda Grabar Kitarović i njen gost Aleksandar Vučić su u Privrednoj komori učestvovali i u radu Poslovnog foruma srpskih i hrvatskih preduzeća.

av-zagreb

Kitarović: Ne mogu da podržim vređanje

Predsednica Hrvatske je rekla da je demokratsko pravo protestovati, i da je to običaj u svim demokratskim zemljama. „Međutim, ne mogu podržati vređanje i govor mržnje. Izražavanje mišljenja mora biti na kulturan i prihvatljiv način, bez ekscesa i narušavanja javnog reda i mira”, podvukla je hrvatska predsednica, prenosi Tanjug. Kolinda Grabar Kitarović poručila je srpskoj javnosti da se ne sme dopustiti da nam „pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku”.

Jasenovac i Stepinac bolno pitanje

Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija sva dokumenta i sve što je potrebno pronaći i pomoći kako bi se rešavalo pitanje nestalih lica, a da je pitanje kanonizacije Alojzija Stepinca teško pitanje za Srbiju, koje ne bi sada da otvara. „Sve što može da pomogne za pronalaženje nestalih lica, sve ćemo da pronađemo i da pomognemo. Dakle, najotvorenije, i mislim da ćemo imati značajne pomake u narednom periodu, gotovo sam uveren u to”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naznačio da je za Grabar Kitarović u svim razgovorima, od prvog susreta koji su imali, pitanje nastalih bilo najvažnije pitanje i na njemu je insistirala.

Vučić je, odgovarajući na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, o rešavanju problema nestalih, dokumentaciji iz bolnice u Vukovaru, ali i kanonizaciji Alojzija Stepinca, rekao da su to teška pitanja i da se i po njima vidi koliko na neke stvari različito gledamo.

Rekao je i da neće da govori o tome šta sve mi očekujemo da dobijemo i iz logora „Lora” i da očekujemo drugačije presude, odnosno isti aršin prema Hrvatima koji su činili zločine, kao i prema Srbima. „I nemam problem sa tim kada vi kažete da je ubijeno 200 Hrvata, i da je počinjen zločin, da kažem da je počinjen zločin”, naglasio je predsednik Srbije i dodao da se nada da će u slučajevima ubistva Srba da se kaže da jeste počinjen. Ponovio je da su i danas doneli podatke i informacije o tri tela, ali da iz pijeteta prema porodicama o tome neće dalje da govori.

Predsednik Srbije doneo je na Pantovčak gomilu dokumenata, koja su postavljena na sto uz salu u kojoj je razgovarao sa Kolindom Grabar Kitarović. Vučić je rekao da je doneo spisak matičnih knjiga državljana sa područja Dvora na Uni. Kako je rekao, pitanje Alojzija Stepinca, kao i Jasenovca, za nas je strahovito bolno pitanje, verovatno najbolnije za srpski narod.

 Vučić: Na insistiranje Plenkovića i o ratnoj odšteti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa hrvatskim premijerom, na insistiranje Andreja Plenkovića, razgovarao i o problemu ratne odštete, mada je, kaže, uvek spreman o svemu da razgovara. Vučić je posle ovog sastanka pošao preko Markovog trga ka Saboru, a novinari su ga „otpratili”h pitanjima o sadržaju razgovora sa hrvatskim premijerom, posebno insistirajući na pitanju da li je bilo reči o ratnoj odšteti. Predsednik Srbije u hodu je rekao da su razgovarali „o mnogo čemu”, a na ponovljeno pitanje potvrdno odgovorio da je bilo reči i o ratnoj odšteti: „Jeste, jedna od tema koju je pokrenuo gospodin Plenković”, rekao je Vučić. „Ja sam imao sasvim drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što mislim o tome”, dodao je.

 Divljač na meniju svečane večere

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović priredila je sinoć svečanu večeru u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a na jelovniku su se našli, između ostalog, i divljač, kao i više vrsta salata, a za gosta iz Srbije, koji je inače poznavalac vina, pripremljeno je i nekoliko vrsta tog pića. Kao hladno predjelo posluženi su šunka, kulen, pršuta i ren, sir sa vrhnjem, pileća džigerica i šampinjoni sa žara. Zagorska supa, zatim pečeni zec i pečena ćurka uz dodatke, kao i njoki, kao glavno jelo, i uz to nekoliko salata. Zapečeni štrukli, savijača od jabuka, kao i savijača od višanja sa umakom od vanile pripremljeni su za dezert, a posluženi su i kafa ili čaj. Pored domaćih aperitiva, gosti iz Beograda posluženi su i belim vinom šardone, crnim vinom dingač i šampanjcem „senator”.

Srpske zastave i protesti

U Zagrebu su, uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića, duž trase kojom se kretao i ispred institucija koje je posetio, postavljene srpske zastave. S protesta na centralnom gradskom trgu oko 1.000 okupljenih veterana i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobrodošao u Hrvatsku, a povicima „izdaja, izdaja” iskazali nezadovoljstvo pozivom koji mu je upućen, kao i zabranom protesta na Trgu Sv. Marka.

Vučić i Grabar Kitarović o granici, nestalima, manjinama, EU

1. GRANICE:

Grabar Kitarović i Vučić složili su se da se taj problem reši bilateralno u naredne dve godine, u protivnom će obe strane prihvatiti odluku međunarodne arbitraže.

2. NESTALI:

Grabar Kitarović je navela da će se intenzivirati rad komisija i s jedne i s druge strane koje se tim pitanjem bave.

3. MANjINE:

Grabar Kitarović se saglasila, odgovarajući na pitanja novinara, da nije u redu što u nekim delovima Hrvatske Srbi 15 godina čekaju struju i vodu, te da je nedopustivo da u Hrvatskoj u 21. veku ima ljudi koji žive bez struje i vode, dodajući da će hrvatska država to pitanje rešiti.

4. EU:

Grabar Kitarović je istakla da Hrvatska podržava članstvo Srbije u EU i spremna je da pruži svaku pomoć, a bilo je razgovora i o konkretnim projektima, kako iskoristiti zajedničke fondove EU da bi unapredili standard života građana.

Vučić se nada da Hrvatska neće „saplitati” Srbiju na evropskom putu, ali neće ni moliti nikoga, ni Hrvatsku ni EU, za otvaranje ili zatvaranje bilo kojeg poglavlja.

 Nisam nikakav četnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga protesti u Hrvatskoj nisu uznemirili i poručio hrvatskom narodu da nije nikakav četnik, i da to nije bio niko u njegovoj porodici, koja je stradala u oba prošla rata. Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović Vučić je rekao da ne zna koliko je ljudi bilo na protestima, ali da je usput video ljude sa parolama na kojima je pisalo „Konju, ne laži”, nešto o izvinjenju, kao i „četnik-početnik”, ili „Barabo, vrati se u Srbiju”.

Nisam se strašno uznemirio. Ovde me je na pristojan, dobar i gostoprimljiv način dočekala predsednica Hrvatske. Rekli su mi da je na protestima bilo više stotina ljudi. Svako neka radi svoj posao. Neka protestuju, to je demokratsko pravo”, kazao je predsednik Srbije.

Istakao je da je proteklih dana mogao da čuje uvrede na svoj račun i da želi građanima Hrvatske poruči da nije nikakav četnik, niti da mu je to iko u porodici bio. „I u prošlom ratu i pretprošlom je porodica Vučić stradala. Ne znam da je iko od članova moje porodice u bilo kakvom zločinu učestvovao”, podvukao je Vučić.

Ponovio je da nije imao nijedan problem, a da se nasmejao na poruke poput „konju, ne laži”, jer je konj plemenita životinja i to nije teška uvreda i nije ništa strašno. „Iskreno, nemam nikakav problem ako sam ja konj, ili ako sam baraba, ili ako sam četnik i početnik, iako nisam i niko mi to nije bio u porodici, ako će Srbi u Hrvatskoj da žive bolje i budu zadovoljniji. To je za mene sitnica”, rekao je Vučić i dodao da u kraju odakle mu je otac postoji poslovica „pala muva na medveda”, kao i da te uvrede nije ni primetio.

 

 

Vučić u Zagrebu

Jutarnji list: Nova, smrtonosna balkanska izbeglička ruta

Izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu Vučićeve posete Zagrebu

Direktor Svetskog jevrejskog kongresa kritikuje postavku u Jasenovcu jer zamagljuje istoriju

Zagreb i zvanično protiv izložbe u Jasenovcu/Plenković: Sačuvati sećanje na tragediju jevrejskog naroda

Nemački radio: U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

Badnje veče obeleženo u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji/Papa Franja čestitao Božić pravoslavnim vernicima

Spor Slovenije i Hrvatske: Bez incidenata, bez rješenja

Pejčinović: Hrvatska će odgovoriti svim raspoloživim sredstvima

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

Hrvatska pozvala Sloveniju da ne poseže za jednostranim merama

Mediji: Umro Slobodan Praljak nakon što je popio otrov u sudnici

Haški sud: Postojao udruženi zločinački poduhvat s Tuđmanom na čelu

Sabor se sprema da zakonom Srbiju proglasi za agresora

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button